dimarts, 19 de març del 2019

Antinatalisme i transhumanisme

L'altre dia vaig topar amb aquesta curiosa notícia d'un home indi que vol denunciar als seus pares per haver-lo portat al món sense el seu consentiment. La cosa ha anat a Judici, cosa que ja no hauria de sorprendre ningú, suposo.

Es veu que l'acció s'emmarca en un moviment filosòfic o social anomenat antinatalisme. Què és l'antinatalisme? Això tampoc us sorprendrà: estan en contra que neixin més humans. Però de forma radical. No volen que neixi cap més humà, cosa que evidentment, i amb la tecnologia actual, comportaria l'extinció de l'espècie.

Per què volen que s'extingeixi l'espècie? Perquè som una plaga que destrueix el món i fa patir els éssers sensibles, inclosos nosaltres mateixos. L'home de la notícia parla del món com un lloc ple de dolor, no sé si per influència de Buda. Els antinatalistes es basen en filòsofs pessimistes com Schopenhauer o Mainländer. Però tranquils, que jo no penso parlar-vos de filòsofs xungos. Els meus referents culturals al voltant de l'antinatalisme són aquests del vídeo.


Quan jo feia EGB, la gent guai cantava cançons com aquesta. Si us fixeu en com desafina el cantant, podeu entendre que culturalment els 90 van ser dolents però els 80 potser van ser pitjors. Actualització: Bé, la cosa és que si l'escoltes tres cops seguits, la cançó té alguna cosa que...

Com tots sabeu a Àtoms i Lletres som transhumanistes. No estem a favor de liquidar l'espècie humana al complet. Creiem que el camí per evitar el patiment i el dolor que els humans inflingim al món és deixar de ser tan humans i ser una mica més posthumans. Utilitzar la tecnologia per fer la vida més fàcil a les persones, per ajudar-los a tenir una vida digna i superar els límits biològics que ens fan mesquins o infeliços. Perquè intuïm que a l'essència humana, sota aquesta capa de dolor i egoisme, hi ha quelcom de preciós que val la pena salvar. I els posthumans seran capaços de conservar aquesta part mentre es van lliurant de tot allò que ens fa destructius i miserables.

10 comentaris:

  1. No em faré de cap corrent d'aquests perquè fan més por que una pedregada, però així a priori, i a l'espera de veure què fan els teus posthumans, la idea de l'extinció de la humanitat no em sembla malament. Seria un bé pel planeta. En uns quants anys ja s'hauria revertit bona part del mal que li hem fet.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Dius que no et faràs de cap corrent d'aquests però el teu comentari abraça l'antinatalisme.

      Elimina
  2. Ostres, aquest assumpte m'ha recordat a aquell paio que va iniciar accions legals per rebaixar-se l'edat (sense gaire èxit, per cert). Estem davant la irrupció d'un nou gènere legal de demandes cada cop més "bizarres"?

    A mi això de l'antinatalisme basat en una suposada protecció del planeta em sembla d'una candidesa i una desorientació vital espaterrants, pròpia de les filosofies d'anar per casa i les pseudociències. Dic candidesa perquè suposa la personificació d'uns ens impersonals com són la natura i el nostre planeta, i dic desorientació perquè desitjar l'extinció de la pròpia espècie no deixa de ser una forma de suïcidi. Entenc que allò que cal fer és confiar i continuar treballant en allò que sempre ens ha distingit i capacitat: l'ús de la tecnologia per resoldre els nostres problemes. Entre antinatalisme i transhumanisme, transhumanisme sempre.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hi ha un problema afegit i és que si decideixes no tenir fills i desvincular-te de la següent generació d'humans, deixes el món en mans dels que si volen procrear. I de vegades procrear a gran escala i amb idees molt poc respectuoses amb el que se suposa que tu vols protegir. Com a exemple, els ultraortodoxos israelians, que en poques dècades poden ser majoria a Israel.

      Elimina
  3. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  4. Caram, aquest tipus si que va llençat...Potser hi ha casos en què potser hagués estat beneficiós per a tots, que els pares s'ho haguessin pensat dues vegades, el món seria millor!
    Jo penso que encara ho som poc d'humans entenen que hauríem de ser més solidaris, cuidar més el planeta, ser més pacifistes...
    Si l'espècia humana s'extingís, no seria una solució perquè els animals quan tinguessin el poder, també s'eliminarien els uns als altres...El què hem de fer tots és millorar la nostra manera de ser i així tots serem més feliços...
    Bona nit, Sergi.

    ResponElimina
    Respostes
    1. La idea de l'humà no té sentit sense la idea de millorar. No sé què farien els altres animals amb el planeta però ara tenim nosaltres l'opció de fer grans coses. Juguem la partida.

      Elimina
  5. La idea del transhumanisme em sedueix, més que res perquè jo mateix sóc una versió evolucionada de l'espècie humana, però també estic en part d'acord que aquest planeta no té tants recursos com per acomodar de manera eficient tanta població humana, no sóc partidari de carregar-se a tothom, ni tampoc la solució Thanos™, però si que seria una mica restrictiu en quan els nous naixements, un fill per cap em sembla suficient, o sigui que ja pots començar a pensar quin dels dos es el teu menys preferit... Està bé, puc ser més raonable i acceptar dos fills màxim per parella, ja s'anirà compensant amb la gent que no vol tenir fills o només un.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Qui sap, potser el teu blog evolucioni fins a ser un dels primers posthumans. El que no sé què passarà en aquest procés amb l'Ahse.

      Elimina
  6. Ostres Pons, ets una mica "animal"...Això ni en broma!!!

    ResponElimina