dissabte, 26 d’agost del 2017

Sense por

Avui milers de persones sortiran als carrers de Barcelona per manifestar-se contra el terror amb el lema "no tinc por". Hi ha qui diu que el lema no és adient, que sí que tenim por i que s'hauria d'haver triat una fórmula més clàssica de condemna del terrorisme.

Però, hem de tenir por?

La por és un instint irracional que ve als gens dels humans com a mecanisme de defensa contra tota mena de perills. Allò que posa en risc la nostra supervivència ens fa por, per intentar allunyar-nos-en i intentar salvar la vida.

El que passa és que sovint allò que ens fa por no és més perillós que altres coses que no ens fan por. Per exemple, els mosquits maten molta més gent que els lleons. És cert que això és perquè hi ha molts més mosquits i estan més en contacte amb nosaltres i que si ens trobéssim amb un lleó la nostra vida correria més risc que si ens trobem amb un mosquit. Però tenir por dels lleons en el nostre dia a dia és absurd perquè no tenen gaires oportunitats de fer-nos mal.

Per tant, trobo lògic que tinguem por quan ens trobem enmig d'un atac terrorista, amb fanàtics assassinant sense miraments a qualsevol que es posi per davant però, hem de deixar de viure com vivíem fins ara per por al terrorisme?

Per racionalitzar la por, és a dir prendre decisions basades en el perill real, és útil fer ús de l'estadística. Així, a Europa, l'any 2015 van morir:

Això vol dir que per cada mort per terrorisme van morir 144 per accidents de trànsit, 605 en accident domèstic i 3611 per culpa del tabac. Per tant, si hem de deixar de fer coses per por a morir, el terrorisme seria un dels últims factors a tenir en compte, des d'un punt de vista racional. Fixeu-vos que el terrorisme busca l'espectacularitat en les seves accions per tal de maximitzar l'impacte mediàtic i traslladar a la població la sensació de "podies haver estat tu". Qui no ha passejat mai per les Rambles? Qui no ha agafat mai un tren o un avió?

El nou terrorisme global no està donant xifres superiors al vell terrorisme local europeu. Font.


Si anem a altres països les xifres augmenten. Per exemple a Iraq van morir unes 6.000 persones i a l'Afganistan unes 3.000 (xifres semblants a les d'accidents de trànsit). Però són països que viuen en guerra.

Amb aquesta racionalització no vull fer entendre que el terrorisme no sigui un problema greu. Morir en un atac terrorista és terrible. Les families, amics o veïns de les víctimes han d'enfrontar-se a l'odi dels assassins, acceptar que entre nosaltres viu gent capaç d'assassinar a sang freda persones innocents, fanatitzades per un fonamentalisme monstruós. Cal lluitar contra el terrorisme per reduir-lo a la mínima expressió. 

Però la meva opinió és que no li hem de donar el triomf de fer-nos canviar la nostra forma de vida per por. No hem de deixar d'anar a un concert, agafar un tren o un avió o fer un passeig per les Rambles per por als terroristes. Que la por no esguerri cap més vida de les que ha destrossat la violència.


Finalment, vull reconèixer l'actuació dels que el 17A corrien en sentit contrari. Els mossos que van  jugar-se la vida per desarticular la cèl·lula terrorista en un temps rècord, el personal d'emergències i sanitaris que van salvar moltes vides amb la seva ràpida intervenció i a tots aquells que heu manifestat suport a les víctimes. Moltes gràcies.

8 comentaris:

  1. Suposo que aquest lema "no tinc por", no va ser triat , sinó que va sortir quan la gent ho cridava de manera espontània...
    Segurament a aquestes morts se'ls hi dona més importància, perquè sembla que en ple segle 21, això ja no hauria de passar, o potser perquè al ser a Europa les sentim més properes, però cada dia , al tercer món moren, un munt de persones tan per la guerra com pel terrorisme...
    I penso que en aquests casos tan els d'aquí com els d'allà, les estadístiques, no serveixen per gran cosa!
    Estava veien la manifestació per TV3 i he vist una imatge curiosa, darrera del rei hi ha una gran pancarta amb la seva cara i la del Rajoy que diu" les vostres polítiques, les nostres morts"...
    Nona tarda, Sergi.

    ResponElimina
  2. Perdona, també m'afegeixo ( amb el teu permís) al teu reconeixement, a tantes persones solidàries!!!

    ResponElimina
  3. per això se'ls anomena terroristes pel terror que escamen i ,lamentablement, penso que ajuden a difondre i amplificar encara mes les seves accions el boom que li donem a premsa i tv ....els números són números però el factor emocional i el rebombori ho amplifica...em sumo a l'homenatge dels qui corrien en direcció contraria !!

    ResponElimina
  4. Estic d'acord amb tu, i afegiré que si tenim la idea de que el terrorisme és una cosa tan terrible (a casa nostra), és perquè ens han convençut a base d'articles als diaris i de programes a la tele de que així és. Han posat un gran esforç per fer-nos veure que hem de tenir por, viure amb por. Recordo quan fa un temps el terrorisme era una de les més grans preocupacions entre els espanyols, estava al capdamunt de la llista, quan la immensa majoria no han estat ni estaran mai exposats a un atac. Però si cada dia hi insisteixen als diaris, al final pensem que hi ha un problema real. No diuen cada dia als diaris, en notícies i editorials, que el tabac mata i que no fumem. Per què serà?

    Doncs això, que és una amenaça real, però com qualsevol altra cosa. No ens ha de canviar la vida, perquè potser cap de nosaltres tornarà a estar exposat a un atac, i en canvi estarem exposats a precarietat laboral, a problemes d'habitatge, i a tantes altres coses que no omplen portades de diari.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Tu has de tenir por als teus polítics, a la teva policia, als Mossos i fins i tot als periodics, perquè no! Encara no tens clar quins van ser els passos que van portar al últim atac, que era una amenaça real però gràcies a l'estupidesa humana, la deixadesa, la falta de formació... en realitat no cal que vagi explicant-ho, ben bé tots ho sabem.

      Elimina
  5. Ja està el Sergi amb les seves xifres per preocupant-se de les coses que realment ens poden afectar amb més probabilitat estadística, sigues més irracional home! Apuntat a la moda del moment! Morir per tabac i per accident de trànsit està tan passat de moda!

    ResponElimina
  6. Ja està el Sergi amb les seves xifres preocupant-se de les coses que realment ens poden afectar amb més probabilitat estadística, sigues més irracional home! Apunta't a la mort per tabac i/o per accident de trànsit, el terrorisme es portava de juliol fins al mig-agost però al tornar de vacances ja està passat de moda!

    ResponElimina
  7. Jo hui seré molt breu, l'assassinat trenca la paraula, però el cert és que ha avançat tant la ciència que ja no podem saber què és real i què no.

    Vicent Adsuara i Rollan

    ResponElimina