dimecres, 31 de juliol del 2019

La Formació Professional, segons Asimov

Isaac Asimov va escriure fa més de 60 anys un conte on explicava com podria ser la Formació Professional al segle LXVI. Així molt resumit, unes màquines analitzen la configuració neurològica de cada noi i noia i li assignen una professió, per a la qual li implanten tots els coneixements al cervell de forma automàtica. Si el voleu menys resumit, el podeu llegir aquí en anglès o en castellà.

La mateixa idea es repeteix al primer episodi de Futurama. El protagonista, que ha passat els darrers mil anys congelat, es desperta l'any 3000 i li assignen una professió de forma automàtica que, curiosament coincideix amb la que tenia en la seva vida al segle XX.

En Fry fent els tràmits per esdevenir una persona útil per a la societat de l'any 3000. Font.


La trama del conte d'Asimov es basa en el fet que, si bé l'aprenentatge automàtic podria servir a una persona per aprendre a pilotar una nau espacial en una tarda, cosa molt útil després de segles d'avenços tècnics, ja que un aprenentatge de tan alt nivell necessitaria molts anys d'estudi pel mètode tradicional. Però un lleuger canvi en el tipus de nau espacial fa que el pilot ja no sigui un expert en el pilotatge de la nau. És a dir, que cada nou avenç tècnic deixa el coneixement del treballador desfasat i el treballador no té les eines per adaptar-se a la nova situació perquè no ha après a aprendre.

Podríem entendre aquesta situació com una obsolescència tecnològica aplicada als treballadors que, en el conte d'Asimov, es dibuixen com a peces forjades a mida de la maquinària industrial i tecnològica de la seva societat. I -no sé si dir ATENCIÓ SPOILER perquè ja he destripat mig conte- sabeu què passa quan els usuaris estan atrapats per productes afectats per l'obsolescència tecnològica? Doncs que hi ha algú que té un avantatge comercial enorme.

Aquesta visió d'Asimov coincideix amb les línies de la pedagogia actual. Fins i tot en la formació professional s'intenta que no aprenguin només a desenvolupar les tasques que hauran de fer a l'empresa quan acabin el cicle sinó també que tinguin recursos per anar-se actualitzant a mesura que les feines del sector canvien.

Això que em vaig trobar mentre feia les opos és una competència professional que els docents d'un cicle de FP hem d'aconseguir que els alumnes adquireixin:

o) Adaptar-se a les noves situacions laborals, mantenint actualitzats els coneixements científics, tècnics i tecnològics relatius a l'entorn professional, gestionant la formació i els recursos existents en l'aprenentatge al llarg de la vida i utilitzant les tecnologies de la informació i de la comunicació.

Més enllà de la terminologia i la sintaxi barroca, el concepte és el que he explicat abans: aconseguir que l'alumnat tingui la capacitat d'actualitzar-se i no esdevenir obsolet al llarg dels anys.

6 comentaris:

 1. Estic d'acord amb això que han d'arribar a aconseguir els alumnes...

  o) Adaptar-se a les noves situacions laborals, mantenint actualitzats els coneixements científics, tècnics i tecnològics relatius a l'entorn professional, gestionant la formació i els recursos existents en l'aprenentatge al llarg de la vida i utilitzant les tecnologies de la informació i de la comunicació.

  Això que en una tarda aprenguin a conduir una nau espacial, no m'agrada gens, perquè trobo que aprendre a aprendre, és essencial per qualsevol cosa que es vulgui fer a la vida...
  Com a metàfora jo diria que no només cal fer el cim, sinó que cal gaudir del camí( aprenentatge)
  Bon vespre , Sergi.

  ResponElimina
  Respostes
  1. Estic d'acord amb això que dius, tot i que és clar, nosaltres som persones del s.XX i les nostres opinions i visions de la vida seran tingudes en compte per la gent del segle LXVI tant com nosaltres considerem les opinions de la gent del segle -XXVI.

   Elimina
 2. Tu no vagis formant gent tan flexible i adaptable que llavors vindran i em fotran la feina que tants anys m'ha costat fer veure que només jo se fer

  ResponElimina
  Respostes
  1. Però si tu ets una IA que deu haver robat la feina a un humà de carn i ossos!

   Elimina
 3. D'alguna manera ens haurem d'adaptar perquè les màquines no ens acabin desplaçant del tot. Potser si acabem fent especialistes en màquines concretes, capaços de fer-les servir i reparar-les, podrem sobreviure unes quantes generacions més.

  ResponElimina
  Respostes
  1. O potser podem deixar que les màquines facin la feina i nosaltres dedicar-nos a escriure blogs.

   Elimina