dimecres, 11 de febrer del 2015

Àtoms i webs

Avui faré un breu repàs d'un dels capítols més apassionants de la història del s.XX: la creació del World Wide Web.

Suposo que tots sabeu que és això, oi? Són aquelles www que veieu a l'inici de les adreces d'alguns llocs web. La part d'internet que percebem més com internet. Aquella que podem veure a través d'un navegador web, com el Firefox, el Chrome, el Safari o -si sou una mica rarets- l'Internet Explorer. Es tracta d'una manera dinàmica d'accedir a continguts que s'allotgen en pàgines web, mitjanant enllaços com aquest.

El que potser no sabíeu és que això del www es va inventar al mateix lloc on es va trobar el bosó de Giggs. Són coses que passen en ciència: et poses a buscar un bosó i trobes una manera de gestionar la comunicació entre milions d'ordinadors.


Mentre els físics del CERN es divertien amb el seu accelerador de partícules, les seves parelles van formar un grup de cançó protesta.

Diuen que aquesta és la primera foto que es va pujar al World Wide Web


Les Horribles Cernettes també van dedicar-se a la promoció del World Wide Web.

Com ja deveu saber, els científics del CERN van acabar trobant també el bosó de Higgs, després de superar grans perills. Això els va valer el premi Nobel de Física de 2013.

La història podria servir de moralina per aquells que pregunten per la utilitat de la recerca bàsica. El mateix Higgs ha respost que no té ni idea de per què pot servir el seu bosó. D'altres comparen el descobriment amb el de l'electricitat al segle XIX, quan molts també van preguntar per a què podia servir.

Això sí que és ciència bàsica. Font.

Així que ara ja sabeu que el CERN serveix per trobar bosons, inventar el World Wide Web i fins i tot inspirar relats com aquest.

8 comentaris:

  1. Trobar una utilitat d'una cosa abans de fer el descobriment o la invenció és massa difícil fins hi tot pels setciències del CERN, per això és més habitual primer descobrir-ho/inventar-ho i després donar-hi una utilitat. Ei! I mentre no es troba una utilitat pots presumir de lo bé que t'ho has passat investigant :D

    ResponElimina
    Respostes
    1. Serà possible quan s'inventin els viatges en el temps. Així podrem portar gent del futur que ens expliqui per què serveix cada descobriment.

      Elimina
  2. Tinc un amic que fa recerca bàsica, pobrissó, sempre ens el mirem d'una manera!
    No sabia ni què volia dir www (i ni m'ho havia plantejat....) xò gràcies. Sempre va bé saber d'on provenen coses posades a la quotidianitat.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Està bé que aquesta gent tingui amics i se senti integrada a la societat. Segurament esteu fent una bona tasca social.

      Elimina
  3. You don't go out with other girls either, you prefer your collider...

    Genial. Una definició molt gràfica i entenedora de "friquisme" condensada en una sola rima.

    Gràcies (o no...) per descobrir-nos aquestes "Horribles Cernettes". Un cop descobertes ara ens toca comprendre per a què serveixen.

    ResponElimina
    Respostes
    1. A mi l'exhibicionisme friki de les cernettes em va enamorar des del primer minut.

      Sé, i em sap greu, que no he sabut transmetre en aquest post més que engrunes de tota la awesomitat d'aquesta gent.

      Elimina
  4. Ja em queien bé els del CERN, que és un lloc espectacular, però si van inventar la WWW encara em cauen millor. Entre d'altres coses, perquè sense ells cap de nosaltres no estaria per aquí... virtualment vull dir.

    ResponElimina
    Respostes
    1. És cert. Sense el CERN potser no ens coneixeríem. O potser s'hauria inventat una altra manera d'articular internet.

      M'he deixat al tinter que el www va triomfar, entre altres coses, perquè va oferir gratuïtament l'invent a la comunitat

      Elimina