dimarts, 25 de febrer del 2020

Coronavirus: FAQS.

Hem estat uns mesos parlant de com destruir la humanitat i, ves per on, sembla que el nou coronavirus SARS-CoV-2 ens hagi escoltat i hagi volgut presentar candidatura. En aquest post em disposo a valorar de la manera més concisa i rigorosa possible el potencial letal d'aquest nou virus.

Amb dos peròs: 

1. No sóc especialista en virus, ni metge, ni tan sols biòleg. Per tant hi ha gent que segur que té informació més acurada. Com per exemple.
2. La informació "oficial" és escassa. La OMS té al seu web orientacions DEL MES PASSAT. I el govern xinès -país que té més informació sobre la malaltia- sembla oferir dades poc fiables.

Amb això vull que entengueu que si volem respondre a la pregunta "com de letal pot ser aquest virus?" haurem de fer alguna especulació. Comencem per aquí mateix.

Quanta gent morirà per culpa del nou coronavirus?

Per calcular-ho cal saber d'una banda quanta gent infectarà i de l'altra quin % dels infectats moriran. Hi ha virus que infecten molta gent però en maten un % molt baix (com els de la grip o el refredat comú) i virus que maten un % molt alt però infecten poca gent (com l'Èbola).

Quanta gent infectarà el SARS-CoV-2?

Ara mateix és difícil de dir. Ens trobem en la fase de creixement exponencial dels brots. Si el creixement segueix sent exponencial o si arribem a un punt d'inflexió en el qual els nous casos es moderen.

Segons aquest gràfic, la situació no seria preocupant, ja que la línia vermella ja ha deixat de pujar exponencialment. El problema és que la Xina ha anat donant les dades d'una forma poc transparent i és difícil saber exactament on som. Font.

Hi ha diversos models matemàtics que intenten preveure o explicar com s'expandeixen els virus. Per explicar-ho ràpid, us parlaré de dos paràmetres: l'R0 i el període de latència.

Què és l'R0?

És la mitjana de casos nous que provoca un cas donat al llarg d'un període infecciós. És a dir, a quantes persones infecta cada infectat. No és un paràmetre fix per a cada malaltia, sinó que va variant al llarg de l'expansió de la malaltia i depèn també de les mesures que s'estiguin prenent per tal de contenir-la.

La R0 del nostre virus se situa al voltant de 4. (Insisteixo, les dades no són gaire fiables.)

Què és el període de latència?

El període de latència o incubació és el temps que triga un infectat entre l'exposició i l'aparició dels primers símptomes. Tot i que en realitat el que ens interessa no és tant si té símptomes o no com si és capaç d'infectar nous individus.

El periode de latència varia per al nostre cas però algunes informacions apunten que va de 2 a 10 dies.

A quina velocitat es propaga un virus?

Cal multiplicar els dos paràmetres anteriors. Per exemple, si tenim una R0 de 3 i un període de 10 dies, partint d'un únic infectat, hi haurà 3 infectats al cap de 10 dies, 9 al cap de 20 dies, 27 al cap de 30 dies... com podeu veure va molt lent, oi? Doncs no exactament, va lent al principi però després accelera ràpid. Al cap de 190 dies es poden haver infectat més de 1100 milions de persones. Aquí trobo que molts "expertillos" han ficat la pota. És obvi que fins ara ha causat pocs morts: som al principi d'una expansió exponencial. Fins on arribi la fase exponencial determinarà fins a on es propaga el virus.

Els models matemàtics preveuen que la R0 baixi amb el temps. Per exemple, si va trobant gent que ja s'ha infectat i és immune a una nova reinfecció, serà més difícil que el virus es propagui. És com un foc que quan ja ha cremat bona part del que havia de cremar es va apaivagant per falta de combustible.

En el nostre cas, el virus es propaga amb molta facilitat i ha esquivat molts cops la contenció. Això, de fet, és degut sobretot al fet que quan es detecta, ja fa temps que ha arribat i ha pogut iniciar cadenes de transmissió que costen molt de localitzar.

Com es calcula la taxa de letalitat?

En aquest punt considero que hi ha molta desinformació. Entenc que el criteri més assenyat és dividir els morts entre els infectats però un cop se sap el desenllaç de tots els casos. Per tant, més que fer com s'està fent a tot arreu (morts/infectats), crec que seria més raonable fer (morts/(morts+curats)) perquè en la fase exponencial ens trobem amb molts infectats que no sabem si sobreviuran i, en el primer cas, els estem comptant com curats.

La taxa varia des d'aproximadament un 3% amb la primera fórmula fins a un 10% amb la segona. És una taxa molt alta? Bé, n'hi ha de pitjors però no és "una grip normaleta".

A qui està afectant més?

La mortalitat sembla disparar-se amb l'edat. Les males llengües suggereixen que podria "solucionar" el problema de les pensions. També mata més a gent amb patologies prèvies, com diabetis, càncer o malalties cardíaques o respiratòries.

I enmig d'aquestes dades sorprèn la mort del metge descobridor del coronavirus, que aparentment només tenia un 0,2% de probabilitats de morir.

Fixeu-vos que la mortalitat correspon a la manera de comptar que omet els que encara estan infectats i no se sap què en serà d'ells. Les xifres es podrien multiplicar per dos o per tres fàcilment. Font.


Quins remeis hi ha contra aquesta malaltia?

Un dels problemes és que ens enfrontem a un virus nou. No tenim encara vacuna. No funcionen els antibiòtics (és un virus, no un bacteri) i els antivirals tenen una eficàcia baixa, en general. A més, la població no està parcialment immunitzada, com pot passar amb la grip, si l'has passat fa un any o dos.

Sembla que s'han provat alguns medicaments i també sèrum de transfusions de sang de gent que s'ha recuperat de la malaltia però hi ha encara poca informació al respecte.

També s'especula sobre si la fi de l'hivern ens pot donar una treva, si passaria a l'hemisferi sud i amb l'hivern de l'any vinent la tornaríem a tenir al nord. Que passi com amb la grip A, que finalment s'ha quedat com una grip més.

Després, hi ha tota una sèrie de consells per evitar infectar-se. No són res de nou, copy-paste de la grip o del refredat comú. Els podeu llegir aquí

Té sentit la contenció?

Hem vist que les quarantenes a la Xina o més recentment a Itàlia no han acabat de funcionar. Però això no vol dir que hagin estat inútils. Que el virus es propagui més lentament és desitjable. Una velocitat massa ràpida ens deixa sense temps per buscar-hi remeis i pot arribar a col·lapsar els sistemes sanitaris dels diferents països. Com millor atesos estiguin els pacients (que hi hagi llits d'hospital, aïllament, metges i respiradors per tothom), menys mortalitat hi haurà.


Què pot passar?


Fins aquí els aspectes que crec que són més importants d'aclarir. Probablement aquest post quedarà desfasat en pocs dies, per bé o per mal. Hi ha poca informació fiable i en les properes setmanes es veurà com va evolucionant tot. Jo espero sincerament que aquest post es converteixi en el més inútil del blog perquè la malaltia acabi remetent cap a la irrellevància.

7 comentaris:

  1. Es una grip una mica forta, tampoc n'hi ha per tant, ho dic perquè jo sóc d'aquests que si s'infecta té el 0,2% de morir, sembla molt poc.

    PS: O sent catastrofistes també es podria convertir en el últim post del blog!

    PS2: Ja ens diràs si aquest post ha servit per augmentar exponencialment les visites del blog

    ResponElimina
    Respostes
    1. En qualsevol cas és un moment oportú per fer balanç de la teva vida i pensar qui ha d'heretar el teu blog.

      Elimina
  2. Gràcies a aquest post ja tinc un fotimer d'informació, que això voldrà dir canviar de canal cada vegada que a la tele( massa sovint) toquin el tema...
    Em recordo() dels parents dels que diuen que podria solucionar el tema de les pensions, quina barra!!!
    Bon vespre, Sergi.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Jo fa temps que no miro les notícies a la tele, així que no tinc clar què estan dient sobre aquest tema. Però dubto que estiguin informant bé.

      Elimina
  3. Respostes
    1. Gràcies, Xavier. Un honor rebre aquest elogi d'algú com tu.

      Elimina
  4. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina