dijous, 17 de desembre del 2015

Especial Ciència i Bola de Drac. 1. Kame Hame

Comencem per un clàssic de la sèrie: el Kame Hame. Per si algú no ha vist la sèrie ho descric breument. Es tracta d'ajuntar les mans i que surti un raig d'energia capaç de destruir allò amb el que impacti.

I si vèieu Bola de Drac de petits, contesteu amb sinceritat: qui de vosaltres no ha ajuntat les mans algun cop esperant realment que sortís un Kame Hame? L'atac del Kame Hame és l'estrella del combat durant una bona part de la sèrie. Seria científicament possible?


La sèrie defineix el Kame Hame com una ona, la qual cosa ens dóna una pista molt bona. Es podria generar una ona electromagnètica a partir de matèria que es transforma en energia, per la famosa E=m·c2. El millor del cas és que amb poca matèria es podria generar moltíssima energia. Posem pel cas que en Goku perd només 50 grams durant l'atac. Això generaria 4.500 TJ.

Bé, si sou de lletres segurament aquesta xifra no us haurà impressionat. Us ho transformaré en una imatge més impressionant. Aquesta energia equivaldria a una bola de canó d'un milió de tones (32 metres de radi) impactant contra l'adversari d'en Goku a 10.000 km/h.


Transformant en energia 0,5 grams del cos d'en Goku s'aconseguiria una potència similar a la bomba d'Hiroshima. Font.


Conclusions:

El Kame Hame seria científicament versemblant sempre i quan es trobés una manera natural (sense més tecnologia que el propi cos) de transformar matèria en energia. I molts dels Kame Hame tenen quantitats d'energia que entrarien en rangs assumibles. 

Això sí, a mesura que la sèrie avança es cau en l'exageració cada cop més exagerada. Si fem cas a aquest blog, calen 375 milions de quatrilions de Joules per destruir un planeta de la mida de la Terra (el blog parla de l'Estrella de la Mort d'Star Wars però el càlcul ja ens serveix). Una cosa es devastar el que hi ha a l'escorça d'un planeta i una altra destruir-lo sencer.

Si sabeu una mica de mates haureu vist que hi ha ordres de magnitud de diferència. Dit d'una altra manera, quan en Freezer destrueix Namek (perdoneu si no aviso dels spoilers...) necessitaria convertir en energia quatre mil bilions de quilograms de massa. No sembla que en Freezer tingui tant de sobrepès, tot i que potser és més dens del que pensàvem.

13 comentaris:

  1. En el proper capítol ens explicaràs com hem de fer per transformar matèria en energia només amb el nostre propi cos?

    Namek està buit per dins, per això peta tan fàcilment.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Nosaltres som més o , en el meu cas, menys humans, i això només ho pot fer en Son Goku i altres personatges mítics com ell.

      Elimina
    2. No saps transformar massa en energia? Què us ensenyen a l'escola?

      Elimina
    3. Bé, més aviat és tot el contrari i és molt fàcil, com és el cas de transformar energía, sigui proteïnes o hidrats de carboni, en massa corporal, vulgarment coneguda com "michelines". El procés invers ja són figues d'un altre paner i comporta molts sacrificis i força de voluntat.

      Elimina
  2. Namek era més gran que la Terra, si no ho recordo malament, ja ho teniu en compte això? Però molt dens hauria de ser en Freezer igualment per pesar això, era molt esquifit el tio. Malparit, però molt petit. Si ens expliques això que demana en Pons jo també llegiré amb moltíssima atenció. Tinc massa per gastar.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Una manera de convertir massa en energia és córrer. No és tan espectacular com la d'en Goku, però pot ajudar-te a perdre massa i fer alguna cosa enèrgica.

      Elimina
  3. Suposo que els que han (ho hem) ajuntat les mans algun cop a l'espera d'aquest esclat d'energia, si realment passés, s'endurien( ho ens enduríem) un bon ensurt...
    Bon vespre, Sergi.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Esperem que, més enllà de l'ensurt, no hi hagués danys personals.

      Elimina
  4. Sergi, com bé dius "El Kame Hame seria científicament versemblant sempre i quan es trobés una manera natural (sense més tecnologia que el propi cos) de transformar matèria en energia" atenent a la fórmula E=mc2.
    Però el fet és que això ja ens ho ha demostrat sobradament en Son Goku. A la velocitat de la llum, junta les seves mans protoniquès i pel principi de acció -reacció l'energía generada surt per massacrar els enemics.
    El quid de la questió és que en Son Goku ho fa amb les cames obertes, fet que , si cal, li permet compensar la força de reacció sense immutar-se, o si li convé sortir volant.
    De fet jo sóc de la generació pre-Son Goku, i quan va apareixer el personatge ho vaig trobar d'allò més natural.
    Llavors em pregunto: On és el problema?

    ResponElimina
    Respostes
    1. L'aplicació del principi acció-reacció a Bola de Drac suposo que donaria per diversos posts. No sé si m'hi veig amb cor.

      Elimina
  5. TJ vol dir tera-joules o tera-julis, no? Encara me'n recorde de les lliçons de ciència amb les magnituds que féiem servir.
    Però imagina't amb l'energia de fusió, l'Albufera de València podria ben bé destruir la Terra, la massa d'aigua d'aquest llac ho podria fer, esdevinguda energia.
    És tan complicat com que qualsevol invent ha estat utilitzat, per a bé o per a mal, així que millor siguem responsables i no demanem als inferns, per si de cas, que de ben segur serà el cas si els creem.

    Vicent

    ResponElimina
    Respostes
    1. Efectivament, TJ són Terajoules. En les circumstàncies que dius, sí, l'Albufera de València seria una arma de destrucció massiva.

      Esperem que no caigui en males mans.

      Elimina
    2. Efectivament, TJ són Terajoules. En les circumstàncies que dius, sí, l'Albufera de València seria una arma de destrucció massiva.

      Esperem que no caigui en males mans.

      Elimina