dijous, 12 de desembre del 2019

YouTubers en català: Parlem de ciència.

Com us vaig prometre fa un parell de setmanes, començo la meva tasca de promoció de Youtubers en català i què millor que fer-ho parlant de ciència. Després d'una àrdua recerca, us porto el millor canal de ciència en català que existeix actualment (fins que es demostri el contrari. Si en trobeu un altre igual o millor, si us plau feu-m'ho saber, que també li faré promoció).

Al davant de Parlem de ciència tenim el Ferran Velasco, un doctorand de biomedicina amb vocació per la divulgació científica.

Els vídeos d'aquest canal segueixen el format clàssic de Youtube: un paio parlant davant de la càmera, amb alguns acudits i alguns efectes (amateurs) de postproducció per guarnir l'explicació. També intercala de tant en tant imatges per il·lustrar les explicacions.

Una curiositat d'aquest vídeo és que l'autor hi apareix sense barba. En canvi en vídeos posteriors i anteriors sí que duu barba.

El nom del canal està molt ben trobat. En la majoria de vídeos, per no dir en tots, es parla de ciència. I a més es nota que el Ferran té formació científica. Això és bo perquè fa que pugui fer vídeos de 6 o 10 minuts sense deixar anar un torrent de disbarats que podríem sentir quan escoltem a molts no científics que parlen de ciència. Fins i tot la terminologia és bastant correcta, tot i que de vegades s'equivoca i ho esmenta a la postproducció (exemple al següent vídeo enllaçat).

D'altra banda, la manera d'explicar-se no és excessivament tècnica, fa divulgació per a tots els públics. Potser aquí no sóc objectiu però diria que no cal tenir cap coneixement previ de ciència per entendre els seus vídeos. I ho dic com a cosa bona perquè crec necessari que tothom valori i gaudeixi de la ciència i entengui una mica millor el món on viu.

Finalment, hi hauria l'estil. A mi personalment m'agrada el punt que escull, entre fer-ho una mica divertit i no passar-se de graciós, tot i que això és com el punt de sal, que va a gustos. Pel que fa al ritme, potser el cos et demana més ritme (truc de Youtube: pots veure els vídeos a més o menys velocitat si piques a la rodeta que hi ha a la part inferior dreta. A més, la veu es distorsiona de forma còmica) però se suposa que està explicant conceptes que potser alguns espectadors necessiten temps per pair.

Us poso un altre vídeo del canal, en aquest cas amb el Ferran amb barba, perquè pugueu comparar i valorar la seva habilitat per ser polifacètic. Aquest m'agrada perquè és un metavídeo que t'explica com l'estàs veient i escoltant.

El canal és bastant nou i en Ferran ha començat amb empenta. No va acompanyat de l'allau de seguidors que mereixeria una gesta com ser el primer Youtuber que fa ciència en català amb una mica de criteri però espero que això canviï ben aviat gràcies a aquest blog, seguit fidelment per 3 o 4 dotzenes de subscriptors. Si no fos així, no us preocupeu que enllaçaré aquest post al meu compte de Twitter, amb el qual és possible que algú (amic o familiar del Ferran) faci un retuit.

I qui sap, si d'aquí uns mesos, esperonats per l'èxit d'aquest canal, més científics catalans s'animen a fer altres canals de ciència en català. Us imagineu que d'aquí sis mesos hi ha centenars de milers de catalans entusiasmats amb desenes de canals de Youtubers científics en català?

De tota manera, si per algun improbable i absurd gir del destí no fos així, espero que el Ferran segueixi fent vídeos perquè es nota que li agrada i tant de bo sàpiga valorar que, encara que no siguin centenars els que et veuen (o et llegeixen), si t'agrada explicar coses, l'estona que hi has dedicat és una estona ben invertida.

6 comentaris:

  1. Doncs comences bé, la ciència es possiblement el segon tema que més m’interessa, o més ben dit, es el segon tema que més dic que m’interessa, la realitat es que quan m’hi haig de posar a llegir algo em fa més mandra. El primer tema es el Hearthstone, el únic videojoc que jugo des de fa anys, però youtubers en català de Hearthstone no n’hi ha, i abans que m’ho diguis no penso ser jo el que exploti aquest nínxol de mercat.

    Tornant al tema, m’has convençut per veure un dels seus vídeos, no serà ara, serà no se quan.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Doncs és un canal perfecte per a tu perquè no has de llegir res!

      Hearthstone? No ho havia sentit mai. He vist que sí que hi ha Youtubers catalans parlant de videojocs però la veritat és que desconec bastant aquest univers i he passat bastant del tema. Potser podries fer tu un post sobre youtubers catalans que parlen de videojocs.

      Elimina
  2. M'has descobert això de la rodeta que et permet mirar els vídeos a més velocitat, desconeixia aquesta opció! Això em permetrà seguir sense mirar vídeos de cap youtuber, parli de ciència o no, com fins ara. Però és bo de saber!

    Almenys aquest noi ja es nota que té o tindrà ofici. No es farà ric ni amb els seus vídeos, ni molt menys amb el seu ofici científic (pobret), però almenys tindrà certa dignitat quan sigui més gran.

    ResponElimina
    Respostes
    1. M'alegra que aquest post hagi tingut alguna utilitat.

      Elimina
  3. Jo no soc de mirar Yotube per això no puc opinar dels Yotubers...Tot i que si contribueixen a difondre la ciència en català ,em sembla molt bé!
    Sergi, que tinguis Bones Festes ( científiques o no) i que conservis les il·lusions i es facin realitat els teus somnis!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies pels bons desitjos, M.Roser. Que tinguis unes bones festes tu també!

      Elimina