dijous, 24 de desembre del 2015

Especial ciència i Bola de Drac. 3. Els tres sols de Namek.

Com tots sabeu, la festivitat del Nadal està situada més o menys sobre la festivitat pagana que celebrava el solstici d'hivern. I avui el post va de sols. (Us vaig donant fins i tot la via per reconduir converses nadalenques desagradables cap a temes que faran de les vostres sobretaules debats instructius i apassionants.)

Bona part de Bola de Drac Z es desenvolupa al planeta Namek. Una curiositat és que durant tots aquests capítols és de dia. Això s'explica a la sèrie dient que el planeta té 3 sols i quan es pon un, en surt un altre.

Això no sembla tenir gaire sentit. El planeta Namek és esfèric, igual que la Terra. Això vol dir que des d'un punt i des de les seves antípodes es veu la part complementària del cel. És a dir, si un sol es veu a un punt, no es veu a les antípodes i viceversa. Per tant, si hi hagués tres sols, a un punt i a les antípodes s'haurien de veure 2 sols i un sol o 3 sols i zero sols. No té cap sentit que en tot el planeta es vegi un únic sol.

L'opció més raonable per aconseguir un dia perpetu a tot el planeta seria que hi hagués 2 sols amb el planeta situat en la línia recta que els uneix. Ara bé, com orbitaria aquest planeta per mantenir sempre aquesta posició?


L´únic moment de relativa foscor a Namek: quan s'invoca el Drac. Font.


Conclusió

No sé vosaltres però jo no veig que això s'aguanti per enlloc.

13 comentaris:

  1. A Futurama també apareix un planeta amb 3 sols (Capítol 7: Mis tres soles) i aprofiten per fer un gag (no he trobat el vídeo). Està en Fry caminant per un desert i patint molta calor quan alleujat veu que es pont el sol, però immediatament apareix un altre Sol enormement més gran i més calorós. Capítol totalment recomanable.

    ResponElimina
    Respostes
    1. És el capítol on en Fry es beu l'emperador, oi?

      Potser l'any vinent faig l'especial Nadal sobre Futurama.

      Elimina
  2. no té gaire a veure però m'ha vingut al cap l'asteroide del petit príncep....per això es pura fantasia el planeta de bola de drac suposo
    bé molt Bon nadal es visqui en el punt de l'univers que sigui

    ResponElimina
    Respostes
    1. L'asteroide del Petit Príncep recorda, per dimensions, al planeta Kaito, del qual parlarem en un proper capítol d'aquest Especial.

      Bon Nadal!

      Elimina
  3. Tan fàcil com hauria estat dir que tenen tres llunes, que això sí que seria possible. M'agradaria veure el cel nocturn de Saturn, per exemple. Deu ser xulo xulo. Perquè la llum solar hi deu arribar prou com per il·luminar les llunes, o no??

    ResponElimina
    Respostes
    1. Entenc que el 'problema' que volien solucionar els guionistes era que havia de ser de dia sempre. I això amb tres llunes no ho arregles.

      I de tota manera, difícilment les tres llunes es podrien disposar sempre de tal manera que se'n veiés només una cada cop.

      Estic segur que hi ha programes d'astronomia que et permeten veure simulacions del cel de Saturn.

      Les llunes de Saturn han d'estar il·luminades més o menys com Saturn, que sí que reflecteix prou llum com perquè el puguem veure des de la Terra.

      De tota manera, la teva pregunta m'ha fet plantejar-me com funciona això de la intensitat lumínica, quanta menys n'hi ha a Saturn que a la Terra i quin rang en podem veure amb els nostres ulls.

      Elimina
    2. https://theo.kuleuven.be/en/research/centres/centr_lib/ei-power-points/2011-05-02-somos-parte-del-universo-todo-en-1.ppt
      XeXu, no és exactament el que vols però per començar pot valer.

      Elimina
  4. Ai Sergi, no pots pas trobar-li sentit a una sèrie de dibuixos animats plena de fantasia, ho dic per això dels tres sols...A alguns els aniria bé, que sempre estan a les fosques!!!
    Bon Nadal!

    ResponElimina
    Respostes
    1. A la sèrie hi ha coses que tenen més sentit que altres. Aquesta dels 3 sols és de les que menys.
      Bones Festes!

      Elimina
  5. Molt Bon Nadal! estic una mica perduda amb el tema Bola de Drac, però tant si hi ha lluna com sol, visca en n Ghoan!

    ResponElimina
  6. No em veig gaire parlant amb la meva cunyada demà d'aquest tema... tampoc gaire de la CUP... Ja ho tinc, diré "esperem que els de la CUP estiguin tan il.luminats com Namek"
    Bon Nadal & Solstici!

    ResponElimina
    Respostes
    1. M'abstindré d'opinar de la CUP en aquest blog...

      De moment.

      Bon Solstici/any nou!

      Elimina