Ara que s'acaben les vacances de Nadal, acabo aquesta sèrie amb una tècnica que molts voldrien fer servir ara mateix. Si sou professors, algun cop haureu vist algun alumne tocant-se el front amb els dits índex i cor.
Com en el cas de les càpsules Hoi Poi, el canvi de lloc instantani s'ha vist en altres sèries. Potser la que us vindrà primer al cap és Star Trek. L'explicació "científica" que més he sentit pel que fa al teletransport d'Star Trek és que el cos del viatger és escanejat partícula a partícula i s'envia la informació a la localització de destí, on es reconstrueix el cos exactament de la mateixa manera.
Goku i Spock fan un gest amb la mà que, en tots dos casos té els dits índex i cor units. Casualitat o homenatge? Font1. Font2.
Podeu llegir-ne més detalls en aquest web. El resum seria que sí que és científicament possible i de fet ja s'han teletransportat àtoms individualment però tècnicament és complicadíssim. Ah, i en Sheldon Cooper diu que de fet no es traslladen homes sinó que en un punt se'n destrueix un i en un altre se'n crea un d'exactament igual (però que no és el mateix, seria una mena de clon).
De tota manera, hi ha alguns aspectes que a Bola de Drac potser no acabarien d'encaixar amb el Teletransport convencional.
En primer lloc el canvi de lloc instantani pot ser entre planetes que poden estar a molts anys llum de distància. Si la llum és el que es mou més ràpid, com pot enviar-se la informació per reconstruir el cos de forma instantània?
Val a dir que aquest límit de velocitat universal tampoc sembla ser respectat per les naus espacials, que viatgen en pocs dies a un planeta situat en un altre sistema solar (recordem que l'estrella més propera al sol es troba a 4 anys llum i, per tant, un objecte viatjant a la velocitat de la llum, la màxima possible, trigaria 4 anys a arribar-hi).
Esquema que ens explica el senzill funcionament d'un forat de cuc. A Bola de Drac no veiem cap menció a cap sistema semblant relacionat amb els viatges espacials que s'hi fan. Font.
Una altra diferència és que el canvi de lloc instantani funciona localitzant la presència d'una persona al lloc on volem anar. És a dir, hi ha com un radar que detecta energies de persones i passa les coordenades al GPS universal per traçar la ruta instantània.
Podríem pensar que detectar l'energia d'una persona seria semblant a detectar la seva força de combat, que hem vist que era versemblant si desprenia alguna mena de radiació. Ara bé, d'una banda la radiació també es mouria a la velocitat de la llum i per tant accentuaríem el problema anterior. I, de l'altra, detectar la radiació d'una persona des d'un altre sistema planetari deu ser com detectar des de la lluna la llum d'una espelma encesa a la Terra.
També hi ha la possibilitat d'aplicar altres maneres imaginades de viatjar per l'espai a gran velocitat, com els forats de cuc o l'hiperespai. Que en Goku hagués après a viatjar a través de dimensions que nosaltres no sabem que existeixen.
Conclusions:
Amb la ciència actual és difícil trobar una explicació versemblant al canvi de lloc instantani vist a Bola de Drac. Si bé, el teletransport podria ser viable, superar el límit de la velocitat de la llum i captar energies a distàncies tan grans ja no sembla tan versemblant i no està gens aclarit a la sèrie.
Fins aquí l'Especial Nadalenc sobre Ciència i Bola de Drac. Espero que us hagi agradat i que no us hagi fet ennuegar amb cap polvoró.
El canvi de lloc instantani tal com indica el seu nom es instantani, per tan no viatja a la velocitat de la llum, de fet no es tracta d'un viatge, es un canvi de lloc, de fet el nom està ben triat, no?
ResponEliminaSí, les naus a Bola de Drac van més ràpides que la velocitat de la llum, no ho diuen mai però es sobreentén, no són tan espavilats com a Futurama que ho expliquen dient que van augmentar la velocitat de la llum i ja està.
PD: Acabes l'especial de ciència de Bola de Drac sense parlar de la màquina del temps d'en Trunks?!
No m'acaba de quedar clar com es canvia de lloc sense traslladar-se però d'acord...
EliminaSí, sembla que no però em deixo uns quants temes al tinter. En vaig fer 7 per fer números bola de drac i també perquè no volia fer-me pesat amb el tema.
La ciència és una glopada de realitat per a la ficció. M'agrada que ens fas veure per què les coses no són possibles, si em preguntessis a mi no sabria explicar-t'ho. El canvi de lloc instantani és una tècnica genial, tot i les seves mancances físiques.
ResponEliminaJo et demanaria també algun comentari sobre les transformacions que pateixen els personatges quan augmenten el seu nivell de lluita. Fins i tot entre la fusió convencional i amb arracades. Tens temes, si no ho fas ara, ho volem per setmana santa o per Nadal que ve!
Amb aquesta ja van dues peticions per fer més capítols de Bola de Drac i ciència. Jo pensava que l'acollida de l'especial havia estat fluixeta. Potser ho hauré de reconsiderar...
EliminaEl tema de la fusió amb arracades no el recordo del tot. Sé que es fusionaven posant-se cadascú una arracada però no recordo si un cop fusionats hi havia alguna diferència respecte a la fusió feta amb coreografia.
Les principals diferències es que amb les arracades la força tenia un multiplicador millor i la fusió era permanent en comptes de temporal (en principi), per això en Goku i en Vegeta son tan reticents a fer-ho.
EliminaEn Goku i en Vegeta serien com CDC i la CUP? Apurant fins l'últim minut mentre l'enemic anava destruint-ho tot?
EliminaÉs talment com diu en Pons, i veig que has entès perfectament el concepte.
EliminaCom ens agradava el Senyor Spock amb les seves orelles acabades en punta...Gràcies, Sergi, per tots aquesta sèrie de posts que almenys a mi, m'ha portat molts records...
ResponEliminaBon vespre.
M'alegra que t'hagin agradat. No tenia clar si la sèrie de posts era massa friqui (fins i tot pels lectors del meu blog).
EliminaJa m'agradaria a mi poder fer un canvi instantani i visitar el Taj Mahal, o canviar d'aires de tant en tant... però si m'han de destruir primer i crear una altre jo... no sé, no em convenç... a saber com serà l'altre jo! i el primer jo es moriria? Aleshores de què em serviria la teletransportació? uff... La veritat és que resulta molt interessant comprovar com coses que formaven part de la imaginació, poden fer-se ralitat mitjançant la ciència. Molt bon post!
ResponEliminaSi és per anar al Taj Mahal, millor agafa el núvol Kinton, que no et deconstrueix ni fa coses rares amb els teus àtoms.
EliminaAixò sí, cal que siguis pura de cor... (whatever that means)
I a mi que em recorda a la Cristina Rosenvinge i el seu "zas y aparezco a tu lado"... és que Bola de Drac em va agafar ja grandeta, es veu... però la idea del teletransport em sembla genial, sempre que no passi això de destruir-te primer. Sempre ens quedarà la màgia! :)
ResponElimina