dimarts, 5 de gener del 2016

Especial Ciència i Bola de Drac. 6. La reproducció asexual dels Namek.

Per celebrar la vigília de Reis, l'especial d'avui és sobre ous. Un ou s'assembla a un regal: fins que no s'obre, no se sap del cert què hi ha a dins.

Un dels aspectes que els viatgers de l'espai han de tenir en compte si visiten el planeta Namek és que no hi ha dones Namek. Probablement aquesta és la raó per la qual en els capítols que transcorren a Namek, el follet Tortuga no es mou de la Terra.

A mi em va semblar estrany que uns organismes que semblen ser animals vertebrats quasi antropomorfs es reprodueixin asexualment. Sospito que els dibuixants no van tenir èxit creant Nameks amb atributs femenins.

De tota manera, aquest aspecte està explicat de forma molt directa: hi ha un Namek que és el cap i va posant ous, a partir dels quals neixen els diferents Nameks. Aquí algú es podria preguntar: si la reproducció és asexual, com és que els Namek són tots tan diferents? No haurien de tenir quasi exactament el mateix ADN i, per tant, assemblar-se com gotes d'aigua?

La cosa es complica encara més perquè a la primera part de la sèrie, el Namek Cor Petit posa ous dels quals surten éssers que ni tan sols són Nameks sinó una mena de dimonis. Un animal que es reprodueixi asexualment i posi ous dels quals surtin animals diferents sembla un cas interessantíssim per als biòlegs. A més, en Cor Petit semblava tenir clar quina mena d'ésser sortiria de cada ou i semblava haver "dissenyat" aquest ésser de forma més o menys conscient.

Imatges com aquesta van fer que la meva mare no veiés amb bons ulls Bola de Drac. És clar, anatòmicament, altres candidats a orificis de sortida de l'ou probablement eren encara menys estètics per mostrar-los per pantalla.


De tota manera, a la Terra hi ha éssers capaços de fer coses semblants. Potser el més significatiu són les abelles. Són capaces de reproduir-se asexualment per partetogènesi per donar lloc als borinots. I, sexualment, fecundades pels borinots, per donar lloc a abelles obreres i a abelles reines.

Tenint en compte que l'abella reina és mare de tot l'eixam, tal com el cap dels Namek és pare de tots els Namek, podríem pensar que l'espècie Namek està inspirada per les abelles.


Conclusions

Probablement la reproducció dels Namek no és el més versemblant possible, des d'un punt de vista biològic però, tenint en compte la diversitat que trobem a la natura, tampoc seria una bestiesa tan gran com podria semblar en un primer moment.

7 comentaris:

  1. Això vol dir que en Satanàs Cor petit també es una espècie de rei com el cap dels Nameks?

    No sabia lo dels borinots! Pensava que eren un animal diferent!

    PD: De fet, a la sisena pel·lícula de bola de drac Lluita entre guerrers de força il·limitada el Fullet Tortuga si que va a Namek. Però tot i així et reconec que la broma està molt bé.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Cor Petit era la mateixa persona que el Déu de la Terra. Així que sí, també era una abella reina.

      No en sóc un expert però crec que hi ha insectes que de vegades anomenem incorrectament borinots que sí que són uns animals diferents.

      Sisena pel·lícula de bola de drac? Això sí que és una bona broma!

      Elimina
  2. Científicament és qüestionable, però com tu dius les solucions que troba la natura per la reproducció són molt variades i imaginatives. I cal tenir en compte que es tracta d'un altre planeta, amb 10 vegades més gravetat, condicions molt diferents, i on l'evolució ha fet que només existeixi un sexe. 'Yo lo veo'. Més difícil em sembla d'explicar que puguin posar ous i engendrar altres espècies diferents com en Tambor i en Tambourin. I que el cap de la tribu tingui capacitat per crear les boles de drac amb el poder de concedir qualsevol desig, però que ell mateix no pugui fer-ho.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Esperava amb interès la teva opinió, que jo de biologia no sóc cap expert. Això d'en Tambourin no ho veus com les abelles reines i els borinots?

      PD: El planeta Namek no té una gravetat 10 vegades més gran que la Terra. Aquest és el planeta d'en Kaito i, si no recordo malament, també el planeta originari dels guerrers de l'espai.
      PD2: Sí, això de les boles de drac no ho he considerat ciència-ficció perquè no he sabut ni per on agafar-m'hi.

      Elimina
  3. Els viatgers de l'espai no deuen tenir massa interès en aterrar al planeta Namek...
    Per cert, jo entenc el punt de vista de la teva mare...
    Bon vespre, Sergi.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hi ha gustos per tot, M. Roser.

      I amb això crec que he contestat als teus dos comentaris. ;)

      Elimina