divendres, 29 de setembre del 2017

Desconnexió

En aquests dies bojos, estan corrent tota mena de rumors. Un d'ells assegura que l'Estat espanyol podria deixar Catalunya sense internet per tal de dificultar el referèndum de l'1-O.

Això ve després d'haver censurat centenars de webs amb informació sobre el referèndum i tindria bastant sentit pràctic, ja que, si ho pensem, la revolució catalana ha vingut catalitzada per les xarxes socials.

L'Estat espanyol ho dominava tot abans d'internet. Era molt fàcil controlar els mitjans de comunicació, hem vist que poden suspendre el servei de Correus, que poden enviar 10.000 policies per intimidar els catalans. Però internet s'ha escolat per aquestes escletxes, informant d'allò necessari per seguir amb l'1-O i ridiculitzant el vaixell del Piolín. Així, podem pensar que si diumenge ens trobem un col·legi ocupat policialment, twitter ens dirà un lloc alternatiu per votar. I el PP recorda com al 2004 li van muntar una petita revolució amb els sms del Pásalo.

Per tant, si l'Estat talla internet, què passaria? Sabríem tornar a viure sense internet? Podríem trobar les persones amb qui volem parlar si ens treuen el Whatsapp? Psicològicament, quant trigaríem a superar la ràbia i la impotència de veure que no va el 3G? Però compte, quants catalans que havien ignorat la sentència de l'Estatut i les vulneracions de drets humans es farien ferotgement independentistes si Espanya els tallés l'accés a facebook?

Sin internet y sin cerveza, Homer pierde la cabeza. Font.


La teoria dels conflictes bèl·lics del futur també fa hipòtesis en aquest sentit. La ciberguerra, per exemple, busca desactivar l'enemic inutilitzant la seva estructura comunicativa. Més radical és l'atac de pols electromagnètic, capaç de fer que el teu enemic es quedi sense la tecnologia necessària per combatre't i potser per sobreviure. Milions de persones viurien no només sense internet sinó també sense aigua corrent, electricitat, ordinadors, equips mèdics, etc. I si bé és cert que els nostres avantpassats han viscut sense aquesta tecnologia, cal tenir en compte que mai tants humans hem viscut sense la capacitat de generar recursos que tenim avui.

Tot plegat ens recorda la frase atribuïda a Einstein que deia "No sé amb quines armes es lluitarà la Tercera Guerra Mundial però en la Quarta Guerra Mundial faran servir pals i pedres".

6 comentaris:

  1. Si, ens tallaran internet, i doneu gràcies a que estem a Espanya i no estem a França, ja que sinó bombardegerien els col•legis amb bombes nuclears... El govern espanyol ja ha fet molt per l’independentisme, tallar Internet seria massa bo.

    ResponElimina
  2. Llegir algun fragment del teu post m'ha fet pensar en "històrias para no dormir"...Malgrat jo he viscut també sense algunes d'aquestes coses, però quan t'hi acostumes, és fomut passar sense; el que menys trobaria a faltar seria Internet...
    Esperem que no s'hagi d'arribar a la tercera guerra mundial, però això seria una guerra estil "els Picapiedra", gairebé sona força comic!!!
    Esperem que el diumenge hi hagi moltes "guerrillas" d'il·lusió.
    Bona votació, Sergi.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Sí, el pitjor de l'època actual és la quantitat de coses bones a les quals ens hem acostumat.

      Espero que anés bé la votació, M.Roser.

      Elimina
  3. Ara que ja han passat uns dies, ja saps què va passar. No van tallar internet, perquè implicava massa coses, però sí que van fer ciberatacs. Però bé, al final això va ser el de menys. Els col·legis no estaven ocupats policialment, sinó que van ser desallotjats a cops de porra. Així que la quarta guerra mundial potser ja ha començat.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Certament, el futurisme de l'Estat espanyol és desconcertant. Com va anar la votació? Van caure cops de porra al teu barri?

      Elimina