dimecres, 7 d’octubre del 2015

La defensa Chewbacca

Fa uns mesos vaig publicar 10 (+1) tècniques per guanyar una discussió a Twitter i em va quedar una sensació amarga perquè la número 8 tenia un nom que no em venia al cap. La vaig titular genèricament "surt per la tangent" però no era això. Com dèiem a I si no existeix le mot juste? trobar les paraules exactes marca una gran diferència respecte a fer servir les aproximades.

Així que aquests mesos he anat pel món amb una espineta clavada fins que BANG!, vaig trobar aquesta imatge pel twitter:


Ara vas i t'aprens la Llei de Godwin, tros de demagog!

I llavors vaig recordar le mot juste: La defensa Chewbacca. L'origen ve d'un capítol de South Park (no dels Simpsons ni de Futurama, com creia erròniament, cosa que va dificultar la meva recerca per Google)

Mirant a la Wikipedia he vist que d'aquesta defensa també se'n diu fal·làcia ignoratio elenchi, que consisteix en donar arguments que, tot i ser certs, no tenen res a veure amb el tema que es parlava.


Aqui el fragment. Parlar de Chewbacca enmig d'un judici no té sentit. I si no té sentit, el suposat jurat hauria d'absoldre l'acusat.


En moltes discussions arriba un punt que ho veus tot perdut. Perquè hi has entrat malament o perquè l'altre t'ha colat un gol per l'escaire i ha deixat palesa la teva ignorància. Una opció (de perdedors) és reconèixer-ho o fins i tot abandonar sigilosament o blocar qui t'ha vençut. Però la defensa Chewbacca et dóna l'opció de portar la discussió a un terreny on les regles de la lògica es fonen en un mar de línies argumentals surreals que confondran el teu adversari. Aquí podràs empatar quasi sempre i fins i tot treure de polleguera el teu rival i guanyar en alguna ocasió.

Així que ara ja ho sabeu: en Han Solo portava en Chewbacca per guanyar discussions al twitter.

15 comentaris:

  1. Fa més de mig any que tenies la espina clavada! Quin mal que et deuria fer, eh?

    Ara no puc, però després ja em miraré el vídeo.

    Segur que no has trobat una versió de la llei en el Simpson? Quina llàstima. La Llei de Simpson diu que tot ja ha passat abans en els Simpson.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Espero que em diguis quina escena dels Simpsons seria equivalent.

      Ara l'espineta clavada és a la teva teulada.

      Elimina
    2. Segueix esperant, encara no he vist totes les temporades dels Simpson, tinc fe a que el capítol que busquem sigui allà.

      Elimina
  2. Això és el que va fer en Rajoy a la famosa entrevista a Onda Zero? O només m'ho sembla perquè aquest paio no té solta i volta...?

    ResponElimina
    Respostes
    1. Vols dir allò de "es una disquisición que no conduce a parte alguna"? Mmhhh... no em sembla exactament el mateix. Pensa que la defensa Chewbacca és un moviment audaç, que denota certa intel·ligència dialèctica.

      Elimina
  3. Trobo que per sortir-se d'alguna situació compromesa canviar de tema, sovint no és la solució, penso que no té ni cap ni peus...
    Bon vespre.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Diguem que calen unes aptituds determinades per entomar els cops (i les responsabilitats) i unes altres diferents per esquivar-los. I no tothom en té de totes dues.

      Elimina
  4. Però, Sergi, jo pense que no és qüestió de guanyar o perdre, jo solc entrar sempre donant la raó, a no ser que siga un article on calga argumentar i, si encara em posen difícil la qüestió he arribat a dir-li al meu interlocutor: _Mira, per a tu la perra grossa! No cal discutir, creu-me, quan arribes a veure la vida com una disputa és o que encara ets jove o que tens molt de Thanatos, cal donar-li una mica d'Eros, creu-me i si pots fes-me cas, arribaràs a la xarxa no amb la sensació de que vas a una partida d'escacs d'alta competició si no a una taula a un cafè amb els teus amics més volguts.

    Vicent

    ResponElimina
    Respostes
    1. Certament, això de discutir és un hobby o un vici com qualsevol altre. Com fumar, per exemple. Hi ha qui hi troba plaer i qui ho troba tòxic.

      Elimina
  5. "Doncs els tardígrads són possiblement l'espècie animal més resistent, ja que poden resistir temperatures extremes, viure i reproduir-se en el buit de l'espai i subsistir durant anys sense aigua."

    Seria una cosa així? He executat bé la meva defensa?

    ResponElimina
  6. Doncs coses de la vida hi ha un llibre de fa quatre dies escrit per Schopenhauer ( 1788-1860) anomenat "L'art de tindre sempre raó " , un compendi de 38 estratègies, algunes de les quals inclosa la Chewbaca he comprovat personalment en debats televisius i en les pasades eleccions autonomiques i locals del mes de maig.
    Una de les meves preferides que mai m'he atrevit a posar en pràctica perquè certament pots desarbolar el teu adversari però també guanyar te una bona ostia es dir-li:"Jo li diria que vostè és un fill de puta, però per educació i respecte mai li diria,així que......"
    Quines coses oi?

    ResponElimina
    Respostes
    1. Veig que tens fusta de polític. Espero que facis servir aquest do per fer el bé :)

      Elimina
  7. Ostres Pedrín!
    Això ja ho vaig dir el 15 d'Abril de 2015

    ResponElimina
    Respostes
    1. És just. Aquest post és una correcció/ampliació d'aquell.

      Elimina