divendres, 30 de març del 2012

Easter Eggs

Aprofitant que s'acosta la primera lluna plena de la primavera, he decidit escriure un article sobre els ous de pasqua. Li he posat el títol en anglès perquè així dono més la impressió d'haver viatjat, saber idiomes i, per tant, ser una persona més interessant, culta i refinada. Us explico aquest senzill truc perquè penseu en aquest bloc cada cop que, a partir d'ara, veieu algun escriptor que el fa servir.

Recordo que un dia la Birgit, que és una noia alemanya que vaig tenir la sort de conèixer, ens explicava que al seu país existia aquesta tradició de pintar i amagar Osterei als jardins per tal que els nens els trobessin. El David va assentir amb cara d'admiració, admetent que els nens d'aquí no estaven preparats per reptes tan difícils.
(Això són ous de pasqua, segons la Viquipèdia)

El concepte dels ous de pasqua va saltar del jardí d'alguns països europeus a altres àmbits més creatius i avui en dia serveix per referir-se als missatges ocults que podem trobar a pel·lícules, programes d'ordinador (com el famós Hall of Tortured Souls de l'Excel 95), llibres o qualsevol altre format creatiu on hi càpiga un ou.

(Vídeo on s'explica com podeu jugar al Hall of Tortured Souls. Només cal que tingueu instal·lada la versió de l'Excel 95 i que seguiu les passes. La música que sona en aquest vídeo diria que no correspon al joc, tot i que també és possible que quan hi vaig jugar jo no tingués els altaveus connectats)

En definitiva, un Easter Egg és un element divertit o interessant que l'autor ha amagat dins de l'obra amb l'objectiu de fer que una part del públic se senti molt selecta pel fet d'haver-lo trobat. Sí, quan trobes l'ou de pasqua amagat, entres a formar part del grup dels connaisseurs que saben alguna cosa que la resta del món no veu, tot i tenir-la davant dels nassos. Hi ha fins i tot sectes, reals i fictícies que es comuniquen amb missatges secrets amb l'obscur anhel de dominar el món (o qualsevol altre pla diabòlic de similars magnituds).

En literatura, l'ús d'Easter Eggs té un abast tan desconegut com en altres àmbits (és difícil fer estadístiques d'elements amagats) però apostaria que n'hi ha un parell per pàgina. Molts escriptors creuen que un text s'enriqueix si té múltiples referències a altres autors o a fenomens o fets que poca gent coneix. Per evitar que el text es torni il·legible de tantes referències a fets que el lector mig no coneix, s'acostuma a camuflar la referència en forma d'Easter Egg, fent que el lector erudit se senti especial per haver-la trobat. La majoria de cops s'utilitzen Easter Eggs amb elements del fons (el que es diu) però també es pot jugar amb la forma: acròstics, jocs de paraules, textos on llegint les línies imparells surt una història que diu el contrari que la principal, textos que es llegeixen en dos sentits...

També hi ha cops que l'autor vol fer una picada d'ullet a una o més persones amigues, incloent a la seva obra algun fet que només aquestes coneixen. O fins i tot deixar un missatge més o menys ocult a una persona enemiga, de forma subtil.

Potser l'encant dels Easter Eggs tingui a veure amb el romanticisme dels tresors amagats. Si bé sempre ha resultat poc lúcida aquesta tradició dels pirates d'amagar els seus tresors sota terra i fer plànols amb una x (els diners perden valor si no es fan servir), val a dir que qualsevol illa sembla més interessant si sospitem que amaga un tresor en algun lloc. O, com deia Saint-Exupéry: "El que fa bonic el desert és que en algun lloc amaga un pou". 

7 comentaris:

  1. Un altre exemple dels Easter Eggs es a La Plana de Castelló. Alli els Eggs son mig crus i el noi els te d'esclafar al cap de la noia que li agrada el dia de Pasqua. Te'n recordes?
    Vicenç

    ResponElimina
  2. Sí, bé... En tot cas ja ve a ser això que deia el David, que aquí els jocs de nens (o no tan nens) tendeixen a ser més primitius que a altres països.

    ;)

    ResponElimina
  3. Molt interessant aquest article Sergi. Et diré una cosa que segurament no té res a veure amb el que comentes però el teu escrit m'ha recordat a la pràctica extesa entre alguns científics antics (Galileu) d'escriure de certa manera "obscura" per no ser "atrapats" per les inquisicions de torn o també l'obscurantisme destinat a fer que els lectors s'esforcessin mentalment a reproduir les idees elaborades pel pensador (sobretot es donava en el cas d'alguns filòsofs, per exemple Fichte). Els easter eggs per ells eren o una manera de poder expressar-se sense haver de patir (massa) a ser privats de lliberat per les idees revolucionàries (una mena d'escrits pels escollits, com tu dius)o bé també de fer una selecció entre els lectors, a través de l'esmentat obscurantisme, restringint la informació a uns pocs.

    ResponElimina
  4. Una entrada molt interessant, sempre m'ha fet gràcia això de deixar missatges dins d'un escrit, és com una signatura personal que quatre poden desxifrar. Però com ja dius en alguna de les teves entrades anteriors, ser algú a la literatura costa molt, i ara cal sortir per la tele, així que els escriptors modestos ens hem de conformar en engalipar als amics i jugar a que ells trobin els nostres missatges ocults. Ara no voldria pecar de falsa modèstia, però en un relat que he publicat amb els "Setze Petges" que du per títol "A l'hora del te" vaig inserir una frase que indicava per on visc jo ara actualment, fent referència al nom d'un carrer a tocar de casa meva i jugant amb els fets que vaig narrant en el relat. Ara, si algun dia sóc famós... ;-)) (jeje) tu ja saps on està un (o l'únic) "Easter eggs" meu.

    Un bloc fantàstic, el vaig seguint jo també!

    Ferran

    ResponElimina
  5. Coneixia els Easter Eggs, i fins i tot els he fet servir; el que no sabia és que es deien així, ni que estaven tipificats. Certament, quan un té ganes de desfogar-se contra una injustícia, i no pot escriure-ho perquè s'hi juga... el que sigui que s'hi juga, els Easter Eggs són la solució, i sovint arriben al seu destinatari, si bé el seu destinatari no pot dir que ho ha entès perquè estaria reconeixent l'actitud que ha motivat la sàtira, la crítica, la correcció o la manifestació de qualsevol error. Jo n'he hagut de desar alguns al calaix per a no ferir més del compte.
    També hi ha Easter Eggs blancs, més benignes, per jugar i prou. Quan era jovenet amagava el nom de les meves muses platòniques enmig dels poemes, i alguna em va tornar un Easter Egg de resposta: recordo a una que em va respondre (després de trobar el seu nom en un poema suposo perquè mai m'ho va confessar): "Tu el que vols és acabar amb mi..." la qual cosa es pot entendre en dos sentits.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Quin perill devies tenir tu de jovenet! Pels enemics i també per les amigues ;)

      Veig que la majoria dels que comenteu heu trobat Easter Eggs de diferents tipus, per diferents motius. Com que en aquest bloc faig articles curts, sembla que m'he deixat molts detalls al tinter. Potser el tema donaria per fer-ne un llibre sencer.

      És clar que la gràcia del format també és tenir lectors que matisin i complementin allò que es diu en cada article.

      Elimina
  6. Doncs jo no sabia res dels Easter Eggs més enllà dels ous de xocolata de la mona, o els ous pintats dels alemanys. Així que ho trobo molt interessant! El proper cop que escrigui un relat ja hi colaré algun EE... potser ja ho havia fet abans, però ara ho faré a consciència!

    ResponElimina