dijous, 6 de febrer del 2020

Llegendes estel·lars: Cassiopea, Andròmeda, Perseu, Pegàs, Cefeu i el monstre (Cetus).

Comencem avui una secció que combina astronomia i literatura. Sabíeu que els humans hem organitzat els estels que veiem al firmament segons una sèrie de constel·lacions? I sabíeu que moltes d'elles tenen una llegenda al darrere? Doncs en aquesta secció explicarem aquestes llegendes i alguns fets relacionats amb les estrelles que les componen.


La Llegenda:

La primera llegenda que explicarem us sonarà familiar. Els protagonistes són una reina coqueta, un rei babau, una princesa en dificultats, un heroi heroic i un monstre monstruós. Cefeu i Cassiopea eren els reis d'Etiòpia. En aquells temps, Etiòpia no estava situada a l'Est del Sudan com ara sinó a la costa oriental del Mediterrani, però no ens desviem del tema parlant de com es mouen els països.

La reina Cassiopea era com una bruixa de Disney, obsessionada amb la seva bellesa. Però com que no tenia cap mirallet màgic, afirmava sense haver de discutir amb ningú que era la més bella de totes les dones i fins i tot ser més bella que les Nereides, filles de Posidó. Si bé la primera part no hauria tingut conseqüències, ja que sent la reina pots sentir-te superior als teus súbdits, trepitjar la jurisdicció divina, a la mitologia grega, no acostuma a acabar gaire bé.

Les Nereides van protestar al seu pare, que es va enfadar molt amb Cassiopea i va enviar un monstre a destruir Etiòpia. El monstre en qüestió, Cetus, era una mena de balena amb molt males puces. La popularitat dels reis va baixar en picat perquè els etíops no volien monstres que vinguessin a destruir el seu país (que total, al final es van acabar enduent el país a un altre lloc però hem dit que no pararíem més d'aquest tema). Els reis van consultar un oracle, que era com un d'aquests tertulians actuals que té resposta per tot, i l'oracle va recomanar lligar Andròmeda, la filla de Cefeu i Cassiopea a una roca de la costa per tal de calmar la set de venjança del monstre marí.

A tot això, més o menys per casualitat, apareix per allà Sant Jordi... vull dir, Perseu, que era un heroi d'aquests que anaven desfaciendo entuertos, i s'enamora de la princesa i la vol ajudar. Ara us heu d'imaginar un combat entre un heroi que cavalca un Pegàs (que podria ser un camió antic però en aquest cas és un cavall amb ales) i una balena gegant. Segons algunes fonts, Perseu va aconseguir fàcilment la victòria gràcies a la seva arma secreta: un cap de Medusa que convertia en pedra tot aquell qui el mirés. Així qualsevol guanya un monstre.

Aquí podem veure la batalla entre Cetus i Perseu, amb Andròmeda que no s'atreveix a mirar.

Vençut Cetus, Perseu va poder alliberar Andròmeda i casar-se amb ella. I van ser molt feliços, ja que Posidó seguia enfadat i va venjar-se de la sogra de Perseu lligant-la a una cadira, penjant-la del cel i fent-la voltar cap per avall.

Les constel·lacions:

Us faig cinc cèntims de com trobar aquestes constel·lacions al cel i coses a destacar d'elles.

Cassiopea i Cefeu.

Cassiopea és la primera que buscaríem si volem trobar els protagonistes d'aquesta història. Hem de buscar una W (o una M, o un 3, o una E, segons en quin moment del seu gir es trobi) d'estrelles força brillants, prop de l'Óssa Menor. Heu de mirar, per tant, cap al Nord.

Cassiopea és fàcil de trobar perquè es veu pràcticament tota la nit durant tot l'any a la nostra latitud i té moltes estrelles de magnitud 2 i 3 (visibles fins i tot des de Barcelona ciutat, en els dies de visibilitat mitjana). Cefeu és més insignificant, com el paper que juga en la llegenda i té aquesta forma com de casa. Se'l pot trobar sabent que està al costat de Cassiopea.

Andròmeda i Perseu


La manera de trobar Andròmeda al cel és a partir de Cassiopea, mirant cap al costat contrari d'on apunten les banyes de la W. Perseu el trobarem cap a l'horitzó, fent un triangle amb Cassiopea i Andròmeda.

Andròmeda ens la podem imaginar com una noia estirada. A dalt a la dreta trobem una estrella que seria el cap i des d'aquí podríem seguir una línia de 4 estrelles que serien el tronc i una de les cames. A partir de la tercera estrella podríem imaginar-los que surt l'altra cama, en perpendicular, amb una línia de dues estrelles. Després, si pensem en la tercera estrella com el genoll, podríem traçar una altra línia, paral·lela a la primera cama.

Andròmeda té, al costat del seu genoll, un dels objectes més interessants del cel nocturn: la galàxia d'Andròmeda. Aquest és l'objecte més allunyat que podem veure a simple vista (en un cel prou fosc). Està situat a 2,5 milions d'anys llum i és un dels pocs objectes visibles sense telescopi que no pertanyen a la via Làctia. Aquesta galàxia, catalogada com a M31, es percep com un punt borrós i es pot veure millor amb prismàtics o telescopi i si la mirem de reüll en comptes de fer-ho directament.

Perseu ens el podem imaginar com un ninot de pal que corre cap a Andròmeda. No té estels tan brillants com Cassiopea però es pot trobar bé si sabem on buscar-lo. Aquesta constel·lació cobra protagonisme a mitjans d'agost, quan estem de vacances a la muntanya i volem veure la famosa pluja d'estels dels Perseids, també anomenades "llàgrimes de Sant Llorenç". Com ja deveu saber, les pluges d'estels no són realment estels que cauen sinó partícules molt petites que es destrueixen quan entren en contacte amb l'atmosfera terrestre. En concret, els Perseids són partícules deixades pel pas del cometa Swift-Tuttle, que ens visita cada 133 anys.

Pegàs
Pegàs es pot trobar com un gran quadrat, que representaria les ales del pegàs, vistes de costat. Per trobar les potes i la resta del cavall, és una mica més complicat.

Si heu trobat Andròmeda, Pegàs és fàcil de trobar perquè una de les estrelles del quadrat de les ales és justament el cap d'Andròmeda. A partir d'aquí, no hi ha pèrdua.


Cetus


La balena Cetus viu sota els peixos.

Cetus el podem trobar fent un triangle amb Pegàs i Perseu. Limita amb Peixos, Àries, Taure, Eridanus, Sculptor i Aquari.




5 comentaris:

  1. M'ha agradat la llegenda. He trobat una mica injust que fiquin pel mig a Andròmeda quan aquesta no ha fet res, els fills no haurien de pagar pels pecats dels pares.

    En canvi la part de mirar el cel m'avorreix una mica, i més el fet de buscar-hi formes en les estrelles que només tenen sentit vistes des de la terra, en realitat les estrelles de les constel·lacions no tenen cap relació entre si, poden estar molt lluny entre elles.

    PS: Quins altres objectes que no pertanyen a la Via Lactea podem veure?

    ResponElimina
    Respostes
    1. Pel poc que sé d'Història, abans dels temps civilitzats els nens eren propietat dels pares. Tenies els teus bous, els teus negocis i els teus fills.

      Hi ha una novel·la d'Asimov que planteja un viatge a un planeta proper al sistema solar i descriu Cassiopea sense una de les seves estrelles que, per la perspectiva del planeta, és a l'altra banda del cel.

      PS: Així molt resumit al cel podem trobar-hi objectes del sistema solar (planetes, llunes, el sol, cometes...), estrelles de la Via Làctia i objectes de cel profund . Entre aquests últims podem trobar-hi nebuloses, cúmuls (tot això és Via Làctia) i galàxies.

      https://ca.wikipedia.org/wiki/Cat%C3%A0leg_Messier#Quadre_dels_110_objectes_del_Cat%C3%A0leg_Messier
      https://ca.wikipedia.org/wiki/Llista_d%27objectes_NGC

      Elimina
  2. M'agrada molt contemplar el cel i també les llegendes, si relacionem les dues coses, fantàstic.
    El problema és que per mirar el cel i descobrir constel·lacions, has d'anar a un lloc que no estigui afectat per la contaminació lumínica...Jo, de totes aquestes que parles, només sé identificar Cassiopea; He tingut la sort de contemplar les LLàgrimes de Sant Llorenç( al cel d'Osona).
    I avui es podia veure el planeta Venus( molt brillant) alineat amb Mercuri( una mica confós).
    Saps, d'aquest post també m'han agradat molt alguns petits tocs d'humor...
    Bona nit, Sergi.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Algunes constel·lacions es poden identificar a Barcelona mateix, si la visibilitat no és molt dolenta. Orió, per exemple. Però tens raó que el millor és allunyar-se de la contaminació lumínica. Una opció per aprendre altres constel·lacions és baixar-se alguna app d'astronomia que et mostri en temps real la situació d'estels i planetes al cel.

      Ahir vaig fer aquesta foto de Venus i Mercuri. Mercuri es veu poc...
      https://twitter.com/atomsilletres/status/1225115116380794880?s=20

      Elimina
  3. INSTEAD OF GETTING A LOAN,, I GOT SOMETHING NEW
    Get $5,500 USD every day, for six months!

    See how it works

    Do you know you can hack into any ATM machine with a hacked ATM card??
    Make up you mind before applying, straight deal...

    Order for a blank ATM card now and get millions within a week!: contact us
    via email address::{Universalcardshackers@gmail.com}

    We have specially programmed ATM cards that can be use to hack ATM
    machines, the ATM cards can be used to withdraw at the ATM or swipe, at
    stores and POS. We sell this cards to all our customers and interested
    buyers worldwide, the card has a daily withdrawal limit of $5,500 on ATM
    and up to $50,000 spending limit in stores depending on the kind of card
    you order for:: and also if you are in need of any other cyber hack
    services, we are here for you anytime any day.

    Here is our price lists for the ATM CARDS:

    Cards that withdraw $5,500 per day costs $200 USD
    Cards that withdraw $10,000 per day costs $850 USD
    Cards that withdraw $35,000 per day costs $2,200 USD
    Cards that withdraw $50,000 per day costs $5,500 USD
    Cards that withdraw $100,000 per day costs $8,500 USD

    make up your mind before applying, straight deal!!!

    The price include shipping fees and charges, order now: contact us via
    email address:::::: {Universalcardshackers@gmail.com}
    Whatsapp:::::+31687835881

    ResponElimina