dissabte, 10 de març del 2012

Presentació del bloc. Primera Part: Relats en Català.

Aquest bloc neix amb la intenció d'explicar fets i impressions relacionades amb la meva experiència com a escriptor. Començaré explicant les meves humils primeres passes i acabaré , si tot va bé, explicant l'experiència de guanyar el premi Nobel de literatura. Bé, hi ha la possibilitat que abandoni el bloc abans no guanyi aquest premi però posats a fer bons propòsits, m'agrada fer-los bé.

Per explicar els meus inicis literaris he decidit remuntar-me al 9 d'abril de 2005. Abans podríem dir que hi ha una prehistòria, amb contes i redaccions de l'escola més o menys imaginatives que, si s'han perdut, ben perdudes estan.

A partir d'aquell 9 d'abril vaig començar a publicar relats al web Relats en Català, amb el pseudònim de qwark.

Relats en català és un web on tothom pot publicar gratuïtament els seus escrits, veure quanta gent els llegeix, rebre comentaris de lectors o d'altres autors i participar en concursos i altres iniciatives. Perquè entengueu el que és ho podríem definir com un facebook per a escriptors novells en llengua catalana. Amb el mèrit que va sorgir abans que facebook.

Com passa amb totes les eines, cadascú li treu el partit que pot, segons el que vol fer amb elles. En el meu cas, Relats en Català em va servir per:

—Engrescar-me a seguir escrivint, gràcies al feedback que m'anaven donant altres autors.

—Descobrir altres autors, alguns dels quals em van entusiasmar, malgrat ser amateurs.

—Aprendre a valorar de forma més crítica els escrits d'altres autors i a valorar les dificultats d'un jurat gràcies a l'experiència del Repte.

—Publicar per primer cop en paper, gràcies al recopilatori Relatsencatala 2.0.

—Tornar a publicar en paper, amb el llibre 10x10 Microrelats.

—Veure que altres autors amateurs evolucionaven i anaven assolint fites, guanyant premis literaris i publicant llibres.

—Participar en un Taller Literari, organitzat per en Calderer, un dels relataires més merescudament guardonats.

—Conèixer un bon grapat de persones interessants i de gran qualitat humana. Tot i que no he assistit a la majoria de trobades, sempre que hi he anat, he passat estones memorables.

En definitiva, Relats en Català m'ha permès conèixer-me a mi mateix com a escriptor i anar descobrint les eines necessàries per progressar a mesura que les he anat necessitant. En certa manera, ara que estan tan de moda els jugadors de la casa al Barça, podríem dir que Relats en Català és una pedrera que forma nous talents literaris. Malauradament, l'impacte de les xifres del món del futbol deixa en ridícul aquesta comparació però a mi m'agrada pensar que el país també necessita nous escriptors. Sí, si no ho diem nosaltres mateixos, qui ho farà?

Sobre el pseudònim qwark, no recordo quant de temps vaig estar rumiant un nom però diria que va ser ràpid. Com que en aquells temps em dedicava a la química, em va agradar presentar-me amb una paraula d'aquest camp. Una paraula breu, sonora i moderna. Crec que vaig triar escriure-ho amb w per tal d'indexar millor als cercadors o potser simplement perquè em sentia prou jove com per escandalitzar la gent portant una falta d'ortografia al pseudònim. (Dic això de jove perquè és una cosa que avui en dia probablement ja no faria.)

El que segur que no sabia i vaig descobrir després, és que quark és una paraula inventada per un gran escriptor.

Three quarks for Muster Mark!

Sure he has not got much of a bark

And sure any he has it's all beside the mark.

Del llibre Finnegans Wake de James Joyce.


Tres quarks fan un protó

Tres quarks fan un neutró

Hi ha un gat dins d'una capsa que canvia de color

resum d'uns apunts de Física Quàntica per George Smith.


Introdueixo aquest petit poema d'en George Smith perquè va ser qui va dir que "així com la matèria està feta per molècules i aquestes d’àtoms (que al seu torn contenen electrons, protons i neutrons i els protons i neutrons per quarks), un llibre es pot dividir en capítols, aquests en paràgrafs, després en frases, paraules i lletres".

I com que aquest bloc es titula "Àtoms i lletres", crec que il·lustra molt bé la correspondència entre el món físic i el món literari. I també dóna sentit al fet que comencés a construir-me com a escriptor a partir dels petits quarks.

Més endavant ja us explicaré més coses d'en George Smith i d'altres coses relacionades amb la literatura que m'han passat o em passaran.

De moment us avanço que el proper dia, parlaré de concursos literaris.

7 comentaris:

  1. Carai, carai, veig que se't gira feina en el món del blog! Aquest també me l'afegeixo als preferits per tal d'estar-ne al dia.

    Vagi bé!

    ResponElimina
  2. Oh! quina primera entrada al blog més atractiva! Ens has creat moltes espectatives! Has contestat a moltes preguntes, però encara en queden més per respondre. Estarem atents al blog!

    ResponElimina
  3. Molt interessant llegir aquests orígens en l'art d'escriure. Molt precisos tots els punts que t'ha a portat el web de RC. És cert, RC és com un facebook entre escriptors abans del facebook actual. Mai no ho havia pensat!

    Felicitats per aquest nou blog, Sergi!

    Petonàs!

    gyps/helena arumi

    ResponElimina
  4. Corria el mes de desembre del 2005, quan vaig entrar per primer (o segon) com a Relats en Català, per fer-me un perfil. Com que mai he estat de pseudònims, vaig utilitzar el meu nom, Yáiza. Com als blogs, pels quals corro des de poc després, tot i que els faig cas des de fa cosa d'un any, any i mig. Pel que fa la vida a RC, un tal qwark i jo ens havíem creuat tot sovint pel fòrum, i ara no sé si també per alguna trobada o altra.

    M'ha fet molta gràcia trobar aquest blog, i a més, acabat d'estrenar. Et poso al reader i et vigilo!

    ResponElimina
  5. Un altre! I té molt bon aspecte. Suposo que aquest blog ens atrau d'una manera especials a tots aquells que coincidim amb tu en aquests inicis. Jo estic un xic allunyat de relatsencatalà, principalment per raons de temps, però en guardo un record entranyable. Serà interessant llegir i comentar el tema dels premis literaris.
    T'afegeixo a la llista de blogs que s'actualitzen!

    ResponElimina
  6. Hola!

    Tot passejant per R.C. he descobert aquest blog, sincerament m'agrada.

    Enhorabona

    La Fada del bosc.

    ResponElimina
  7. Gràcies a tots per per la vostra visita. Per a aquest bloc i el seu autor és un gran orgull comptar amb convidats tan il·lustres a la seva presentació.

    ResponElimina