dijous, 23 de gener del 2020

7 maneres de destruir la humanitat: l'escalfament global.

Arribem al cinquè lliurament d'aquesta saga que, amb vocació de servei públic, pretén fer una mica de divulgació sobre problemes mediambientals i crear un estat de pànic que mobilitzi la població per prendre alguna mesura al respecte.

L'escalfament global és probablement el problema mediambiental estrella. El més mediàtic i el que  gairebé tot ecologista col·loca al primer lloc com a amenaça planetària. També és el que genera més controvèrsia i teories esbojarrades. Intentaré basar-me en l'evidència científica i explicar el més important de forma ordenada.

Què vol dir "escalfament global"?

Vol dir que les temperatures mitjanes del Planeta estan pujant. Això no vol dir que en tots els llocs de la Terra cada dia faci una mica més de calor que l'anterior. Per assegurar que el planeta s'està escalfant cal analitzar milions de dades de temperatures de tot el planeta. Que una setmana faci molta calor a Riudecols no demostra que l'escalfament global sigui cert. I que faci molt de fred a Setcases tampoc refuta la teoria. Perquè una cosa és el temps que fa i una altra molt diferent, el clima. 


Aquí en Neil DeGrasse us ho explica amb un gos.


Què és l'efecte hivernacle? És el mateix que l'escalfament global?

L'efecte hivernacle és l'explicació més acceptada de per què s'està escalfant el planeta. Es diu que hi ha uns gasos a l'atmosfera que fan que la radiació solar que arriba a la Terra, quan rebota no marxi cap a l'espai sinó que torni a rebotar en l'atmosfera i retorni a la Terra, escalfant el Planeta.

D'efecte hivernacle n'hi ha hagut sempre. El que passa és que ara cada cop hi ha més gasos d'efecte hivernacle, que fan que aquest efecte s'accentuï i el planeta s'escalfi.

Amb un dibuix es veu millor. La fletxa taronja simbolitza la radiació que emet la Terra, com rebota en els gasos d'efecte hivernacle i torna (fletxa vermella). Font. També podeu veure aquest vídeo del QuèquiCom.

Quins són els gasos d'efecte hivernacle?

El diòxid de carboni (CO2), el metà (CH4), el vapor d'aigua, els òxids de nitrogen (NOx) i altres gasos com l'ozó o els CFCs.

Per saber com contribueix cada gas, cal multiplicar l'eficiència de la molècula per la seva abundància a l'atmosfera. Malgrat que és difícil atribuir un % de "culpa" a cada gas, els que més efecte hivernacle provoquen són l'aigua i el diòxid de carboni, per ser els més abundants. El vapor d'aigua no té "mala fama" perquè no està augmentant vertiginosament durant els darrers anys, com és el cas del diòxid de carboni i per tant és responsable de l'efecte hivernacle que ja tenim però no pas de l'increment que estem experimentant.

Què vol dir que el canvi climàtic és antropogènic? És important que ho sigui?

Vol dir que està causat per l'acció dels humans. Si hem vist que la Terra s'està escalfant i que és a causa d'uns gasos d'efecte hivernacle, ens podem plantejar si té alguna cosa a veure amb els bilions de tones de gasos d'efecte hivernacle que cada any emetem a l'atmosfera.

La qüestió no és del tot òbvia i és aquí on s'aferren majoritàriament els negacionistes del canvi climàtic. Perquè hi ha causes naturals d'emissió de gasos d'efecte hivernacle i hi ha complicats cicles naturals, així com diferents factors que, al llarg dels mil·lennis, han anat variant el clima a la Terra (us sonen les glaciacions?).

Variació dels gasos d'efecte hivernacle en els darrers anys. Font.

Que sigui antropogènic vol dir que els humans en general i alguns governs, empreses i lobbies en particular tenen una responsabilitat sobre els efectes que aquest canvi climàtic pot arribar a tenir. I que haurien de començar a proposar i a implementar maneres de revertir o afrontar aquestes conseqüències.

Salvant les distàncies, és com quan et diagnostiquen una malaltia greu i el primer que vols saber és si la causa és el teu estil de vida o si simplement has tingut mala sort.


Però és dolent l'efecte hivernacle?

Dues dades per entendre-ho:
1. Sense gasos d'efecte hivernacle, la temperatura mitjana de la Terra seria de -18ºC.
2. La temperatura de Venus, amb un efecte hivernacle molt potent, és de 464ºC. Val a dir que orbita més a prop del Sol que la Terra i això es nota però la temperatura de Mercuri és de només 160ºC.


Quins efectes podríem veure a curt termini?

Els models climàtics són complexos i és difícil assegurar al 100% què acabarà passant. No obstant això, hi ha una probabilitat alta que en els propers anys tinguem més sequeres, tempestes més fortes, canvis en els ecosistemes (desgel de l'Àrtic, destrucció dels coralls i de zones com el Delta de l'Ebre...), una pujada del nivell del mar, expansió de malalties tropicals a latituds més altes (aquests som nosaltres) i les conseqüències sociopolítiques derivades d'aquests canvis (guerres per l'aigua, moviment de refugiats per catàstrofes climàtiques...).


Però hi ha qui diu que el canvi climàtic no existeix. Podrien tenir raó?

Com comentava en el paràgraf anterior, els models climàtics són complexos. I això provoca que els defensors del model del canvi climàtic s'hagin equivocat algun cop, cosa que ha estat aprofitada pels detractors per negar tot el model. Ara bé, la majoria de les noves dades que anem veient sobre com evoluciona el clima estan en sintonia amb el model basat en un canvi climàtic antropogènic.


És possible aturar el canvi climàtic? Què hauríem de fer?

Com a humanitat, el que hauríem de fer és buscar ràpidament solucions per reemplaçar el model energètic actual per un molt menys basat en les emissions de gasos d'efecte hivernacle. La principal dificultat és que això implica uns costos econòmics enormes i cal posar d'acord 7000 milions de persones.

Això passa, probablement, per convèncer els governs de tot el món que aturar el canvi climàtic (o esmorteir-lo) és una prioritat. La prioritat.


Bonus: el canvi climàtic i la Lliga de Microrelataires Catalans.

Aquesta setmana, la LLMRC convoca un concurs de microrelats amb el tema "Emergència climàtica" on els participants hauran d'escriure un microrelat que inclogui una proposta o una esperança per fer front a aquest desafiament global. Us deixo la proposta aquí per si hi voleu participar.

7 comentaris:

  1. O sigui que l'efecte hivernacle es culpa d'en Jaume Vilalta que fa aquells copets molests! Ara ho tenc tot, gràcies! Ningú li pot dir que pari?

    PS: Keep and eye at the man not the dog!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Doncs no ho sé. Potser si fas un post al teu blog sobre el tema, aconseguim prou pressió mediàtica perquè la fiscalia actuï.

      Elimina
  2. Gràcies per aquesta lliçó magistral molt entenedora , sobre el canvi climàtic( molt apropiada per analfabets científics)
    Penso que el canvi climàtic, que ja gairebé tothom accepte, sobretot després de la visita de la famosa Glòria, i d'altres terrabastalls arreu del món, es deu una mica a causes naturals i una altra, per l'acció dels humans...No sé en una balança, quin plateret pesaria més...
    Bon vespre, Sergi.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Suposo que al final l'important no és tant repartir culpes com mirar de quina manera es poden trobar solucions. I aquí som els humans els que hi podem fer més. La natura difícilment decidirà actuar d'una manera o altra segons el que sigui millor per a la humanitat.

      Elimina
  3. A veure, en el títol d'aquesta sèrie ens promets explicar-nos les millors maneres d'acabar amb la humanitat, pensava que estàvem buscant la més efectiva per aplicar-la immediatament. Però em trobo que la conclusió lògica del post seria que per pal·liar (perquè acabar no crec) amb l'escalfament global seria altament recomanable acabar amb bona part de la humanitat. És una paradoxa, no aportes una solució, només una evidència de que cal fer-ho!

    A banda d'això, el post és molt detallat i didàctic, m'ha agradat molt i si fessis el concurs dels millors posts de l'any com en Pons, probablement el votaria, tot i que només estem a gener encara.

    ResponElimina
    Respostes
    1. No sé exactament com has arribat a aquesta conclusió però en la sisena entrega sí que es parla justament d'això: de com una disminució de la població mundial podria donar un respir als ecosistemes.

      No tinc temps de fer concurs de millors posts. Potser li demano a en Pons que faci un cas típic dels millors posts d'aquest blog.

      Elimina
  4. INSTEAD OF GETTING A LOAN,, I GOT SOMETHING NEW
    Get $5,500 USD every day, for six months!

    See how it works

    Do you know you can hack into any ATM machine with a hacked ATM card??
    Make up you mind before applying, straight deal...

    Order for a blank ATM card now and get millions within a week!: contact us
    via email address::{Universalcardshackers@gmail.com}

    We have specially programmed ATM cards that can be use to hack ATM
    machines, the ATM cards can be used to withdraw at the ATM or swipe, at
    stores and POS. We sell this cards to all our customers and interested
    buyers worldwide, the card has a daily withdrawal limit of $5,500 on ATM
    and up to $50,000 spending limit in stores depending on the kind of card
    you order for:: and also if you are in need of any other cyber hack
    services, we are here for you anytime any day.

    Here is our price lists for the ATM CARDS:

    Cards that withdraw $5,500 per day costs $200 USD
    Cards that withdraw $10,000 per day costs $850 USD
    Cards that withdraw $35,000 per day costs $2,200 USD
    Cards that withdraw $50,000 per day costs $5,500 USD
    Cards that withdraw $100,000 per day costs $8,500 USD

    make up your mind before applying, straight deal!!!

    The price include shipping fees and charges, order now: contact us via
    email address:::::: {Universalcardshackers@gmail.com}
    Whatsapp:::::+31687835881

    ResponElimina