dimecres, 25 de març del 2015

TPE: Gènesi

Taques del passat

Si ets una científica prestigiosa i et treus el carnet de pilot espai-temporal, et vénen a buscar. A mi de seguida em van convèncer. Crec fermament que l'avenç social de la humanitat està lligat a la lluita feminista. Fa cinquanta anys, la Lliga de la Igualtat havia eradicat la taca del masclisme a tot el món.

Quan es va inventar el viatge en el temps, la Lliga va entendre que les dones d'altres èpoques també mereixien ser ajudades. Calia esborrar la taca del passat. Malauradament, el Comitè d'Ètica i Prevenció de Paradoxes Temporals volia limitar les intervencions i la Lliga va haver de crear una agència secreta per actuar al marge de la llei.

Per això et vénen a buscar. Som amazones clandestines.

A la meva primera missió vaig viatjar a principis del segle XXI. Una època sòrdida i bruta. Va ser dur: les vacunes, l'entrenament per suportar la pudor i la decadència moral, les nàusees del viatge... I tot per ajudar una única dona. Però va valer la pena. Sempre recordaré aquell somriure, quan em va veure aparèixer i li vaig dir:



-Hola, vinc del futur i et porto aquest llevataques.


Tothom té un passat. I de vegades, el passat d'un personatge pot explicar per què es comporta de manera estranya. Escriure la seva gènesi (surti o no després al text que veurà el públic) donarà coherència i versemblança al teu personatge i a la història que expliques.



El relat Taques del passat va ser la meva participació a la tercera jornada de la Lliga de Microrelataires en català.

La Taula Periòdica de l'Escriptura és una iniciativa oberta a tothom que intenta aprofundir en alguns conceptes importants relacionats amb l'art d'explicar històries. Teniu més informació a la barra lateral.

Aprofito per enllaçar els 10 àtoms que s'han escrit fins ara:



Si algú ha escrit algun altre àtom sense avisar-me (està bé que aviseu perquè així prenc nota i vaig completant la Taula) ho pot dir i afegiré l'enllaç.

10 comentaris:

  1. • Molta conya s’ha fet sobre la dona del futur que porta el llevataques, sembla que ningú no valori lo important que es anar net i polit avui en dia! Sort que en un futur això es valora tal i com és mereix i no perden el temps que se jo... assassinant a Hitler

    Bona idea això de recordar lo de la taula periòdica, des de que el teu blog es més famós gràcies al meu post segur que s’anima algú nou a escriure un àtom!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Tot s'ha de situar en el seu context. Estic segur que la gent de fa 3 o 4 segles al·lucinarien amb alguns dels nostres plantejaments ètics/socials. Qui sap quina importància tindrà cada cosa en el futur.

      Ara que el blog és tan famós ja he perdut algun seguidor hipster, d'aquells de "jo el seguia quan era poc famós, ara que és mainstream ja no m'interessa".

      Elimina
  2. Sona una mica a "Ministerio del Tiempo". Això sí, amb una missió molt més important.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Osti, acabo de descobrir que TVE ha fet una sèrie de ciència-ficció! Quines coses!

      Elimina
    2. Ciència-ficció... sí, més o menys. No et faces moltes il·lusions!

      Elimina
  3. 10 àtoms ja hi ha? Molt bé, oi? Molt bé, perquè ja en portem uns quants, i molt bé perquè encara en queden molts per escriure. Fa dies que em ronda pel cap la iniciativa i sé que en faré algun altre, però a l'hora de la veritat no hi penso, o no tinc temps per ideear un àtom. Però hi tornaré, eh? Segur que sí.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Sí, jo ho consideraria un modest èxit. No només per la xifra d'àtoms sinó també pels 4 autors. I especialment per la qualitat dels posts. He vist als comentaris (dels vostres blogs sobretot) que alguns se senten inhibits perquè creuen que potser no ho faran tan bé. Cosa que ja vaig dir que no era important, que cadascú ho fa amb el seu estil i, a més, no treu que més endavant es pugui fer un altre post del mateix àtom.

      Elimina
    2. Com pots imaginar, en molts casos això no és més que una excusa per justificar qeu no ho faran. Pot ser que algú no se'n senti capaç, és cert, però els que hem participat segur que som conscients que és millorable, ho fem perquè en tenim ganes, i surt com surt, no perquè siguem els que millor ho poden explicar, que estic segur que no, almenys en el meu cas. És qüestió de voluntat.

      Elimina
    3. És cert. Com allò de "qui vol fer alguna cosa troba el mitjà. Qui no vol fer res, troba una excusa".

      Elimina