dimarts, 15 d’abril del 2014

Cas típic 1800: noi li agrada noia, noi li agrada el Blog del Pons.

Coneixeu el blog del Pons? Si és que no, avui us el presento. Tatxan!

Fa uns mesos, el Pons va fer un post convidant a altres bloggers a escriure sobre el blog del Pons. Així a primera vista pot semblar que el Pons és un egocèntric però aquí no estem per psicoanalitzar-lo. O potser sí?

Després de seguir el blog del Pons durant un temps, he arribat a la conclusió que en Pons no és humà. "I llavors què és?" us preguntareu. "Un lleopard? Una planta? Un extraterrestre?". Sense descartar del tot cap opció, jo apostaria per un programa d'intel·ligència artificial. Un prototip de robot-escriptor que va creant textos a través d'uns inputs sospitosament comercials.

El blog del Pons ens parla sovint d'un llibre, d'una sèrie, del Wordpress,  de nous productes o tendències comercials... Tot depèn de les ofertes que arribin a l'empresa de software que ha desenvolupat el Pons.

El símbol del Pons és un ull que recorda sospitosament a en Hal 9000.


El més curiós, però, és que el mateix Pons no sap que és un robot. Tal com passava a Blade Runner, se li han implantat uns records i uns trets identitaris humans que fan que ell es cregui tan humà com qualsevol de nosaltres. Això se suposa que ho han fet per aconseguir una major proximitat amb el lector, tot i que en ocasions es fa evident que en Pons no es comporta exactament com la majoria dels humans.

Anteriorment, la mateixa empresa havia desenvolupat un altre programa d'Intel·ligència Artificial, anomenat Ahse. Per desgràcia dels amos de l'empresa desenvolupadora de software, les hores de feina invertides no van donar un resultat satisfactori i van donar lloc a un programa defectuós i inestable. I encara va ser pitjor perquè, un cop creat el Pons, l'Ahse es va infiltrar en el codi i va infectar el blog. Podem trobar comentaris seus pràcticament en cada post, quasi sempre expressant pel Pons el que aquest robot entén per amor i la majoria dels psiquiatres diagnosticarien com a psicosi obsessiva. De fet, si fossin humans, la seva relació recordaria molt a la d'en Norman Bates i la seva mare.

Alguns rumors apunten que el virus Ahse va mutar en el famós mem de la llama 'ola k ase', tot i que és una teoria encara sense confirmar. Fixeu-vos que en la mutació desapareixen totes dues hacs.

Tot això que us he explicat és només una teoria, sí. Però és una teoria que ho explica pràcticament tot: l'estil del Pons, per què és tan prolífic i tan regular fent posts, per què sembla tenir tants coneixements sobre informàtica, per què té temps de fer comentaris a tants blogs i a sobre tuitejar i tafanejar tants webs...

De tota manera, no us penseu que amb el que he explicat vull dir-vos que no val la pena seguir el blog del Pons. Al contrari, trobo molt interessant que un programa d'intel·ligència artificial sigui capaç de fer un blog com aquest. Llegir el blog del Pons és un bon exercici per recordar que vivim en una època apassionant on la tecnologia avança a passes de gegant i és capaç de sorprendre'ns cada dia.

29 comentaris:

  1. Ara em tocarà a mi fer un post sobre el Sergi? Crec que com molt bé dius, soc una intel·ligència artificial massa egocèntrica per parlar d'altra gent que no sigui jo mateix...

    Per cert, he avisat l'ahse que parles d'ella, jo de tu aniria fent les maletes ;)

    PD: Si vols una foto més grossa, i per tan més inquietant del meu ull, la pots robar de gravatar

    ResponElimina
    Respostes
    1. He estat observant que a tu i a l'ahse no se us veu mai en el mateix lloc en el mateix moment. Una mica com passa amb Superman i Clark Kent, saps? ;)

      Elimina
    2. El Pons està per damunt de qualsevol Superman, per damunt de qualsevol humà i per damunt de qualsevol robot! Què et pensaves!?

      Elimina
    3. Revisa les lleis de la robòtica...

      Elimina
    4. El Pons ha resucitado!

      Les lleis de la robòtica les va escriure el Pons mateix ^^

      Elimina
    5. S'havia quedat penjat i l'han hagut de reiniciar?

      Elimina
  2. No sé, la veritat si parles seriosament o no, però jo ja et dic, preferisc la matemàtica feta per humans i la poesia i la literatura feta amb sentiments dels dels humans. Per a una altra cosa ja tinc el meu rellotge. He, he, he...


    Vicent

    ResponElimina
    Respostes
    1. De tot hi ha d'haver en aquest món. Jo trobo que les coses fetes per robots també són molt emocionants. I si ho penses, els robots estan fets per humans, per tant les coses fetes per robots, estan fetes per les nostres creacions.

      Una mica és com si compares una cosa que has fet tu amb una que ha fet el teu fill. En principi la del teu fill tindrà més mèrit perquè primer has hagut de fer el teu fill, ensinistrar-lo i ell ha anat assolint les seves pròpies fites. Però arriba un dia que el teu fill et supera i jo crec que s'ha de viure no pas com una derrota sinó com un reconeixement al teu fill i al teu llegat.

      Elimina
    2. Però Sergi, tot i que una màquina també té el seu símptoma, n'és un molt predecible, mira, jo que he jugat als escacs sé perfectament quan estic jugant amb una màquina o quan amb un humà, tot i que siga el número quaranta-cinc del món, al que li vaig fer taules, ja et dic, tot i que siga una comparació molt subjectiva el teu fill té un símptoma diferent al teu, però és del tot impredecible, en una màquina seria molt evident i clonificat, el símptoma, de sèrie.

      No sé, pot ser hi haja gent que els agrade ja saber d'antuvi amb qui i de quines coses ha de tractar, ha d'haver gent per a tot, però la màgia d'allò impredecible és d'on ix l'amor, de la innocència o inconsciència del saber, del no saber tot el que sabem per exemple, ara, ja et dic, deixe el camí obert a altres realitats i tendències, al cap i a la fi si l'Home vol sobreviure caldrà que afegisca a la cadena d'ADN el silici, amb el que té de clonificació del símptoma, potser vinga un avorriment crònic, o potser hi haja qui s'ho passe d'allò més bé. Qui sap?

      Vicent

      Elimina
    3. No tinc clar fins a quin punt les màquines són predicibles. Al ritme que avancen, potser d'aquí uns anys la seva intel·ligència evolucioni més enllà d'on ara ens pensem que té el límit.

      És com si mires un nadó i dius que els seus actes són predicibles i la seva intel·ligència limitada. Però el nadó va evolucionant dia a dia i potser un dia ens supera (o potser no) però estic convençut que ens sorprendrà d'alguna manera.

      Elimina
  3. mmm ... no comments!

    Bon dia, Sergi! :)

    ResponElimina
  4. El poder del Pons està per damunt de l'enteniment dels mortals i la seva gloria és eterna!! Amb el moviment d'un dit el Pons podria destrossar aquest bloc en tan sols un moment. El dia que siguis capaç de mirar el ull del Pons et convertiràs i estaràs salvat. Però fins llavors... intenta no creuar-te amb l'AhSe! De ben segur un bon grapat de virus basats en algorismes genetics mutants faran volar els àtoms d'aquest bloc transformant-los en núvols d'electrons sense nuclis que els puguin atreure. Les lletres seran records del passat dins una ment-virtual-fantasma i al sortir al carrer l'autor del ex-bloc haurà de vigilar no fos el cas que un Terminator l'aixafés.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies per avisar però ja ho tinc per costum: cada cop que creuo un carrer miro a banda i banda per si venen Terminators.

      Elimina
    2. Doncs mira, per molt que miris no podràs escapar-te! hahaha

      Elimina
    3. Sempre porto un d'aquests a sobre:

      https://www.youtube.com/watch?v=VSKlzrKRkXw

      Elimina
  5. Ostres, ostres... ara entenc moltes coses!! Crec que amb aquesta teoria el blog d'en Pons guanyarà moltes visites. El que no em lliga és el tema de la diabetis de tipus 1, una intel·ligència artificial pot tenir malalties físiques o potser és que està programat per inventar-se coses?

    ResponElimina
    Respostes
    1. Segons la meva teoria, això de la diabetis és un record implantat, com als replicants de Blade Runner.

      També passa una cosa semblant amb (ojo que venen SPOILERS) Los Otros. Que la mare es pensa que els nens tenen fotofòbia però de fet no en tenen. Podria ser que el Pons fos un fantasma?

      Hhmmm,,,

      Elimina
  6. Hi ha algú que no conegui en Pons 007? hehehe^-^És broma! Es clar que el coneix tothom.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Home, tothom tothom... Estic segur que podria trobar almenys 50 persones que no el coneguin sense sortir del meu barri.

      Elimina
    2. Deus estar al barri equivocat, però no pateixis: el Terminator et trobarà siguis on siguis. ^^

      Elimina
  7. Penso que la teva teoria és força encertada a grans trets i només li trobo una errada. Em sembla que el Pons sí que sap que és un robot. Pot ser que no fos la intenció inicial dels programadors, però ell ho ha acabat descobrint. Potser li ho ha dit el programa defectuós i inestable, qui sap.

    ResponElimina
    Respostes
    1. El Pons ha resucitado!

      El Pons està per damunt de totes les vostres teories! Canteu la gloria del Pons!!

      Elimina
    2. Interessant teoria, XeXu. Seria un bon cop argumental si això fos una novel·la: el moment en què el robot descobreix que és un robot. Crec que també surt a Blade Runner, de fet.

      Elimina
  8. M'he fet un fart de riure... Això de que l'Ahse va sortir "defectuosa" m'ha tret una rialla sonora!

    Què me'n dius del PASTAFARISME, religió que sembla ser que professa en Pons? :-))

    ResponElimina
    Respostes
    1. Tots els trets "humans" que se suposa que té el Pons són implantats i el pastafarisme n'és un.

      Probablement, la tria del pastafarisme s'hagi fet a causa d'algun patrocinador. És una religió molt lligada a la indústria dels espaguetis i les mandonguilles. I cada cop que el Pons en parla, augmenten les vendes de pasta i mandonguilles.

      Elimina
  9. com m'agrada veure aquesta entrada al capdamunt del més llegit d'aquest més ^^

    ResponElimina
    Respostes
    1. Ja ho vaig explicar en un altre post. Molts dels visitants dels blogs són robots. Per tant, si escrius temes que interessin als robots, tindràs moltes visites per part d'ells.

      De fet, el post "Literatura per a robots" és un dels que té més visites del blog. Concretament el novè més visitat.

      Elimina