dimecres, 2 d’octubre del 2013

Volem la independència digital?

Ara fa unes setmanes de la Via Catalana. Per alguns, va ser la mobilització més multitudinària de la Història en aquest país (i part de l'estranger). Per a d'altres, la cua més llarga que ha tingut mai un prostíbul

La idea de la iniciativa, entenc que era demanar la independència d'una manera vistosa. Però també es va tenir en compte la repercussió a la xarxa, amb la polèmica sobre els hashtags, els trending topics i les croquetes.


La prova que els catalans no estem per la independència digital és que he hagut de crear jo mateix aquest disseny.


Aquesta polèmica deixa de manifest el que he denunciat en aquest blog en més d'una ocasió: els catalans no tenim prou treballada la nostra presència a Internet. Tenim una quota ridícula d'spam, no tenim un lloc de referència de mems en català i tampoc un agregador de notícies que funcioni.

Sobre aquest últim punt, la Via Catalana va mostrar que realment necessitem aquesta eina, que la tenim a l'abast però que, per alguna estranya raó, no la volem utilitzar.

Un agregador de notícies serveix, a grans trets, per comentar la jugada. És com la versió digital del bar de tota la vida, on algú treu un tema i tothom n'opina, molts cops sense tenir gaire idea. Com als bars, als agregadors també hi ha baralles i insults però encara no hi ha violència física, gràcies als quilòmetres físics que separen uns usuaris dels altres i també al relatiu anonimat.

El bar català es diu "La Tafanera" i mostra més o menys aquest aspecte. El públic català prefereix anar al bar espanyol, que es diu Menéame. Un bar on la causa catalana, com us podeu imaginar, té sempre les de perdre. No és que no hi hagi catalans. N'hi ha algun que fins i tot es mostra obertament independentista. Però es troben en minoria. Com a mostra, el recull de notícies que parlaven de la via catalana: totes descartades per vots negatius dels usuaris que van considerar que la manifestació era irrellevant. Si bé l'atac feixista a la Blanquerna sí va resultar d'interès.

No m'interessa aprofundir en les raons per les quals tants usuaris del bar espanyol consideren que una manifestació d'un o dos milions de catalans va ser irrellevant. En canvi, trobo sorprenent que els centenars (o milers) d'usuaris independentistes de menéame no s'hagin plantejat aconseguir la independència d'una eina on, segons molts d'ells, se'ls menysté. Una independència que no està sent negada per la Constitució, ni pels poders fàctics ni per ningú que no sigui el desinterès dels propis catalans cap a aquesta eina.

7 comentaris:

  1. Aquesta història de que gent d'un domini lingüístic passe a un domini d'un altre és molt normal per exemple a França, la gent de i, en la meua època d'escaquista, de Echecs21 feien col·loquis gairebé en el 80 o 70 % en castellà, la gent hispanoparlant envaïa aquesta plataforma francesa i fins i tot tenien la versió espanyola Ajedrez21. Jo crec que és normal davant de llengües tan majoritàries com el castellà o l'anglès, per això calen lleis que emparen aquestes llengües en llurs territoris i la necessitat natural de parlar-les de llurs parlants materns.
    I els valencians hem de donar-vos les gràcies als catalans, fins i tot també han de donar-vos-les els mallorquins i tots els integrants del nostre domini lingüístic, perquè si no fóra per la cabuderia d'un gran col·lectiu que sou vosaltres no tindríem representació a la xarxa, només estaríem d'una manera residual, tipus basc, gallec o aragonès.
    Hem d'estar contents per la, encara, fortalesa de la llengua, ací com allà, pertot arreu del domini lingüístic, què no és com voldríem? És clar que no, però et puc assegurar que ací a la ciutat de València ja no es veu tan malament parlar en català-valencià pel carrer com fa alguns anys, tot i que no és un requisit lingüístic el fet de saber-la com tristament ha passat a les Balears.
    Però en el camí estem i, jo pense que una llengua mor quan la gent que la parla l'odia, tot i que també hi ha un cert grau d'auto-odi a València.
    Però? Ja veurem, gent com tu i jo m'atreviria a dir, també com jo amb els nostres blocs i la nostra xicoteta contribució fem l'impossible, que darrere cada estiu amb els turistes de tot arreu encara seguim parlant-la. Per molts anys!

    Vicent

    ResponElimina
    Respostes
    1. D'això es tracta precisament, Vicent: d'utilitzar les potents eines que tenim en aquesta època per enfortir la llengua i els vincles entre la comunitat lingüística.

      Els blogs són una "xicoteta contribució", com tu bé dius. Els agregadors de notícies serveixen per unir aquestes petites contribucions, acumular-les i potenciar-les. Com si els blogs fossin gotes d'aigua i l'agregador, la llera d'un riu. Ara mateix el riu corre cap al castellà i el riu català no rep gotes, està més sec que un pernil salat.

      Elimina
  2. Tot es qüestió de popularitat, meneame es famós i tenir un alt nivell de karma en aquesta web et dona prestigi, gairebé ho podries posar al teu CV. En canvi, qui fa servir la Tafanera? Dir que son quatre gats seria fins hi tot exagerat... No em sembla pas malament que els catalans vagin al bar espanyol, encara que siguin minoria, està bé que com a mínim es facin notar. A més una noticia a meneame pot destacar tan per tenir molts vots positius com per esta tumbada per molts negatius.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Pero no és un contrasentit que els independentistes reclamin tota mena d'estructures separades de la resta d'espanyols i, en canvi, una que poden tenir no la facin servir? D'alguna manera, no estan donant la raó als espanyols que opinen que els catalans només fem servir el separatisme per queixar-nos i que, a l'hora de la veritat, preferim quedar-nos a Espanya?

      Elimina
    2. més igual les estructures separades, no em fa res compartir la coexistencia amb els espanyols, n'hi ha algun que no es mala persona del tot... L'únic que vull es que no es gastin els calers dels meus imposts ens els corruptes d'allà, prefereixo els corruptes d'aquí.

      Elimina
  3. Tens raó, hauríem de voler la Independència en tot...M'agrada aquesta bandera que has creat, podries intentar popularitzar-la. Igual la podríem posar tots al blog...
    Bon diumenge, Sergi.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies, M.Roser. A mi això de popularitzar coses no se'm dóna gaire bé. De vegades penso que tinc bones idees però, per alguna raó incomprensible, ningú s'acaba afegint a les iniciatives que proposo.

      De tota manera, qui vulgui agafar aquesta bandera, és lliure de fer-ho.

      Elimina