dijous, 28 de novembre del 2019

Propostes de normalització lingüística: volem Youtubers en català!

No sé si recordeu que en aquest blog, de tant en tant, faig alguna proposta per potenciar l'ús del català. Bé, si no ho recordeu, que tot és possible i entenc que a la vostra vida hi pugui haver altres objectius més enllà de recordar què vaig publicant en aquest blog, us en faig cinc cèntims.

Vaig proposar que hi hagués spam en català, agregadors de notícies en català i mems en català. Amb el temps he de dir que m'ha arribat spam en català i que he vist alguna iniciativa de mems en català, sobretot comptes a twitter. Animat per aquest èxit (2 de 3!), faig aquesta nova proposta, que no us sorprendrà perquè ja l'he posat abans al títol: volem Youtubers en català!

Com sabeu si coneixeu adolescents (humans entre 11 i 34 anys), ara hi ha una gent que es dedica a ser Youtuber. Que vol dir que penja vídeos (normalment fets per ells mateixos) a Youtube i guanya diners com per viure'n. No entraré a valorar la qualitat i l'interès que em desperten personalment la majoria d'aquests vídeos, que rarament passen de ser una persona xerrant davant de la càmera amb més o menys gràcia. Val a dir que pot ser útil per omplir aquelles estones que dediques a fregar els plats, posat de fons, com si fos una ràdio. Però bé, el que és realment important és que el jovent consumeix Youtube i hi ha molt poc Youtube en català. Per tant, si fa 20 anys era important tenir Bola de Drac en català i el Barça en català, ara és important vincular el consum "cultural" actual amb el català.

Aquesta idea tampoc és ben bé meva. Ja hi ha gent que s'hi ha posat. Hi ha portals de Youtubers catalans com www.youtubers.cat/ o valencians, com https://valentubers.com/. Però potser el que caldria és un programa de TV3 tipus ZonaZapping o APM? basat en vídeos de Youtube en català. Això visibilitzaria els Youtubers catalans i donaria incentius als Youtubers per fer vídeos en català.

Això seria l'exemple d'un mem (mal fet). Si tinguéssim uns mems potents, l'oncle Sam es diria oncle Jordi i en comptes d'aquest barret, lluiria una barretina.


Potser algú em podria criticar que si la idea no és meva i a més demano a altres que la duguin a terme, quin és el valor real d'aquest post? I ves que no tingueu raó. De manera que he decidit contribuir, des de la humilitat d'aquest blog, a donar a conèixer alguns Youtubers en català.

Se'm tira una mica la feina a sobre perquè tinc a mitges una sèrie sobre exterminar la humanitat i ara ve el final de trimestre, el Nadal i tot de compromisos però bé, aniré fent, al ritme que bonament pugui.

4 comentaris:

  1. Podria haver-me plantejat col·laborar en la iniciativa però donat que just acabo de sortir del què tu consideres adolescència seria una mica estrany que entrés en el món del youtube estant fora del rang, una altra cosa fora que hagués començat abans i un cop ja ho ets arribes a l'edat. A més, ja sóc adult, representa que ara tinc obligacions i responsabilitats que em lliguen el meu preuat temps lliure...

    PS: Sense Randall i Simpsons trobo que li falta algo en el post, entenc que en les temporades bones dels Simpson no hi hagi res sobre youtube, però en Randall segur que ha dibuixat alguna coseta al respecte.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Sí, ja se t'ha passat l'arròs per ser Youtuber. Bé, de fet potser sortiran exemples de gent més gran que tu, que hi ha gent per a tot.

      PS: No sabia que en Randall es dedicava a normalitzar el català a Youtube. Ara em cau encara millor!

      Elimina
  2. Et podria dir que no, que no volem youtubers en català, perquè no volem youtubers en general, ja que això que no entres a valorar per mi és la qüestió. Si a dia d'avui hi ha youtubers i gamers que guanyen autèntics dinerals és perquè la gent els segueix, i tot això només ens porta a que la humanitat s'extingeix, però no prou ràpid. Així que aquest post està molt relacionat amb la teva sèrie de posts.

    Per altra banda, i tenint en compte que la meva opinió no canviarà la situació, he de dir que n'hi ha algunes, o algunes de prou conegudes, que he vist fins i tot a la tele. Suposo que sortiran al recull que en facis en el proper post sobre el tema.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Em sorprèn la teva posició contrària als Youtubers, que són més o menys la versió audiovisual dels blogs.

      Bé és cert que hi ha molts Youtubers que fan productes poc ambiciosos culturalment, per dir-ne d'alguna manera. Però això també passa amb la tele en general.

      Elimina