dilluns, 29 d’abril del 2013

Miniconcurs: El repte de l'oxímoron.

No sé si a vosaltres us passa però sovint, quan escric, dubto si estic elaborant una metàfora, una paràbola o una al·legoria. Llavors vaig a la Viquipèdia, llegeixo totes les definicions i em queda ben clar... durant trenta o quaranta segons. Després se m'oblida tot de nou.

Com que, de tant en tant, em fa ràbia ser ignorant, he pensat que escriuré una sèrie de posts al voltant de diferents figures retòriques. A veure si així, amb l'ús, se m'acaben quedant els conceptes una mica més arrelats. Més que copiar les definicions i explicar les característiques de cada figura retòrica, que sembla una feina cansada, avorrida i poc lluïda (ja hi ha milers de pàgines a internet que segur que ho expliquen millor), he decidit que els posts siguin creacions més o menys literàries estructurades al voltant d'una figura retòrica.

I he decidit que aquesta nova secció s'inauguri amb un petit relat al voltant de l'oxímoron. També m'ha semblat bona idea no escriure jo el primer post de la sèrie sinó treure aquest honor a concurs. Per no crear un nou concurs en el sobresaturat panorama de premis literaris en català, he aprofitat l'edició 544 del Repte Clàssic de Relats en Català.

Si hi voleu participar, només heu d'escriure un relat del tema que vulgueu però que contingui almenys 3 oxímorons. L'extensió ha de ser de 400 a 800 paraules i teniu fins diumenge 12 de maig a les 20h.

En principi els relats participants al Repte de Relats en Català s'han de penjar al Fòrum. En aquesta ocasió també es podrà fer a qualsevol lloc d'internet (inclosos els vostres blogs, si en teniu) i n'hi haurà prou que al Fòrum hi hagi un enllaç cap al relat.

Si teniu dubtes sobre com participar, ja els intentaré aclarir als comentaris. I si us fa gràcia la idea però només a mitges perquè també us fa una mica de mandra, teniu l'opció de participar fora de concurs. Però no us ho aconsello perquè pot ser que no hi hagi moltes més oportunitats per aconseguir que us publiquin un relat en aquest blog!

 Pel que fa als oxímorons, aquí en teniu la definició, que inclou alguns exemples. Us en poso un a tot color, per allò que una imatge val més que mil paraules:


En aquest quadre de Magritte podem veure una espelma que emet una llum fosca. Font.

10 comentaris:

  1. No escriuràs tu també un rel·lat amb oxímorons? Es que a mi, de moment, no em motiva la idea...

    ResponElimina
    Respostes
    1. Tranquil, tens dues setmanes per trobar la motivació. Segur que en un moment o altre la trobes.

      Elimina
  2. I no hi ha la possibilitat de fer-ne un poema? Al capdavall els versos és més fàcil que continguin un oxymoron.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Home, ningú no t'ho prohibeix, tot i que el Repte Clàssic acostuma a ser en prosa. A Relats en Català ja es fan periòdicament altres reptes de poesia, amb música o imatges i haikus.

      De tota manera, si acabes escrivint alguna cosa, fes-m'ho arribar.

      Elimina
  3. Aniré pensant i veurem si els "mussos" em visiten. ;)
    Gràcies!!

    Bona tarda...aferradetes!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Tot és qüestió d'estar pendents. En un parell de setmanes, si ets a casa, segur que els mussos passen 7 o 8 cops. Només cal obrir-los-hi la porta algun d'aquests cops.

      Elimina
  4. A veure si després de sa lluna es passen per aquí... Provarem!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Doncs si passen per allà, esperarem aquí el resultat.

      Elimina
  5. He he! A mi em passa el mateix. Però en el meu cas és molt pitjor, perquè sóc de lletres i se suposa que ho hauria de saber!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Doncs sí, és molt pitjor. Haurem de tornar tots a l'escola.

      Elimina