dilluns, 18 de maig del 2020

Volem Youtubers en català: El Projecte Malaia.

En anteriors capítols, aquest blog va proposar-se promocionar el català a Youtube. La veritat és que entre els posts de destruir la humanitat i els del Covid, només he tingut temps de promocionar un canal de Youtube en català, Parlem de Ciència.

Tenia mig començat un segon post amb tres propostes però tampoc m'engrescaven del tot i, a sobre, una d'elles (no direm qui) s'ha passat recentment al castellà.

Afortunadament, divendres passat va sorgir una proposta per salvar el català a Youtube. Són una gent que està ficada en temes d'imatge i xarxes socials i que han creat un projecte amb cara i ulls per potenciar Youtubers catalans. Com? Que ho expliquin ells:



És a dir, en resum:

  • Busquen gent que faci vídeos que puguin tenir un cert èxit de diferents temàtiques o formats.
  • Donen suport i assesoren/aconsellen la gent que comença.
  • Enllacen els vídeos d'aquesta gent per tal que l'algoritme de Youtube acabi recomanant-los al públic interessat en algun d'ells.
Sembla una tonteria però si ho comparem amb la iniciativa de Youtubers.cat, és un gran pas endavant. Ara falta que la idea qualli i que Malaia serveixi realment per allò que promet: demostrar que és més fàcil triomfar a Youtube en català que en castellà.

Jo no soc consumidor habitual de Youtube (de vegades poso algun vídeo de fons mentre rento els plats) i us he de dir que als primers vídeos que han penjat en aquesta iniciativa, tot i ser en molts casos de temes que no m'interessaven gaire, hi he vist bastant de talent.

Us deixo amb un vídeo random, que trobo que té un punt de visionari.


Bé, espero que aquesta iniciativa tingui èxit i ben aviat fins i tot molts dels que dieu "oh, és que a mi no m'agrada el Youtube" tingueu uns quants Youtubers de referència en català o fins i tot el vostre propi canal de Youtube.

8 comentaris:

  1. Vaig conèixer aquest projecte justament aquest cap de setmana. Bé, vaig saber què era, perquè no li vaig fer massa cas, ho reconec. Tot el que sigui impulsar l'ús del català em semblarà bé, però jo seguiré sense consumir aquest format. La vida és massa curta.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Està clar que cada cosa té el seu públic. Jo he vist algun canal de Youtube que m'interessa, en anglès i en castellà. En català costa més de trobar-ne. I en això estem. A veure si tenen èxit aquests de Malaia.

      Elimina
  2. T'has fixat que tots aquests que tenen canals de youtube solen ser gent jove? No només joves, sinó que són més joves que jo, això es ser molt jove, eh? Vull dir que ja són una altra generació, ja no els entenc, parlen diferent, de coses que desconec i no m'importen. Però reconec que es un format estrany això de mirar imatges en so en una cosa que no es ni una pel·lícula ni una sèrie.

    Tot i això, reconec que aquest noi que has compartit té gràcia, en especial he rigut amb els estadis de futbol i la colonització d'Andorra. Això m'ha engrescat a mirar un altre vídeo seu La generació perduda on entre d'altres coses destacables se'n fot de lleig logo original de canal 33. La resta de vídeos que té els he vist per sobre i té un estil totalment diferent als dos últims i no m'han agradat, espero que segueixi amb la nova línia.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Veus? Si els Youtubers sabessin llegir i tinguessin bon criteri, mirarien aquest blog, llegirien el teu comentari i sabrien què han de fet per tenir èxit.

      Elimina
  3. Sí, si us plau!!
    Necessitem Youtubers en català!
    I també Instagramers!!

    Jo tinc Instagram, en català EVIDENTMENT, però el meu número de seguidors és tan petit que és com si no existís. No em mata el format i no m'atrau massa pujar continguts, però ho faig per això, perquè hi hagi algú més en català.

    En quant a YouTube, també tinc canal, però no hi pujo mai cap cosa en que surti el meu pobre careto explicant res. Alguna manualitat i coses així, també en català.
    Si fos capaç d'aprendre a fer un vídeo amb una mica de seriositat, amb un so decent i unes imatges acceptables, si aprengués a editar-ho encara faria alguna cosa, ni que fos de manualitats per a "cinqüentones", però em fa molta mandra aprendre i no tinc calers per comprar material...

    Tot i així, aplaudeixo la teva iniciativa...

    Mmmmm... el que s'ha passat al castellà és aquell xaval de Mallorca. Jo el seguia i he deixat de seguir-lo. Pim pum.

    I això que en segueixo alguns en castellà, però perquè no són catalans... però que algú que feia vídeos en català ara es passi al castellà... noooooooooooo, això no... iep!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Jo no tinc Instagram però sí que sembla que és una xarxa amb més salut que Twitter i, evidentment, que els blogs. No hi entenc gaire de xarxes socials però sembla que l'important és tenir el teu públic, relacionar-te amb gent amb interessos similars i interactuar amb gent que potser pugui trobar interessant allò que fas.

      Sort amb els teus vídeos!

      Elimina
  4. Divertit el vídeo del futbol. Ja el segueixo. L'he tuitejat, a veure si algú més el segueix :-DD

    ResponElimina
    Respostes
    1. He vist per Twitter que el noi té una certa fama. A veure si puja de categoria i anima més Youtubers a passar-se al català.

      Elimina