dilluns, 18 de març del 2013

Propostes de normalització lingüística: volem agregadors de notícies en català!

En capítols anteriors vaig demanar spam en català i mems en català. Bé, fa poc, la Melinda, autora de la pàgina de mems en català mems.cat va escriure'm dient que li estava arribant spam en català. Això em va animar moltíssim. Tant que he decidit engegar una nova proposta per potenciar la llengua i la cultura catalana. Espero que us engresqui prou com perquè sigui un èxit.

Com en els casos anteriors, aquí també es tracta d'ocupar un buit que el català ha deixat a Internet. No insistiré més en el fet que la salut del català a Internet serà la clau que determini la seva supervivència a mig termini.

Potser alguns de vosaltres no sapigueu què són els agregadors de notícies. Doncs mireu, són uns webs on els usuaris envien notícies o articles que creuen interessants i aquestes notícies són destacades o descartades en funció de si els usuaris troben que són molt o poc interessants. És a dir que si s'envien 1000 notícies, potser les 30 més votades es destaquen a la portada del web, en el que és un exercici d'horitzontalitat periodística. És a dir, no és el director d'un diari qui decideix quines notícies són importants i seran llegides per més gent, sinó tota una comunitat d'usuaris.

A més, aquests webs també disposen d'altres opcions, com fòrums on discutir les notícies o xats per parlar amb altres usuaris. I com tots els grans webs de l'Internet 2.0. tenen aspiració d'acabar convertint-se en una xarxa social.

Com passa quasi sempre, en aquest àmbit l'anglès té webs amb molt bona salut com Reddit o digg.com. En castellà potser el més famós és menéame. Val a dir que els agregadors de notícies permeten enviar notícies en altres llengües. Així, a menéame hi ha qui envia notícies en anglès, francès o fins i tot català. El que passa és que les que s'envien en castellà tenen més possibilitats de ser destacades pels usuaris. I crec que no sorprendré ningú si dic que les notícies enviades en català o que tinguin cert color catalanista no són gaire ben rebudes. Per això crec que caldria apostar per un agregador de notícies en català, que permetria:

1. Promocionar diaris i blocs escrits en català. Si teniu un bloc i voleu tenir més visitants, aquesta és una eina interessant.
2. Participar en la difusió de notícies del nostre país que no surten als mitjans tradicionals. Allò que feu al facebook quan feu "compartir", també ho podeu fer aquí.
3. Participar en fòrums d'internet on es discuteixi en català.

El millor de tot és que els agregadors de notícies en català ja existeixen. La Tafanera és un clon de menéame en català i, com a tal, permet fer tot el que menéame permet fer en castellà. Quin és el problema? Que no el fa servir pràcticament ningú. S'envien poques notícies, quasi no hi ha comentaris ni discussions... Si a menéame hi ha tal bullici que et fa la impressió de ser a un bar ple de taxistes, la Tafanera recorda a un ascensor, quan puges amb aquell veí que tens vist però no saps ni com es diu ni a què es dedica.

A la Tafanera podreu compartir notícies i blogs interessants amb altres usuaris. Si no us acaba de convèncer també ho podeu compartir amb la tafanera del 3r 2a. De vegades els canals analògics encara superen la difusió dels digitals.


Suposo que tot és qüestió de massa crítica. Potser amb dos o tres-cents usuaris una mica actius (un percentatge ínfim dels qui parlem en català), la Tafanera podria convertir-se en una eina molt útil per difondre la llengua i la cultura catalana per internet. Així que us animo a fer-vos un usuari, participar activament i fer-ne propaganda als vostres blocs, facebooks i twitters. Jo quan pugui pujaré aquest mateix post.

4 comentaris:

  1. Ui, ho sneto, ja tinc suficient feina amb meneame, no tinc temps per reflotar agregadors de noticies morts...

    ResponElimina
    Respostes
    1. Estàs fent molts pocs mèrits per guanyar-te la creu de Sant Jordi.

      Elimina
  2. Ah! Doncs estaria realment bé que funcionés. Jo no sabia ni que existia aquesta Tafanera. Hi faré una ullada, gràcies!

    ResponElimina