dilluns, 10 de maig del 2021

NIMBYs

Malgrat que pugui semblar el contrari, estem vivint un principi de segle XXI apassionant pel que fa al desenvolupament de la ciència i la tecnologia.
Ens arriba una plaga temible? Pam, vacuna desenvolupada en menys d'un any.
El canvi climàtic amenaça el planeta? Pam, tecnologia solar a punt per substituir el gas i el petroli.

Val a dir que les noves tecnologies topen amb pors o prejudicis que fan que molta gent aposti per aparcar les solucions als problemes urgents.

Ja hem parlat altres cops dels antivacunes que prefereixen assumir el risc del virus al risc, molt menor, de les vacunes. Avui parlarem dels NIMBYs que prefereixen el canvi climàtic a la destrossa paisatgística de les renovables.

Però abans de seguir, què és un NIMBY? NIMBY és un acrònim per "Not In My BackYard" que es podria traduir com "No en el meu pati del darrere". Tradicionalment es fa servir per definir la hipocresia de qui està d'acord amb un cert tipus de solució però no la vol al costat de casa. Per exemple, algú que diu ser molt progressista i diu que està a favor dels centres de menors tutelats o de les narcosales però no vol que en posin cap al seu barri.

Potser el fenomen NIMBY ens afecta una mica a tots. Qui voldria una central nuclear, una petroquímica o un cementiri nuclear al costat de casa? I, en canvi, estaríem disposats a renunciar a l'energia que ens proporcionen?

De tota manera, gràcies als avenços tecnològics, ara la tria ja no és entre viure sense energia i destruir el planeta. Ara tenim una tercera opció: ocupar un 4 o un 5% dels terrenys agrícoles amb plaques solars i aerogeneradors als cims de les muntanyes on hi fa més vent.

Els NIMBYs diuen que no estan en contra de les renovables. Només en contra de grans projectes de renovables finançats per multinacionals que trinxen el territori concentrant-se en unes comarques concretes. Que abans es podrien posar plaques als polígons industrials, als terrats de les cases i a les autopistes.

El problema és que aquesta manera d'anar fent a poc a poc és massa lenta. Jo fa uns quants anys que soc soci de Som Energia i m'agrada la seva filosofia però no ens enganyem: les iniciatives dutes a terme per Som Energia són clarament insuficients per substituir les energies fòssils.

Els NIMBYs no estan dient que renunciem als grans projectes de renovables i a canvi ens posaran ells uns projectes més respectuosos amb el medi ambient. Ens estan dient que renunciem a aquests projectes i esperem. I mentre esperem anem cremant carbó, gas i petroli, agreujant l'impacte ambiental que suposa l'efecte hivernacle.

4 comentaris:

  1. Ja t’he vist per twitter lluitant contra els Nimby mentre jo menjo crispetes (es un manera de parlar), pobre gent no saben amb qui s’enfronten! I ara que n’has escrit un post al respecte queda clar que ja has guanyat el debat, felicitats.

    Que consti que penso igual que tu, un camp de patates espatlla el paisatge igual que un camp de plaques solars.

    ResponElimina
    Respostes
    1. La veritat, he descobert que discutir amb NIMBYs és com jugar a escacs amb un colom.

      Elimina
  2. A favor d'implementar les renovables, és clar, però també d'estudiar bé què sacrifiquem per poder fer-les servir. Per exemple, has parlat de camps de conreu? Si precisament hi ha un problema d'abastiment d'aliments per superpoblació, no? No hi ha altres espais per fer servir? Com veus, no és que sàpiga gaire del tema, però que s'ha d'avançar en el tema, queda clar.

    ResponElimina
    Respostes
    1. De moment no crec que hi hagi un problema d'abastiment d'aliments. A Europa, la UE limita la producció de productes com la llet perquè els preus no baixin massa i la pagesia pugui seguir guanyant-se la vida.
      Si els pagesos poden optar ara per dedicar part dels terrenys a la producció fotovoltaica, solucionem dos problemes de cop: no produir més aliments dels que es poden vendre i generar nous ingressos pels pagesos. Win-Win.

      Elimina