dimarts, 22 de desembre del 2015

Especial Ciència i Bola de Drac. 2. Càpsules Hoi Poi.

Qui no voldria poder transportar qualsevol cosa (des del cotxe a la casa) en còmodes càpsules de pocs centímetres? Imagineu que sou en un embús i podeu treure el cotxe d'allà, posar-vos-el a la butxaca i caminar fins a l'estació de tren que hi ha a mig quilòmetre. I què dir de les vacances? Ja no cal reservar apartament: podeu endur-vos la vostra casa a la maleta.

L'aspecte més sorprenent d'aquestes càpsules és que no només redueixen el volum del que es transporta sinó també sembla que en redueixin el pes. Reduir el volum no hauria de ser científicament impossible, ja que a l'Univers existeixen objectes molt densos, com els forats negres, que estarien més comprimits que una casa a una càpsula Hoi Poi. Un altre tema és, què passa amb la massa i com es confina aquesta massa a l'interior de la càpsula.

Hi ha qui ha fet càlculs per un problema semblant: com ficar un Pokemon a una Pokeball i ha arribat a la conclusió que no hi ha cap material capaç de contenir tanta massa.

Sabent la força de combat de la Bulma, deduïm que la Capsula Hoi Poi no només redueix el volum sinó també el pes d'allò que conté. Imatge agafada d'un post que explica que hi ha un museu al Japó on pots experimentar amb diferents ítems de Bola de Drac.


Conclusions
  1. No existeixen materials capaços de contenir tanta massa.
  2. No em queda clar per què la gravetat no actua sobre la matèria encabida dins de les càpsules.
De tota manera, si algú té alguna resposta/teoria millor, s'accepten idees.

6 comentaris:

  1. Genials les càpsules Hoi Poi! Naturalment, no m'havia plantejat mai el problema de la massa, si és petit, és transportable i prou. Però i si existís o creéssim un material prou resistent per contenir tanta massa, encara quedaria el problema de la contracció, no és un procés que es faci a favor de l'entropia, no? Caldria molta energia? O m'ho estic inventant?

    ResponElimina
    Respostes
    1. En principi l'energia necessària per contraure seria la mateixa que obtindries per expandir. L'entropia augmentaria o romandria constant (si el conjunt de processos fos reversible). No queda clar si aquesta energia s'emmagatzema en algun lloc per poder fer les transformacions.

      Elimina
  2. Curiós que una cosa es converteixi en una càpsula, capaç de ser transportada, però amb el mateix pes? El volum i el pes( o massa) no estan relacionats? a menys volum menys pes, o no???
    Embolica que fa fort!
    Bon vespre; Sergi.

    ResponElimina
    Respostes
    1. A l'univers hi ha substàncies que són compressibles. Això vol dir que poden tenir menys volum amb el mateix pes o, en altres paraules, ser més densos. El pes depèn de la quantitat d'àtoms i del camp gravitatori al qual estigui sotmès l'objecte (si està a la superfície de la Terra aquest és quasi constant). Llavors, els objectes, quan són comprimits, conserven el pes perquè tenen el mateix nombre d'àtoms però poden ocupar menys volum si aquests àtoms estan més juntets.

      Elimina
  3. No m'estranya que la família de la Bulma sigui la més rica del planeta (per cert, un planeta amb un rei que es un gos blau...) si han sigut capaços d'inventar un invent tan bo!

    ResponElimina
    Respostes
    1. I no has dit res de la mare de la Bulma, que manté un aspecte jove i vigorós durant molts anys. Queda clar que tenen tecnologia transhumanista.

      Elimina