dimarts, 20 d’octubre del 2020

Ichiban

 Diuen que després de la Guerra, els japonesos van decidir fabricar rellotges. En comptes de començar des de zero, van copiar els rellotges suïssos, que eren els millors del món (Ichiban). D'aquest procés de còpia en va resultar un aprenentatge perquè quan treballes a fons en un sector de coneixement, tard o d'hora l'acabes entenent. I en uns anys, el Japó era capaç de fabricar els seus propis rellotges de gran qualitat.

Ha passat una cosa semblant amb els xinesos i l'electrònica. De fabricar còpies barates de mòbils han passat a tenir marques de primera línia. Primer copies al millor, n'aprens i acabes sent tu el millor. O almenys un dels bons.

Innovar no és fàcil. No sempre és possible. Potser vols un cotxe que funcioni amb aigua en comptes de fer-ho amb benzina i simplement no és possible. Però quan hi ha algú que ha fet el que tu vols fer, pots començar per copiar-lo.

I aquesta és la meva crítica més dura contra la gestió de la pandèmia al nostre país. Es podia haver copiat el que han fet la Xina, el Japó i Corea del Sud. Per què no ho han fet? Per què han deixat que dues onades ens passessin per sobre i ens deixessin en una situació sanitària i econòmica de la qual ens costarà molt recuperar-nos?

Mentre Corea del Sud tancava escoles per xifres d'un centenar de contagis al dia, aquí vam obrir amb xifres molt pitjors i ara seguim aguantant perquè no podem acceptar que ens vam equivocar. S'han tingut en compte els criteris de Harvard per obrir les escoles en funció de la situació epidemiològica de cada zona?

Fa tres mesos que tenim disponibles apps per traçar contagis però no les volem fer servir perquè no va amb el nostre estil de vida.

En aquesta fase de la pandèmia, ja tenim disponibles tests ràpids que són una estratègia activa que es pot plantejar de forma agressiva, com fa la Xina, fent 9 milions de tests en una ciutat amb 12 casos.

Què estem fent per promocionar el teletreball des de les administracions?

I sí, és cert que l'èxit depèn més de l'estratègia que de la intensitat de les mesures, com bé sabem a Espanya, un dels països que ha patit més la pandèmia malgrat haver aplicat també mesures molt extremes. I cada país té una situació diferent i una idiosincràsia pròpia. Però això no vol dir que no puguem aprendre més (i més ràpid) de l'experiència dels que se'n en surten millor que nosaltres.

Cuideu-vos tots molt, que som en un moment crític. Comença a sonar un confinament cap al novembre. I cuideu les persones més vulnerables.

7 comentaris:

  1. Podria ser pitjor, podríem copiar males estratègies com Brasil.

    ResponElimina
    Respostes
    1. No estic gaire al cas. Vols dir que Brasil copia males estratègies d'altres llocs o que és una estratègia a no copiar? O totes dues?

      Elimina
    2. Es una estrategia a no copiar.

      Elimina
  2. No discutiré que algunes mesures no han estat encertades i que per falta de coneixements o valentia no hem segut refrenar fonts de contagi que ens portaran problemes. Ara bé, no sé si confiar en aquests països asiàtics que dius... potser sí en les seves estratègies si les considerem adients, però no en les dades que transcendeixen. Tinc la impressió que no expliquen tot el que caldria saber. Però bé, és només una impressió.

    Cuida't tu també.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Jo al principi tenia aquesta impressió amb la Xina però alguns fets m'han fet canviar d'opinió. Entre ells, el comportament de la comunitat xinesa al nostre país, que es prenia molt seriosament l'epidèmia quan les autoritats encara badaven.

      Elimina
  3. Això és començar i no saber quan s'acabarà...Jo si que penso que moltes coses s'han fet bé tot i que també i deuen haver hagut errades...Perquè França , Itàlia, Anglaterra...També estan molt malament i sembla que són més espavilats...Algunes coses haurem copiat de països que se'n surten millor i n'hem pogut aprendre, però , penso que aquest virus ha agafat a tothom desprevingut, ja que no crec que cap país vulgui que la gent pateixi i si deixi la pell, ja que pot tocar a tothom...
    Cuideu-vos molt, salut per a tothom.

    ResponElimina
    Respostes
    1. És normal que als xinesos els agafés desprevinguts. Potser si haguessin actuat bé podrien haver acabat amb el virus en una etapa inicial i ara no estaríem com estem. De la resta, alguns països en van aprendre més que d'altres.

      Elimina