dilluns, 28 de desembre del 2015

Especial Ciència i Bola de Drac: 4. La gravetat del planeta Kaito.

El planeta d'en Kaito té una gravetat deu vegades superior a la terrestre. No és inusual que un planeta tingui una gravetat més forta que la terrestre (Júpiter té una g que és més del doble que la terrestre) però resulta que el planeta d'en Kaito és ridículament petit.

Hi ha asteroides al sistema solar de mida semblant i pràcticament no tenen camp gravitatori. Així doncs, podria un planeta tan petit tenir tanta força gravitatòria? Si apliquem la fórmula newtoniana del camp gravitatori, veiem que caldria que aquest planeta tingués una massa extraordinàriament gran. Concretament, suposant un radi de 80 metres, la massa d'aquest planeta seria d'uns 9,4·1015 kg.

I, com que és tan petit, això implicaria una densitat de 4400 milions de kilograms per metre cúbic. 4,4 milions de vegades més dens que l'aigua (i per tant que nosaltres) i unes 4000 vegades més dens que el nostre sol. No seria, però, l'objecte més dens de l'Univers. Els púlsars, per exemple, tenen una densitat centenars de milions de vegades superior.

Hi ha matèria tan densa que es comporti, per tota la resta, igual que la matèria sòlida normal i corrent, amb gespa sobre la seva superfície*? No crec que s'hagi trobar res semblant encara. Podria tenir un nucli molt massiu de la misteriosa matèria fosca?

*Tema a part: el planeta no sembla tenir núvols. O, més estrany, els núvols són fora del planeta, atrets per la gravetat de... el món dels morts? D'on surt l'aigua per regar la gespa i mantenir els seus habitants? Plou des de núvols que semblen estar atrets per la gravetat d'aquest altre món? Font.


Conclusions

El planeta d'en Kaito hauria de tenir una densitat excepcionalment alta, pròpia d'objectes de l'univers que no són planetes.

10 comentaris:

  1. I el que encara em sembla més estrany... que hi fan un mico i una mena d'insecte parlaire vivint allà?

    ResponElimina
    Respostes
    1. Jo els compro la idea que son mascotes d'en Kaito. Un altre tema d'interès científic seria discutir si l'insecte podria volar en aquestes condicions de gravetat i com ho hauria de fer.

      Elimina
    2. Volar és poc realista perquè no sé ni si té ales, però com allà tothom vola, tampoc no passa res. L'altra punt és que és un insecte, o almenys un artròpode, que parla, cosa que no fa el mico, per exemple. I també és estrany, ja que sense anar més lluny, l'Ulong i la Puar sí que parlen... Però al que anava. Com a mínim, han tingut en compte que les extremitats de l'insecte en qüestió han de ser proporcionades amb la mida del cos, ja que si no sí que no podrien suportar el seu pes quan és a terra, i menys encara en 10g!

      Elimina
    3. Ahir vaig veure les pelis d'Star Wars i m'ha semblat que tenien coses en comú amb Bola de Drac. Una cosa curiosa de Star Wars és que amb "la Força" pots moure objectes a distància (telequinesi) i fer-los volar. Fins i tot molt pesats. Però no pots fer-te volar a tu mateix. Quina explicació, científica o no, pot tenir això?

      Elimina
  2. Aquesta foto m'ha recordat el petit planeta del Petit Príncep...
    És petit , però té gravetat...
    Bon vespre.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Seria un cas molt semblant, sí. Es podria aplicar més o menys el mateix raonament.

      Elimina
  3. Kaito es del Deu del Nord! Governa sobre una quarta part de tot l'univers! No et sembla raonable que hagi escollit el planeta que més gràcia li fa? Tenint en compte que tan sols hem vist una minúscula part de la nostra galàxia, pensa la de coses que ens falten per descobrir en aquesta quarta part de l'univers!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Això que l'Univers tingui Nord-Sud-Est-Oest també és curiós, si ho penses. Són conceptes molt aplicables a un entorn bidimensional, no?

      Elimina
  4. curiós tot plegat per això li diuen ciència ficció oi perquè és ficció
    jo em vaig veure tota la serie de bola de drac fa anys més que res perquè aleshores feia de profe a EGB i volia conèixer de primera mà el que veiem els alumnes ....ara que la tornen a fer de tant en tant la torno a mirar

    ResponElimina
    Respostes
    1. No crec que Bola de Drac es consideri ciència-ficció, tot i que té alguns elements que podrien entendre's des d'aquest punt de vista, que és el que faig en aquesta sèrie de posts.

      No sabia que hi havia profes fans de bola de drac. :)

      Elimina