dimarts, 24 de novembre del 2020

Pensament crític, Jesse Pinkman i el metge que va mentir per vendre la seva vacuna.

Darrerament sovinteja a Twitter un perfil d'usuari que, amb actituds superbes i irrespetuoses, denuncia el relat oficial sobre la pandèmia. No tots aquests usuaris segueixen la mateixa teoria conspiratòria. N'hi ha que diuen que el virus no existeix, que la Covid no és tan greu, que tot és un muntatge dels governs per aplicar polítiques feixistes, que les vacunes són verinoses i que és més barat i eficaç beure diòxid de clor... la llista de teories és llarga i de vegades estan barrejades entre elles.

Més enllà de la inversemblança dels arguments esgrimits, em crida l'atenció aquest perfil psicològic i l'actitud que se'n desprèn. Ells són els que veuen coses que els demés mortals (ovelles del ramat) no veiem. Ells són els herois que s'enfronten a poderosos personatges que es confabulen en fosques conspiracions (suposo que ara les conspiracions són per Meet i d'aquí la importància del 5G). I això els fa sentir superiors, com un Neo que s'ha alliberat de les mentides de Matrix.

Aviam, caparrons. si després de 35 anys encara no tenim espases làser de Star Wars, com s'explica que hagin aconseguit coets que aterren sobre plataformes al mar?


En realitat, aquests personatges són com en Jesse Pinkman, quan decideix seguir el seu criteri i fer servir la banyera de ceràmica per dissoldre un cadàver en comptes de fer servir la de plàstic que li ha manat comprar en Walter White. En Jesse menysté els coneixements científics del seu professor de química i es guia pel seu "sentit comú". La banyera de ceràmica li sembla més adequada, més robusta i com que no entén la ciència que hi ha darrere de la decisió d'en Walter, ignora les seves instruccions i es guia pel propi criteri. En Jesse Pinkman seria el perfil d'aquest lliurepensador de Twitter que va a contracorrent del ramat (SPOILER: la decisió d'en Jesse de fer servir la banyera de ceràmica NO SURT BÉ).



D'en Xavier Abad sabíem que és cap de la Unitat d'Alta Biocontenció de l'IRTA-CReSA però gràcies al sagaç Joan Zeitgeist ara hem descobert que el seu pla malvat i allò que realment el realitza professionalment és dedicar-se a espantar tietes. Moltes gràcies, Joan, no sé què faríem sense tu.

Tornant a les vacunes, fa anys que existeix un nodrit corrent de grups antivacunes. Entre les seves proeses destaquen haver fet revifar malalties mortals que teníem molt a prop de l'eradicació, com el xarampió. I un dels herois del moviment és l'Andrew Wakefield, metge que va advertir de la perillositat de la triple vírica i la seva relació amb l'autisme.

El ramat segueix els consells de científics de pa sucat amb oli a sou de les farmacèutiques. En canvi, els übermensch s'informen pel seu compte. A les pàgines d'empresaris com en Wakefield o en Pàmies, que per uns mòdics eurets et fan sentir part d'aquesta elit de lliurepensadors.


L'estudi d'en Wakefield va ser publicat el 1998 i va causar una baixada de les taxes de vacunació a diversos països. Al Regne Unit les taxes de vacunació van caure del 92% al 85% i els casos de xarampió van pujar de 58 a 1348.


L'any 2004 es va destapar el frau. 10 dels 12 coautors de l'article d'en Wakefield van retirar la seva signatura i The Lancet finalment va retirar l'article. Es va descobrir que Wakefield tenia un conflicte d'interessos, ja que volia patentar una vacuna única contra el xarampió i la retirada de la triple vírica el podria haver beneficiat. A més cobrava d'un advocat del moviment antivacunes americà, que volia "proves científiques" per demandar les farmacèutiques.

Resumint, des de 2004 se sap que la triple vírica és segura però milers de famílies escullen no vacunar els seus fills perquè són escèptics. No es creuen la versió oficial. Són lliurepensadors.

Malauradament, aquest escepticisme i pensament crític no el fan servir per analitzar la informació que els arriba dels moviments antivacunes. Confien cegament en gent com en Wakefield, que segueix sent un important líder del moviment. Una persona capaç d'enganyar falsificant dades d'un estudi científic i difondre la por a una vacuna que salva milers de vides cada any a canvi de suborns d'advocats amb pocs escrúpols.

 Com més perspicaç és un pensador crític, més lluny arriba descobrint la profunditat de la conspiració. Aquí la Sylvia ha pensat molt fort i ha vist clarament que darrere de tot hi ha el mateix Satanàs, que a través del Nou Ordre Mundial (NOM) vol alterar el nostre ADN i deixar-nos mig tarats a tots.


I sí, els científics de vegades s'equivoquen (recordem més d'un metge famós dient al principi de la pandèmia que això no era més que una grip o que no tindríem més que uns pocs casos al nostre país). I està bé fer una anàlisi crítica de les informacions que ens arriben. Però és important no oblidar-se l'esperit crític quan parlen els líders dels moviments conspiranoics dels quals som fidels seguidors.



(El post d'avui està dedicat al David, lector habitual d'aquest blog i millor amic i persona, que fa uns dies va quedar bloquejat en un embús a causa d'una manifestació de negacionistes de la Covid.)

4 comentaris:

  1. Que hi hagi un embús d'idiotes, vull dir, lliurepensadors a twitter, ho puc veure com un peatge a pagar a canvi de tenir visibilitat a les xarxes, llibertat d'expressió i totes aquestes coses, però que et facin perdre el temps per obligació creant embussos això hauria de ser il·legal. Per què jo pensava que fer una manifestació i tallar carrers havies de demanar permís a l'ajuntament, i m'estàs dient que algun ajuntament ho ha permès? Espero que no i que després els posessin una multa.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Em sembla que hi ha una proporció semblant de "lliurepensadors" fora i dins dels Ajuntaments.

      Elimina
  2. Jo no sé gaire (o gens) de cap ciència, però em basta conèixer el mètode i com funciona la comunitat científica per saber que hi puc confiar, almenys un trilió de vegades abans que en la intuïció i la lògica privilegiada de qualsevol il·luminat per la conspiranoia.

    Suposo que el que ens estem menjant ara amb tot això és el costat fosc d'Internet. Abans, per arribar a altres persones calia publicar de manera professional, a través d'uns mitjans no accessibles a tothom i que tenien uns costos, de manera que qualsevol que arribés a comunicar havia passat necessàriament per un filtre. Avui dia existeixen els mitjans perquè cadascú es publiqui les seves pròpies dèries amb el simple esforç d'un clic, sense cap mena de filtre ni control, en competició directa i en igualtat de condicions amb la informació "seriosa" o "professional".

    No sé com se soluciona això. Algunes xarxes socials diuen que estan intensificant els seus esforços de filtratge, però resulta que silenciar d'ofici també és lleig i resulta sospitós (uns gegants corporatius privats ara han de decidir què és vàlid i que no?). Si tot segueix així, crec que al final arribarem a un punt en què haurem de decidir-nos entre una tirania tecnocràtica o sucumbir a la tirania de la imbecil·litat (total, al final el lliure albir té tota la pinta de ser una il·lusió).

    ResponElimina
    Respostes
    1. És un problema complex. Només hi veig solució, molt a llarg termini, en un context transhumanista. Una intel·ligència artificial que orienti les persones fent que no t'hagis de trobar amb cap individu que hagis posat abans en una llista de block. Com a Twitter, però a la vida real. Així podries viure sense trobar-te amb nazis, antivacunes, etc.
      I, en un futur més llunyà, ja ho tindríem ben encarat per distribuir la humanitat en planetes diferents atenent a les diferents sensibilitats.

      Elimina