dilluns, 18 de maig de 2020

Volem Youtubers en català: El Projecte Malaia.

En anteriors capítols, aquest blog va proposar-se promocionar el català a Youtube. La veritat és que entre els posts de destruir la humanitat i els del Covid, només he tingut temps de promocionar un canal de Youtube en català, Parlem de Ciència.

Tenia mig començat un segon post amb tres propostes però tampoc m'engrescaven del tot i, a sobre, una d'elles (no direm qui) s'ha passat recentment al castellà.

Afortunadament, divendres passat va sorgir una proposta per salvar el català a Youtube. Són una gent que està ficada en temes d'imatge i xarxes socials i que han creat un projecte amb cara i ulls per potenciar Youtubers catalans. Com? Que ho expliquin ells:És a dir, en resum:

 • Busquen gent que faci vídeos que puguin tenir un cert èxit de diferents temàtiques o formats.
 • Donen suport i assesoren/aconsellen la gent que comença.
 • Enllacen els vídeos d'aquesta gent per tal que l'algoritme de Youtube acabi recomanant-los al públic interessat en algun d'ells.
Sembla una tonteria però si ho comparem amb la iniciativa de Youtubers.cat, és un gran pas endavant. Ara falta que la idea qualli i que Malaia serveixi realment per allò que promet: demostrar que és més fàcil triomfar a Youtube en català que en castellà.

Jo no soc consumidor habitual de Youtube (de vegades poso algun vídeo de fons mentre rento els plats) i us he de dir que als primers vídeos que han penjat en aquesta iniciativa, tot i ser en molts casos de temes que no m'interessaven gaire, hi he vist bastant de talent.

Us deixo amb un vídeo random, que trobo que té un punt de visionari.


Bé, espero que aquesta iniciativa tingui èxit i ben aviat fins i tot molts dels que dieu "oh, és que a mi no m'agrada el Youtube" tingueu uns quants Youtubers de referència en català o fins i tot el vostre propi canal de Youtube.

2 comentaris:

 1. Vaig conèixer aquest projecte justament aquest cap de setmana. Bé, vaig saber què era, perquè no li vaig fer massa cas, ho reconec. Tot el que sigui impulsar l'ús del català em semblarà bé, però jo seguiré sense consumir aquest format. La vida és massa curta.

  ResponSuprimeix
 2. T'has fixat que tots aquests que tenen canals de youtube solen ser gent jove? No només joves, sinó que són més joves que jo, això es ser molt jove, eh? Vull dir que ja són una altra generació, ja no els entenc, parlen diferent, de coses que desconec i no m'importen. Però reconec que es un format estrany això de mirar imatges en so en una cosa que no es ni una pel·lícula ni una sèrie.

  Tot i això, reconec que aquest noi que has compartit té gràcia, en especial he rigut amb els estadis de futbol i la colonització d'Andorra. Això m'ha engrescat a mirar un altre vídeo seu La generació perduda on entre d'altres coses destacables se'n fot de lleig logo original de canal 33. La resta de vídeos que té els he vist per sobre i té un estil totalment diferent als dos últims i no m'han agradat, espero que segueixi amb la nova línia.

  ResponSuprimeix