dijous, 13 de febrer del 2020

7 maneres de destruir la humanitat: el cel desplomant-se sobre els nostres caps.

Arribem ja a la setena manera de destruir la humanitat. És potser la que deixa més en evidència el poder destructor de l'espècie humana, ja que ens caldria ajuda exterior. I quan dic exterior vull dir de fora de la Terra.

Avui, amenaces que venen del cel. Les he dividit en quatre categories.

Abans del forat de la capa d'ozó, del consum excessiu de recursos, de la generació descontrolada de residus, de l'escalfament global i de les armes nuclears, els humans només tenien por que el cel els caigués sobre el cap. Font


1. El meteorit.

Així en general, qualsevol cos celeste prou gran podria causar una devastació massiva a la biosfera. Al Sistema Solar hi ha una quantitat gens menyspreable d'asteroides i cometes capaços de fer una destrossa important.

Tan no menyspreables són que ja hem tingut algun cas d'impacte devastador, com el que va xocar amb la Terra fa 65 milions d'anys.

Goita, quin estel fugaç més gros! Ràpid, demaneu un desig! Font.

Val a dir que els nostres avantpassats van sobreviure a la catàstrofe i que, probablement gràcies al meteorit, els mamífers van desfer-se de la competència dels dinosaures i van arribar a dominar la Terra. Dit d'una altra manera, sense el meteorit potser no hi hauria hagut mai humans.

Ara bé, què podria passar si vingués un nou meteorit? Hauríem de tenir algun pla?

Hi ha algunes pel·lícules que especulen amb possibles plans per desviar meteorits i evitar que ens destrueixin. En aquesta hi surten en Bruce Willis i la Liv Tyler. I el pare de la Liv Tyler hi posa la música.

En aquest cas sembla que realitat i ficció diuen el mateix. Per desviar un meteorit, prova amb un petard ben fort. Les agències espacials estan estudiant com fer-ho.


2. Atac alienígena.

Des de la Guerra dels Mons de H.G Wells els atacs de marcians han estat un tema recorrent en la literatura i el cinema de ciència-ficció. Hi ha obres on els extraterrestres no venen amb intenció de destruir-nos i fins i tot de vegades volen ajudar-nos però quan els humans ens plantegem si estem sols a l'Univers, de seguida ens agafa una certa por que algú ens extermini.

A Starship Troopers, els extraterrestres ataquen la Terra amb un meteorit. Font

En la vida real no hi ha constància que ens hagin visitat els extraterrestres i tampoc sembla probable que ens visitin mai. Amb el que sabem de física, les distàncies entre estrelles dificulten enormement els viatges interestel·lars. I, si bé no és improbable que existeixin altres formes de vida intel·ligents a l'Univers, la quantitat de temps que necessitarien per arribar a la Terra a través d'opcions de viatge que a la ciència actual li semblin versemblants és excessiva.

Per tant aquesta opció de destruir la humanitat és, de llarg, la més improbable.

3. Raigs Gamma que venen de l'espai.

Alguns fenòmens astronòmics són tan violents que emeten grans quantitats de raigs gamma a l'espai. Aquesta radiació viatja a la velocitat de la llum i si t'enganxa a pocs anys llum de distància, et pot fer una destrossa.

A la novel·la Diaspora, de Greg Egan, s'especula amb un final dels humans de carn i óssos degut a la destrucció de l'atmosfera provocada pel col·lapse d'un sistema binari d'estrelles de neutrons a Lacerta. Aquestes explosions són tan violentes que van servir fa poc per captar ones gravitacionals.

Si bé aquest fenomen no va afectar la vida a la Terra, hi ha altres explosions menys potents que potser sí que ho han fet, com l'explosió de supernoves.

Diuen que molts dels elements químics que tenim a la Terra provenen de Supernoves que van esclatar.

Malgrat que a Diàspora es prediu amb certa antelació que una onada de raigs gamma han d'arribar a la Terra, jo no acabo d'entendre com ho poden fer. Es pot saber que ve un tro quan has vist un llamp però no hi ha res que viatgi més ràpid que la llum (o els raigs gamma).

Potser sí que es pot estudiar quants anys li queden a cada estrella per convertir-se en supernova i fer alguna mena de predicció en aquest sentit. Actualment estem amb la vista posada a Betelgeuse.


4. Rostits pel Sol

La probabilitat que una explosió solar destrueixi la Terra i tota forma de vida que hi hagi en aquell moment sobre la Terra és més o menys del 100%. Segons diuen els astrònoms, el Sol és una estrella de classe G2, que va començar a fer llum fa uns 4500 milions d'anys i que d'aquí uns 5000 milions d'anys es convertirà en una gegant vermella. Com de gegant? Doncs prou com perquè el seu radi augmenti més enllà de l'òrbita de Mercuri i Venus i potser fins i tot la Terra.

Com us podeu imaginar, això farà que la Temperatura a la Terra augmenti molt. És cert que això passarà d'aquí  molts anys i probablement no hi hagi ja cap humà a la Terra per veure-ho. De fet, es calcula que d'aquí 1000 milions d'anys, l'augment de brillantor del Sol ja farà difícil que hi segueixi havent vida a la Terra.



A Superman ens mostren com una civilització més avançada que la nostra és incapaç de preveure amb certa antelació el que nosaltres sabem que passarà d'aquí uns 5000 milions d'anys.

1000 milions d'anys continuen sent molt de temps. Penseu que fa 6 milions d'anys, els nostres avantpassats eren menys semblants als humans actuals del que ho són els goril·les. Per tant, és molt improbable que d'aquí 1000 milions d'anys hi hagi humans. Sí que hi ha una certa probabilitat, si cap de les maneres de destruir la humanitat té prou èxit a temps, que hi hagi posthumans.

I qui sap, si aquests posthumans són fills d'humans que han aconseguit sobreviure a totes les amenaces d'extinció actuals, potser sí que siguin prou llestos per sobreviure als reptes futurs.

7 comentaris:

  1. Mentre tinguem a Bruce Willis els meteorits no em preocupen, ara bé, quan es jubili hauríem de buscar algun substitut seu.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Em penso que hi havia una altra peli semblant on l'heroi era en Clint Eastwood. Però no crec que pogués substituir en Bruce Willis durant molts anys.

      Elimina
  2. Sempre m'he preguntat com es pot arribar a la conclusió de què les coses han passat fa un cert nombre de milions d'anys. Com es pot calcular sinó hi havia ningú per poder-ho certificar???
    Un meteorit hauria de ser d'unes grans dimensions , per destruir la terra...
    Un atac d'extraterrestres, marcians o d'altres, em sembla pura ciència ficció...
    L'explosió de supernoves, no sé pas si ens arribaria...
    L'explosió el sol potser es pot substituir perquè tots anem a la platja , ens estem uns dies estirats a la sorra i segur que acabem tots rostits pel sol, sense necessitat de fer volta i volta...Potser aquesta és la manera més fàcil d'autoeliminar-nos, he, he...A no ser que el cel ens caigui al cap, és clar!
    Bon vespre, Sergi.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola, M.Roser. Hi ha una sèrie de mètodes científics per datar fets que han passat fa molts anys, amb un marge d'error que depèn de la tècnica i del temps que ha passat.
      El meteorit hauria de ser gran, sí però no cal que sigui de la mida de la Terra. Un de 10 km de radi ja pot produir catàstrofes que posin en perill la majoria d'éssers vius de la Terra.
      Em quedo amb el teu final, d'esperar la fi de la humanitat prenent el sol a la platja.

      Elimina
  3. Avui m'ho poses molt fàcil. La manera més ràpida és la del meteorit, per les altres encara queda massa. Ja està trigant.

    ResponElimina
    Respostes
    1. No tot és sempre qüestió de ser el més ràpid...

      Elimina
  4. INSTEAD OF GETTING A LOAN,, I GOT SOMETHING NEW
    Get $5,500 USD every day, for six months!

    See how it works

    Do you know you can hack into any ATM machine with a hacked ATM card??
    Make up you mind before applying, straight deal...

    Order for a blank ATM card now and get millions within a week!: contact us
    via email address::{Universalcardshackers@gmail.com}

    We have specially programmed ATM cards that can be use to hack ATM
    machines, the ATM cards can be used to withdraw at the ATM or swipe, at
    stores and POS. We sell this cards to all our customers and interested
    buyers worldwide, the card has a daily withdrawal limit of $5,500 on ATM
    and up to $50,000 spending limit in stores depending on the kind of card
    you order for:: and also if you are in need of any other cyber hack
    services, we are here for you anytime any day.

    Here is our price lists for the ATM CARDS:

    Cards that withdraw $5,500 per day costs $200 USD
    Cards that withdraw $10,000 per day costs $850 USD
    Cards that withdraw $35,000 per day costs $2,200 USD
    Cards that withdraw $50,000 per day costs $5,500 USD
    Cards that withdraw $100,000 per day costs $8,500 USD

    make up your mind before applying, straight deal!!!

    The price include shipping fees and charges, order now: contact us via
    email address:::::: {Universalcardshackers@gmail.com}
    Whatsapp:::::+31687835881

    ResponElimina