dijous, 20 de març del 2014

La via homeopàtica cap a la independència de Catalunya

Un parell de setmanes després de la Via Catalana, una diputada d'ERC va fer una intervenció al Congrés defensant els beneficis de la homeopatia. Molts espanyolistes van aprofitar aquest fet per burlar-se del nivell dels polítics independentistes i dir allò de "aquests són els que han de liderar la Catalunya independent?". Argument que surt cada cop que una notícia esmenta els Millet, Pujol Jr i companyia.

Paral·lelament, el CNI, que des que a Euskadi no hi ha feina antiterrorista s'avorreix bastant, va posar un parell d'agents a investigar el tema. Recents filtracions parlen d'un informe policial anomenat "Independència per homeopatia", que revelarien el pla secret del Consell Assessor per la Transició Nacional; una sisena via per aconseguir la independència de forma sibil·lina.

Per si no ho sabeu, l'homeopatia és una pseudociència que afirma ser capaç de guarir tota mena de mals mitjançant la dilució extrema de substàncies. Els científics es pensaven que desapareixeria quan Avogadro va calcular el seu número i, per tant, es va demostrar que en aquestes dilucions extremes no hi havia ni una sola molècula de la substància original. Però com que als científics no se'ls escolta gairebé ningú avui en dia podem trobar homeopatia a les farmàcies, Tarot a la tele i horòscops al diari, entre d'altres.


Tant el ministre Margallo, parlant de la independència de Catalunya, com en James Randy, parlant de la homeopatia, van fer comparacions amb l'astronomia. Això, segons el CNI és una prova irrefutable del pla homeopàtic independentista.

La utilitat terapèutica de la homeopatia està en entredit. Però és innegable que d'utilitat en té. Només cal mirar els beneficis anuals de les empreses que venen homeopatia. I a més hi ha l'efecte placebo i la percepció del malalt, que té la sensació d'estar rebent un bon remei. Més o menys com deia en George Smith fa quasi un segle: "Ho comprenc, doctor: moro curat".

Aquest efecte és, segons el CNI, el que estaria buscant l'independentisme català. El pla secret del CATN consistiria en anar diluint l'espanyolitat de Catalunya progressivament fins a arribar a dosis homeopàtiques. En aquest punt, Espanya encara pensaria que Catalunya forma part d'Espanya però seria un sentiment placebo que res tindria a veure amb la realitat. En aquest sentit cal interpretar la intervenció de la diputada d'ERC al parlament: si Espanya creu en l'homeopatia, aleshores la via homeopàtica cap a la independència queda oberta per a Catalunya.

L'informe del CNI ho resumeix amb un exemple ben gràfic: "és com si rentem massa cops una bandera espanyola amb un detergent agressiu; quan els colors ja no es vegin tindrem un drap blanc que només és espanyol des d'un punt de vista homeopàtic". A més, reflexiona sobre els problemes legals que podria ocasionar ja que "la Constitució Espanyola no recull en cap article cap referència a l'homeopatia ni tampoc diu quantes vegades es pot rentar una bandera espanyola sense que deixi de ser-ho".

Una bandera homeopàtica conservaria l'essència dels colors que un dia la van impregnar. I amb cada dilució, el sentiment seria més intens. Imatge

10 comentaris:

  1. A mi em posa negra el tema dels horòscops, quan algú, amb carrera universitària em diu "Tu, de quin signe ets?" I ja no cal dir quan sento que prenen "liti homeopàtic".
    Trobo molt divertit això de l'independentisme homeopàtic!

    ResponElimina
    Respostes
    1. M'has fet recordar una història d'adolescent quan una noia em va dir "et puc fer una pregunta personal?" i jo em vaig quedar tot parat, especulant sobre quina cosa profunda diria la noia. Llavors diu "quin signe ets?".

      En segons quins casos, "sóc científic" o "sóc ateu" poden ser bones respostes, tot i que molts cops insistiran: "no, no, vull dir del zodíac".

      De tota manera, darrerament he trobat un interès en això del zodíac: anar coneixent les constel·lacions. Si et saps quan són els signes del zodíac, pots calcular més o menys quines constel·lacions es veuran al cel en una nit en concret.

      Elimina
  2. M'agraden els posts com aquest, es una llàstima que no publiquis més sovint, segur que es culpa de l'Albert que et veiem menys per aquí :P

    PD: Es molt bona la xerrada d'en James Randi. Per qui no la conegui la recomano molt. Es ben estrany que no hagi aparegut encara en el meu bloc. Segurament perquè 14 minuts es massa per l'atenció del lector mitjà del meu bloc xD

    ResponElimina
    Respostes
    1. És cert que darrerament no tinc temps pels blogs. No només per l'Albert, també per la feina. A veure si a partir de l'abril puc reprendre el meu frenètic ritme d'un post setmanal d'Àtoms i Lletres i un mensual de Grans Preguntes.

      M'alegra tenir lectors que valorin aquest tipus de posts. Sóc conscient que no a tothom li agraden els posts relacionats amb temes científics (calen coneixements previs) ni tampoc el meu sentit de l'humor més personal.

      Així que tingui temps intentaré escriure el post que tinc pendent sobre el blog del Pons.

      Elimina
    2. Un post sobre el meu bloc? Ai calla "bandido" que em faràs posar vermell :$ Amb lo modest que soc jo :P

      Elimina
  3. Ni tan sols en el cas de necessitar homeopatia per aconseguir la independència jo hi estaria a favor. Sóc més de medicina convencional, encara que les vies habituals he de reconèixer que no estan fent cap efecte, almenys a la malalta política espanyola. Potser amb una mica d'homeopatia sí que els colaria a ells, sempre demostren ser prou curts de gambals com per creure's coses com aquestes.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Segons el CNI el pla és convèncer als espanyols perquè s'empassin la píndola de la homeopatia.

      Durant aquests mesos ens estem topant amb els nostres escrúpols. Que si no volem a Israel d'aliat per al nou estat català, que si compte amb els suports de Bildu o de la Lliga Nord, que si no volem utilitzar l'homeopatia... A mi ja em sembla bé fer un procés pacífic i democràtic però potser en algun moment haurem de treure les urpes i deixar estar el lliri que portem a la mà, no?

      Elimina
  4. No ho havia sentit mai això d'independentisme homeopàtic...
    Jo sóc poc usuaria dels productes homeopàtics, només en prenc quan me'ls recepta algun metge de medicina tradicional...De fet, trobo que, en general, si fan afecte, és qüestió de què creguis que te'n faran, però mira jo respecto qui ho tria, perquè si li van bé, encara que sigui per efecte psicològic...
    Però aplicat a la política no ho entenc gaire!
    Bona primavera, Sergi.

    ResponElimina
    Respostes
    1. En aquest blog intento innovar de tant en tant i fer propostes agosarades. Sovint barrejo realitat i ficció, com en aquest post.

      Sobre l'homeopatia, et recomano que vegis el vídeo, que és molt divertit. És un tema que crea controvèrsia però crec que molts ho enfoquen des del punt de vista erroni. No es tracta de fer-la servir "si hi creus". Estem parlant de la salut pública i, per tant, és un tema que s'hauria de regular amb criteris científico-sanitaris. Els medicaments homeopàtics que demostrin la seva eficàcia amb estudis rigorosos que es venguin a les farmàcies. Els que no, que els venguin a les botigues de bruixeria i ciències ocultes.

      Elimina
  5. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina