dimarts, 15 de desembre del 2015

Especial Nadal: Ciència i Bola de Drac

L'altre dia vaig llegir un post on s'agraïa a en Son Goku la seva feina per normalitzar el català. Són molts els nens que han crescut mirant Bola de Drac, molts d'ells crescuts en entorns molt castellanoparlants. I vaig pensar que en Goku també podria servir per divulgar ciència.

A més, quina manera millor de celebrar el Nadal que homenatjant l'heroi que va morir tants cops per salvar la humanitat i després va ser ressuscitat amb les Boles de Drac?

Què puc oferir als lectors d'aquest blog que sigui millor que uns posts especials per fugir de les avorrides converses de sobretaula de dinars familiars, d'empresa o d'amics que només es troben un cop l'any? (Dada per pensar: per alguna raó no us trobeu més sovint.)

Quin millor servei us puc fer que donar-vos un tema de conversa que eviti aquelles discussions que trenquen famílies? Cunyadegeu als vostres cunyats amb Ciència i Bola de Drac! Quin millor regal podríeu tenir aquest Nadal que 2 posts setmanals d'Àtoms i Lletres? Bé, potser heu de fingir que els regals de gent de la vostra família us agraden més, no passa res.

A l'Especial nadalenc de Ciència i Bola de Drac analitzarem 7 aspectes de Bola de Drac des d'un punt de vista científic. Havia pensat canviar la capçalera del blog per aquesta però no sé si seré capaç de tornar-la a posar com estava després.


Així que m'he decidit a plantejar aquest especial sobre la sèrie, analitzant el rigor científic d'alguns dels seus plantejaments. És evident, per qui hagi vist Bola de Drac i entengui una mica de ciència, que es tracta d'una sèrie de fantasia i no pas de ciència-ficció. Però molts cops sí que la ciència hi és suposadament present. Per exemple, tant la Bulma com el seu pare se'ns presenten com a inventors i científics. I molts dels ginys alienígenes es presenten com d'una tecnologia superior i no pas com màgics.

Fa temps que no miro la sèrie i parlaré de memòria. Així que si fico la pota (tant en qüestions científiques com en fets de la sèrie), us agrairia que em corregíssiu. I si voleu comentar altres aspectes de la sèrie i en surten prou, podem fer un segon especial més endavant.

Ara estava pensant que potser algun seguidor del blog no té cap mena d'interès en Bola de Drac. Bé, si us vau empassar tota la sèrie transhumanista, no vindrà d'aquí, ja. A més, faré posts de nivell zero: no caldrà haver vist la sèrie per entendre'ls. I, en tot cas, apunteu que després de festes tornen els posts "normals" d'aquest blog, si és que això existeix.


Per començar, us anuncio que el primer post de la sèrie serà sobre...

1. Kame Hame: Quina explicació científica podria tenir el Kame Hame? Seria realment possible emetre una ona d'energia capaç de produir grans destrosses únicament amb energia que surti d'un cos humà (o alienígena)?

Podeu fer les vostres apostes als comentaris.

9 comentaris:

  1. No tinc molt clar com generar una ona d'energia només amb el propi cos, però això de les ones em fa pensar en el so, i justament una de les característiques de la sèrie es que cridaven molt, com a mínim en el doblatge en català, per això he recordat el fet que pots augmentar la temperatura a crits, en aquest post ho expliquen.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Com a exemple gràfic d'ones que fan augmentar la temperatura son les microones.

      Elimina
  2. Ja pots comptar que aquesta sèrie m'interessarà més que el transhumanisme. Com que som si fa no fa de la mateixa fornada, també vaig créixer amb Bona de Drac, i que no ho mirés s'equivocava molt. Esperaré amb ganes la teva explicació sobre el Kame Hame, dubto molt que sigui possible a la realitat, però tots ho hem provat una vegada o una altra, i estic segur que molts cops ens agradaria poder-ho fer.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Doncs Bola de Drac té alguns elements transhumanistes, començant pels superguerrers que es podrien dir perfectament post-guerrers: éssers que han transcendit les característiques que tenien com a guerrers de l'espai. També els dispositius de mesura de força de combat són un gadget força transhumanista. Les mongetes màgiques i l'aigua sagrada (què coi li deuen fer al teu ADN?)...

      Elimina
  3. Recordo que al començament m'agradava molt la sèrie bola de drac
    amb el Son Goku,( al principi era molt tendre) però després es va desviar una mica de la seva trama inicial i ja no me'l vaig mirar...
    Bon vespre, Sergi.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Argumentalment, els primers capítols tenen més "chicha". Arriba un moment que tot són capítols de combats interminables.

      Elimina
  4. L'energia de fusio no és ben bé això? fer d'un got d'aigua tota l'energia inimaginable?

    Vicent

    ResponElimina
    Respostes
    1. Doncs l'explicació que proposaré demà va ben bé per aquí.

      Elimina
  5. Jo no sé si teòricament un cos humà (o alienígena, que no vull discriminar ningú) podria acumular aquestes quantitats d'energia d'alguna manera o altra. És una cosa que se m'escapa.

    En qualsevol cas, el que sí que em sembla evident és que si algú pogués acumular tal quantitat d'energia acabaria destruït molt abans d'aconseguir canalitzar-la cap a l'exterior. Al cap i a la fi, el cos humà (alienígena, no ho sé...) és de nyigui-nyogui.

    Potser podríem especular amb el fenomen de la combustió espontània com un intent de kame hame fallit?

    ResponElimina