Aquest potser seria el giny tecnològic més ajustat a la ciència ficció, en el vessant d'anticipació al futur tecnològic. Les seves similituds amb les Google Glasses són òbvies.
En alguns establiments de ciutats americanes ja estan prohibint l'accés a persones amb Google Glasses. Probablement perquè no volen que es mesurin les forces de combat dels seus clients. Font.
Suposem, per analogia, que aquests dispositius són capaços de fer moltes coses, com passa amb els smartphones o les Google Glasses. Però ens centrarem en l'aplicació que més utilització té a la sèrie: la mesura de la força de combat. Podria realment un instrument així mesurar la força de combat?
Bé, comencem per un detall tècnic que segur que no ha passat per alt a cap estudiant de Física d'ESO/Batxillerat: la força no es té, la força es fa. Podem dir que un cop de puny d'en Son Gohan exerceix una força de 10 MN sobre la galta del seu oponent però és físicament incorrecte dir que en Son Gohan té una força de 10 MN.
Una magnitud que sí que es pot tenir és l'energia, en alguna de les seves diferents formes. Suposem, per tant, que la força de combat és, en realitat, una energia. Es podria mesurar amb un dispositiu electrònic?
Caldria definir millor de quin tipus d'energia parlem però la idea no és completament absurda. Per exemple, existeixen càmeres termogràfiques que detecten la temperatura dels cossos a distància, gràcies a la radiació que emeten. Podríem pensar que, anàlogament, els guerrers de Bola de Drac emeten alguna mena de radiació (desprenen energia) quan lluiten i que aquesta radiació pot ser mesurada amb un dispositiu tipus Google Glasses.
Aquest entretingut vídeo comercial ens mostra el funcionament d'una càmera termogràfica. Aquesta tecnologia podria ser perfectament adaptable a un dispositiu tipus Google Glasses.
Conclusions:
- La força no es té, la força es fa. Per tant, hauríem de parlar d'energia de combat.
- Hi ha diferents tipus d'energia que es poden mesurar amb ginys electrònics.
- Unes Google Glasses amb càmera termogràfica tindrien una tecnologia molt semblant al dispositiu que veiem a la sèrie.
I agafant la teva tercera conclusió, no només això, segur que les Google Glasses vindrien a més amb visors de colors intercanviables per costumitzar-les, no com les del Vegeta, que només tenien un color!
ResponEliminaAquest Vegeta deu comprar els dispositius a l'IKEA dels guerrers de l'espai.
EliminaCuriós això "que la força no es té sinó que es fa"...No m'havia parat mai a reflexionar-ho!
ResponEliminaO sigui que podríem dir que en el cas del cop de puny, el qui el rep, mesura millor la força del seu contrincant, que el qui el dona!!!
Que tinguis un Bon Any i per ser ben poc original, que la força t'acompanyi, Sergi.
Segons la tercera llei de Newton, la força que fa el puny sobre la cara és igual de gran que la que fa la cara sobre el puny.
EliminaEnergia de combat, d'acord prenc nota. Per cert, molt instructiu l'article sobre els rastrejadors
ResponEliminaQuin article et sembla instructiu? El meu o el que enllaces?
EliminaEl que enllaço, però no et posis trist, el teu també està força bé.
EliminaGràcies! Pensa que en aquest blog no hi ha ahse i algú ha de fer el paper que fa al teu, de tant en tant.
Eliminamolt il·lustratiu i instructiu prenc nota que la força es "té" quan s'exerceix.....jo anava molt justeta a física....
ResponEliminaNo, no, la força no es té mai. Es fa o no es fa.
Elimina