dimarts, 8 de març del 2016

Els Oscars de la literatura

Recentment va ser l'entrega dels Oscars de Hollywood. Hi ha altres àmbits on alguns premis han volgut parasitar el prestigi dels Oscars dient que eren els Oscars de la Música, els Oscars de l'esport, etc. Fins i tot hi ha premis de cinema que es venen com "l'avantsala dels Oscars". Tot plegat té a veure amb la transferència de prestigi.

El que crec que no existeix són els Oscars de la literatura. Existeixen premis amb més o menys repercussió mediàtica. Per exemple hi ha els Planeta (prestigi comprat a cop de talonari) o el Nobel (de més tradició i amb un prestigi una mica més creïble). I també hi ha centenars de petits premis enfocats a diferents llengües i formats literaris. Tot plegat molt caòtic. Jo sóc partidari de fusionar els premis.

Crec que el format dels Oscar podria anar molt bé per divulgar i promocionar la literatura. Per exemple, podria haver-hi un munt de categories:

-Millor novel·la de ficció, millor relat curt, millor poema, millor llibre de no ficció, millor autor, millor editor, millors il·lustracions, millor traducció, millor personatge principal (potser dos premis, un pels masculins i un altre pels femenins), millor personatge secundari, millors diàlegs, millor descripció, millor crític literari...

De moment, l'única glòria que un Oscar pot aportar a un escriptor és que facin una pel·lícula del seu llibre i buscar a Google gent que digui "la pel·lícula està bé però molt millor el llibre". Font.


Potser la gala no tindria tant de glamur com la dels Oscars de Hollywood. Per alguna raó que no sabria explicar, l'Scarlett Johanson i en George Clooney fan més goig que l'Empar Moliner i en Quim Monzó. De tota manera, seria còmic veure els diaris del dia següent comentant els vestits i els pentinats dels diferents escriptors.

Per suposat el jurat seria una àmplia selecció d'escriptors, editors, lectors professionals que, com passa amb els Oscars i també amb molts premis literaris, no haurien llegit la majoria de les obres candidates al guardó.

11 comentaris:

  1. Oh sí, per fi! Si algú no em pren la "pole position" en el temps que trigo a escriure aquest comentari, per primera vegada tindré l'honor de ser el primer a respondre un dels teus posts.

    M'agrada la idea que proposes. S'ha de reconèixer que els premis literaris, tot i que fan il·lusió quan els guanyes, són esdeveniments d'allò més avorrits i deslluïts, excepte en algunes ocasions molt comptades. Ja fa un temps que sóc partidari de frivolitzar la literatura (per descomptat no en el fons, sinó en les formes). Ens agradi o no, sigui mal d'avui o no, allò frívol és mediàtic, i allò mediàtic té moltes més paperetes per ser exitós. Així que aposto per traslladar models propis d'altres àmbits a l'àmbit de la literatura. Òscars de la literatura? Per què no?

    Qui no ploraria d'emoció en veure un personatge secundari, fill de la pròpia imaginació, rebent una estatueta per la seva actuació apoteòsica al Capítol 2 de la novel·la?

    ResponElimina
    Respostes
    1. Sabia que t'agradaria! De fet, és una idea semblant a la teva Lliga de Microrelataires: traslladar models d'èxit a la literatura.

      Si en un futur hi ha la possibilitat que el propi personatge pugi a recollir el premi i doni les gràcies al seu autor des de l'escenari, seria un moment espectacular, sí.

      Elimina
  2. Em sembla bé una gala d'Oscars de llibre. Però jo faria encara més categories. Ja saps, millor thriller, millor ciència ficció, millor fantasia, millor novel·la negra, millor novel·la d'acció, etc. Només falta que algú posi els calers per començar a muntar una acadèmia que organitzi aquesta gala, voluntaris?

    PD: Coi de David que no sap que la tradició es deixar-me comentar a mi primer...

    ResponElimina
    Respostes
    1. Jo fa temps que dic que s'està invertint en normalitzar la llengua des de molts àmbits i es deixen abandonats els més importants. Amb el que costa subvencionar un doblatge que tampoc no veu tanta gent, tens la gala dels Oscars literaris muntada.

      PD: La setmana passada ja et van passar al davant. I no un ni dos comentaristes...

      Elimina
  3. Ves per on, jo no en sóc gaire partidària dels Oscars de res, perquè la majoria no són gens fiables( també penso que el Nobel si que n'és força), com menys millor...
    Són moltes les pelis que després d'haver-les vistes, penses que el llibre era millor!!!
    Ja ens diràs com ha acabat el dilema de la portada( perdó, coberta) del llibre.
    Bon vespre, Sergi.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Amb els premis sempre hi haurà controvèrsia perquè acostumen a valorar criteris molt subjectius. Fins i tot amb el Nobel (hi ha uns quants Nobel de la Pau que...)

      Però del que no hi ha dubte és que uns premis com els Oscars (o els Nobel) ajuden a promocionar els qui hi participen i tot el sector en general. I la literatura no va sobrada de promoció, precisament.

      El tema de la portada ha quedat que proposaré la 1 a l'editor. Ja veurem què hi diu.

      Elimina
  4. Per això no existeixen, la literatura és una cosa massa seriosa per aquestes ximpleries de la catifa vermella. Hi ha bones pel·lícules, però això no té res a veure amb els Oscars. Com també hi ha molt bons llibres, i rarament tenen relació amb el nobel. Has de ser molt guai perquè et donin el nobel, i sobretot, que no et conegui ningú. El dia que li donin a Murakami, jo crec que retiren el premi.

    ResponElimina
    Respostes
    1. La gràcia de tot bon cultureta és dir "jo ja llegia a x abans que rebés el Nobel i es fes famós. Ara s'ha tornat massa mainstream..."

      Elimina
  5. Sí,... es podria dir “ Jo ja llegia abans que…” i jo afegiria .. “ hagués pres consciencia de que la meva comprensió lectora era nul·la....”
    Perquè aquest és el problema, llegir sí, però comprendre el que llegeixes també és important..

    ResponElimina
    Respostes
    1. I de vegades no és culpa del lector. Hi ha cada escriptor escrivint segons quins laberints sintàctics i conceptuals...

      Elimina