dimecres, 7 de setembre del 2016

Especial 11S: la Via Portuguesa.

Arriba un altre 11S i seguim encallats amb el tema de la independència. Que sí no es pot, que si és il·legal, que si un RUI o una DUI, que si millor esperem dues generacions... I jo, que sóc un home pràctic, he decidit explorar una de les vies que crec que ofereix més esperances.

En què consisteix la via portuguesa? En canviar-nos per Portugal. És a dir, que Catalunya passi a ser un Estat independent i, a canvi, Portugal passi a ser una CCAA espanyola.

Antecedents

L'any 1640, Portugal decideix independitzar-se de la monarquia hispànica. Després de molts esforços per evitar diverses temptatives d'invasió, el 1668 Espanya reconeix la seva independència. La victòria portuguesa va ser sobretot deguda a la revolta de Catalunya l'any 1640 (la guerra dels Segadors) que va fer que el rei espanyol destinés les millors tropes a recuperar el control de Catalunya.

Alguns espanyols han especulat amb què hauria passat si Espanya hagués decidit recuperar Portugal en comptes de Catalunya. Com seria el món si avui Portugal fos espanyola i Catalunya no?

La península ibèrica l'any 1640. Font.



L'unionisme portuguès

De tant en tant arriben notícies d'enquestes que diuen que els portuguesos volen ser espanyols. Irònicament, són, juntament amb les notícies sobre Cristiano Ronaldo, les úniques notícies que arriben a Espanya sobre el veí portuguès. Dic irònicament perquè sempre són rebudes amb gran entusiasme pels diaris espanyols, tot i que sembla que, per la resta, Portugal els importa ben poc.

Així doncs, ¿es podria arribar a una situació on la majoria dels portuguesos volgués integrar-se a Espanya i la majoria dels catalans sortir-ne?


Avantatges per a Espanya

Catalunya i Portugal tenen una població i un PIB similars, si bé Portugal té molt més territori. Això és molt llaminer per al nacionalisme espanyol. A més, aquest web diu que els portuguesos són més amables que els catalans, que el portuguès s'entén més fàcilment, que Portugal té dos arxipèlags i moltes més platges que Catalunya i que Cristiano Ronaldo jugaria a la Roja!

Aquest últim punt és especialment important perquè a CR no li queden gaires anys al màxim nivell (si és que li'n queda algun) i faria que Espanya tingués pressa per negociar.

Avaluant conjuntament les dades, crec que Catalunya i Portugal són força intercanviables. Portugal supera Catalunya en població i territori però Catalunya té una economia més forta.



El pla

El més difícil seria posar-nos d'acord amb els portuguesos. Caldria que cada català independentista intercanviés la seva residència amb un portuguès espanyolista. Hi ha webs d'intercanvi turístic de cases que podrien facilitar la feina. Aleshores, es tractaria que els catalans empadronats a Portugal votéssim un partit català creat per fer el canvi. En el moment de guanyar les eleccions, els catalans tindríem el govern d'un Estat independent. Li podríem canviar el nom per "República Catalana".

A partir d'aquí, si volguéssim situar la República Catalana al lloc geogràfic on actualment hi ha Catalunya, caldria negociar amb Madrid per fer el bescanvi de solars. Com heu llegit al punt previ, crec que això no seria difícil, és un bon canvi per a Espanya. Un cop aconseguit aquest acord, cadascú podria tornar a viure al seu domicili anterior.

Fixeu-vos que, durant tot el procés, no hi hauria cap moment on Catalunya o Portugal quedessin fora de la UE, de l'Euro, de la ONU o del Sistema Solar. Això sí, caldria anar una mica ràpid perquè passar-se més de tres mesos de vacances potser seria excessiu.




No entraré a valorar si aquesta via té més probabilitats d'èxit que les altres però no em digueu que no us sedueix. Si fins ara els països aconseguien la independència mitjançant guerres (tràgic) o votacions (avorridot), aquesta via ho aconsegueix fent vacances en un país fantàstic. Font.

10 comentaris:

  1. Doncs a mi m’has convençut. Es un bon pla. Hi he estat buscant pegues però no n’he trobat cap. Visca la via Portuguesa!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Encara no entenc per què no m'han contractat del Consell Assessor per a la Transició Nacional (amb un sou escandalosament alt).

      Elimina
  2. mai se sap igual ens ho acceptarien però has pensat en el que els passaria als pobres portuguesos ?

    ResponElimina
    Respostes
    1. Tot això parteix de la premissa que els portuguesos hi estan d'acord i, per tant, se suposa que això els farà feliços. Però de tota manera, atès que Portugal ha estat Regne, Estat Independent, República i membre de la ONU, la OTAN i la UE, entenc que els demòcrates espanyols (que són una aplastant majoria i tenen fermes conviccions) no s'oposarien mai a l'autodeterminació portuguesa si mai els portuguesos canviessin d'opinió.

      Elimina
  3. I no seria més fàcil que els portuguesos vinguessin a viure a Catalunya i els catalans a Portugal.

    Ay mareta,quines ocurrències
    Hi ha que veure com ens afecta als humans la síndrome post-vacacional.
    Muito obrigado!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Aquesta és la primera part del pla. I certament, es podria quedar així la cosa però llavors hauríem de fer vida en portuguès nosaltres i en català/castellà ells. A més, molta gent creu que, com a casa, enlloc.

      Elimina
  4. Menos mal que nos queda Portugal!
    Mola la idea, però per fer-los passar el tràngol de la pèrdua de la independència hauríem de compensar els portuguesos, no sé, amb carregaments de cava, aromes de Montserrat i ratafia per tres generacions mínim...

    ResponElimina
    Respostes
    1. A veure, si cal compensar, es compensa. No vindrà d'aquí. Però se suposa que els portuguesos volen realment unir-se a Espanya.

      Elimina
  5. Si els portuguesos volen ser espanyols, tenen molt mal gust i em costa de creure...No estaria malament això dels intercanvis de pisos turístics i un cop dins...Trobo que és una opció divertida, que ja ens cal una mica d'humor per alegrar les neurones darrerament tant angoixades!!!
    Bona Diada, Sergi.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Suposo que per als portuguesos Espanya deu ser com per a nosaltres França. És la porta a Europa i té fama d'estar més evolucionada. Quan coneixes la realitat, doncs potser tampoc n'hi ha per tant. També és cert que aquest tipus d'enquestes potser no acaben de ser del tot fiables...

      Bona diada, M.Roser!

      Elimina