dijous, 5 de juny del 2014

La pistola d'en Chekhov (Taula Periòdica de l'Escriptura)

-Acompanyi'ns, si us plau.

La corpulència d'aquells tres homes em va convèncer que no tenia altra opció que seguir-los fins a l'interior de la casa. Em van fer entrar en un despatx on hi havia en Chekhov i també en Konstantin, que era qui m'havia convençut que el millor regal per al seixantè aniversari d'en Chekhov era un revòlver antic. Segons deia, en feia col·lecció (era cert, sobre la paret del despatx, cridaven l'atenció diverses armes) i seria una bona manera de posar fi amistosament als nostres afers pendents.

Sobre la taula, davant d'en Chekhov, hi havia el meu regal. Amb un gest amable però autoritari em va convidar a apropar-me i seure a la cadira que quedava justament en la direcció que apuntava el canó. Després em va agrair la meva presència i el meu regal i va afegir:

-Si alguna cosa m'agrada tant o més que les armes són les històries. Per què no m'expliques la història aquesta arma?

Li vaig narrar tot. Com havia conegut el venedor, quins altres models m'havia mostrat, les característiques tècniques d'aquell revòlver... Ell em mirava fixament, en silenci, i assentia amb el cap.

Finalment, quan vaig acabar el meu relat, va allargar la mà fins a l'arma, la va observar mentre feia girar el tambor i em va dir:

-A la teva història li falta el més important. Si en un relat hi apareix una arma, cal que es dispari en algun moment.

En Chekhov, amb la seva idea de la pistola ens vol dir que en un relat només hem d'incloure els elements estrictament necessaris. Font.

----------------------------------------------------------
Recordatori.

Si voleu participar a la Taula Periòdica de l'Escriptura, trieu un àtom d'aquí, escriviu l'article i aviseu-me amb un comentari aquí i us podré incloure a la Taula (encara en construcció. Si algú em vol ajudar a fer-ho més bonic, s'agrairà).

També he col·locat els enllaços a la barra lateral del blog.

8 comentaris:

  1. Vaig conèixer aquesta idea per primer cop a 1Q84. Per cert, crec que soc l'únic que no el recomana.

    Hmmm ara ja no tinc excusa per no participar. Però es feina... Però tu i jo sabem que ho acabaré fent ^^

    ResponElimina
    Respostes
    1. Segur que fas uns àtoms molt animats, amb vídeos de gats i tot de coses sorprenents.

      Elimina
  2. Jo també vaig conèixer aquest concepte al mateix llibre que l'individu d'aquí dalt, però a diferència d'ell, jo sí que el recomano.

    És un concepte interessant i força cert. Ens dónes un exemple més per fer descripcions, però em segueix semblant complicat. A veure si m'hi poso, em sembla que no ho sabria fer...

    ResponElimina
    Respostes
    1. Sabia que el Murakami era molt fan d'en Chandler però entenc que també s'hagi fixat en Chekhov, que és un dels principals referents pel que fa a relats.

      Dubto molt que algú no ho sàpiga fer. És com fer un treball del cole, d'aquells que et donaven un tema, tu buscaves informació i escrivies una mica el que et semblava. Però bé, tampoc vull que ningú se senti obligat a participar. És, més que res, una manera d'aprendre i assimilar conceptes que després t'ajudaran a escriure millor.

      Elimina
  3. Ho trobo interessant, però esperaré un altre exemple per veure com ho fas.
    Els teus posts són molt treballats.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies pel compliment, Maria.

      Jo aniré fent posts de la taula periòdica de tant en tant. Us hi podeu apuntar quan us vingui de gust ;)

      Elimina
  4. Ara potser baixo de l'hort, però no era un clau (on algú s'hi havia d'acabar penjant)?

    ResponElimina
    Respostes
    1. No coneixia això del clau. He tafanejat una mica per internet i sembla ser que hi ha dues versions: amb clau i amb pistola. Però la idea en tots dos casos seria la mateixa.

      Elimina