dimarts, 18 de setembre del 2018

El Gran Becari

La majoria de docents i de pares d'una certa edat diuen que el jovent d'avui en dia no estudia, ni s'esforça, ni treballa. Que el nivell dels estudis baixa any rere any, que què en farem d'aquestes noves generacions que són les que ens han de pagar les pensions.

No és l'objectiu d'aquest post comparar nivells acadèmics ni discutir sobre les noves pedagogies. Més aviat reflexionar sobre els incentius que la societat ofereix a les noves generacions perquè estudiïn.

Si no estudies no seràs res a la vida, els hi diuen. Però, i si estudien? Perquè tots coneixen algun cosí o amic o conegut amb dos carreres i un màster que després de fer un doctorat ha acabat emigrant a Londres, on treballa de cambrer.

I en canvi veuen a autèntics analfabets funcionals guanyant fortunes a la televisió. Sí, se'ls pot explicar que la majoria dels analfabets funcionals no són milionaris precisament. Que estadísticament els estudis ENCARA donen una mica d'avantatge al món laboral. Però, és clar, per això caldria que entenguessin una mica què vol dir i com funciona l'estadística.

El problema s'agreuja quan els dirigents de l'Estat es veuen immersos en polèmiques sobre els títols que se suposa que han aconseguit estudiant. Penseu en el pobre alumne que, malgrat tot, es passa 5 o 10 anys a la universitat treient graus, màsters i/o doctorats i després els ha d'esborrar del currículum perquè la Universitat que ha avalat el seu esforç és un frau. Penseu en la vergonya que han de passar a les entrevistes de feina.

-Aquí hi ha un forat de cinc anys. Què vas fer durant aquest temps?
-Res... Traficar amb òrgans, estar a la presó i presentar-me a càstings de Gran Hermano.
-Segur que no vas fer cap màster...?
-No, no, això mai.

I els que heu estudiat i treballat de veritat, qui no ha tingut casos escandalosos de superiors jeràrquics absolutament inútils? Com han arribat a aquests llocs de feina tan ben remunerats? Com afecta a les empreses tenir aquesta gent en aquests llocs de responsabilitat?

Cal dir que també hi ha gent que ha estudiat de veritat, que treballa bé i que ha arribat a llocs més o menys ben remunerats. I a la FP encara podem dir que les empreses donen oportunitats decents a molts dels nostres bons alumnes.

Aquest podria ser un dels nostres alumnes.


De tota manera, podríem anar pensant en anar canviant el missatge que donem al jovent. Potser en comptes del Gran Hermano podríem emetre el Gran Becari, on alumnes motivats de doctorat de diferents especialitats ens expliquessin la importància dels seus estudis i competissin per places ben remunerades als centres d'investigació punters.

8 comentaris:


 1. Trobo que has fet un post ben actual...Estic d'acord amb com hauríem de ferles coses per motivar el jovent. Jo sempre els dic que si volen estudiar, haurien de fer dues carreres, la d'una cosa que els agradi per poder-ne gaudir i la d'una cosa més pràctica que els pugui proporcionar feina el dia de demà...És clar que l'important seria poder fer una carrera que els agradés i a més els donés esperances de futur.
  Bon vespre, Sergi.

  ResponElimina
  Respostes
  1. Sí, és una bona idea, tot i que també tenen certa pressió. Perquè 2 carreres vol dir plantar-se prop de la trentena sense tenir una certa estabilitat econòmica. I als trenta ja els comencem a pressionar perquè tinguin fills, posin seny, etc.

   Elimina
 2. Tindria audiència el Gran Becari? Ara que ja he superat aquesta etapa m'importen poc els problemes dels joves.

  ResponElimina
  Respostes
  1. Això que van fer a TV3 del Merlí en tenia bastanta. Suposo que si es fa bé, en pot tenir.

   Elimina
 3. Tots ho hem estat de joves i bé ens agradava que es preocupessin pels nostres problemes...

  ResponElimina
 4. No donis idees, ja és prou difícil el món de la investigació i optar a una beca com perquè facin un reality amb això. Com dius, amb els precedents d'èxit que tenim darrerament, no convida gaire a llaurar un futur a la manera antiga, és a dir estudiant fort, aconseguint bones notes i buscant feina. Si total, qualsevol mermat que es dediqui a la faràndula o al futbol cobrarà en un any el que no veurem mai en tota la nostra vida.

  ResponElimina
  Respostes
  1. M'estàs confirmant que els elements per triomfar, ja els té. Ara només cal enfocar-ho per fer el bé.

   Elimina