dimarts, 8 de juliol del 2014

El buit de l'estupidesa a la ficció

Rebuscant els àtoms de la TPE n'he trobat a faltar un que parli de l'estupidesa. N'hi ha molts que parlen de la maldat. És difícil trobar històries on no hi hagi personatges una mica malparits. Però trobo que la ficció no ens adverteix prou del perill de l'estupidesa.

L'estúpid, a diferència del malvat, no rep cap benefici a canvi de perjudicar els altres. I això, sovint, el fa més perillós encara. Si heu vist pelis del Tarantino, haureu vist alguna escena on un personatge en una situació límit (apuntat per una arma, normalment), fa uns raonaments totalment lògics amb els que convenç el seu adversari que la millor opció no és matar-lo. Això pot funcionar si l'adversari és malvat perquè el malvat busca i sap trobar el seu propi benefici. Però l'estúpid premerà el gallet perquè sovint es mou per la premissa que el mal dels altres és el seu benefici.

Una acció estúpida és la que genera danys als altres i cap guany a un mateix. L'estupidesa suprema fins i tot causa perjudicis a un mateix. Imatge extreta d'aquest blog, que desenvolupa la teoria de l'estupidesa.

Hi ha una pel·lícula antiga, que es diu Aeropuerto, on el conflicte no el provoca un malvat sinó un estúpid. L'estúpid en qüestió es diu Guerrero i (atenció SPOILERS) vol fer esclatar l'avió per tal que la seva dona cobri l'assegurança de vida després que ell s'arruïnés. Algú podia objectar que aquest podria ser considerat un acte de generositat envers la dona o que en Guerrero obtindria un guany de la seva acció però ell s'encarrega d'esvair els dubtes sobre la seva estupidesa quan descobreixen el seu pla (i li deixen clar que la seva dona no cobrarà l'assegurança) i ell es tanca al lavabo i fa esclatar la bomba. Finalment, l'avió aconsegueix aterrar després de moltes dificultats i tothom sobreviu excepte l'estúpid d'en Guerrero.

Podríem pensar que el terrorista és el personatge estúpid per excel·lència però costa trobar casos en els que no tingui una motivació malvada. Quasi sempre hi ha un botí pel mig perquè sinó el públic no acaba de comprar la història.

Potser un personatge estúpid que abunda és el comandament mitjà que insisteix a fer les coses seguint els protocols i normatives que l'heroi s'ha de saltar per poder guanyar. "Deixi de molestar el senador, agent x o l'hauré d'expulsar del cos de policia de Los Angeles". "Aquí té la placa, sergent" diu l'agent i llavors se'n va a perseguir el senador pel seu compte, tot i que en algun moment necessitarà l'ajuda d'un excompany, que es juga la carrera perquè confia en ell.

No sé si a vosaltres se us acudeixen més casos de personatges profundament estúpids (que facin el mal sense obtenir res de bo a canvi) però a mi em semblen pocs. I potser aquesta la raó per la qual identifiquem com a perillosos els malvats però menystenim el mal que poden fer els estúpids. Hollywood no ens ha preparat prou per témer-los.

17 comentaris:

  1. Ara mateix no em ve cap exemple de ficció al cap, però sí que n'hi ha, i entenc molt bé la teva explicació. On imperen els estúpids de veritat és a la vida real, on és més aviat difícil trobar un malvat d'aquells de riure malèfic, per bé que molts fan el mal en benefici propi, però és molt comú trobar gent que t'esguerra plans, feines i moltes coses i encara es fan els graciosos. Estúpids que no tenen altra feina que fer la punyeta. No sé per què no ho explota més això el cinema.

    ResponElimina
    Respostes
    1. A l'enllaç que he posat es desenvolupa una mica més la teoria dels estúpids. No sé fins a quin punt està estudiat "científicament" (poso cometes perquè la psicologia és una ciència polèmica) però quadra bastant amb les sensacions que hem tingut algun cop.

      Elimina
  2. Él que tu anomenes estupidesa és la follia humana primigènia, la idea del pecat original, jo estic convençut que el bé no és la contrapartida del mal ni a l'inrevés, però perquè m'ho he treballat en una llarg anàlisi de dèsset anys, però la gent del carrer té eixa idea de que si fem el bé ens ve el mal i a l'inrevés, és el símptoma humà que en part ha creat la Història.

    Vicent

    ResponElimina
    Respostes
    1. És curiós això que dius, com el karma però a l'inrevés. Suposo que tothom intenta fer el bé als seus éssers estimats i defensar-se dels enemics però no sempre ho sap fer. I de vegades fa just el contrari i és quan esdevé l'estupidesa.

      Elimina
  3. No ho sé, però jo, segons aquesta teoria tan ben explicada, posaria dins del sac dels estúpids, a tots aquests encaputxats ( o no) que ens trobem darrerament i que es dediquen a fer el "gamberro" només per fer mal i sense tenir cap compensació a canvi...Que destrossen pel plaer de destrossar, o és que això ja és una trista compensació?
    Bon vespre.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Entenc que aquests gamberros deuen obtenir alguna mena de plaer en el fet de destrossar coses. No sé si hauria de considerar-se com un guany immaterial i, per tant, en comptes de ser estúpids serien malvats.

      Els que sí que trobo estúpids són els que justifiquen i defensen aquests gamberros amb les teories més desbarrades i acusen de feixistes als qui condemnen aquesta i altres formes de violència.

      Elimina
  4. Hi ha més estúpids a la vida real que a Hollywood perquè costa de creure que existeixi gent prou estúpida com per perjudicar als altres sense aconseguir cap benefici propi. Però el fet es que realment existèixen, i allà estan al mig del teu camí.

    En les noves temporades dels Simpsons en Homer es un estúpid. Simplement fan que faci estupideses sense que els guionistes es prenguin la molèstia de buscar-li un objectiu. En les temporades bones en Homer s'equivocava i fallava i acabava fent el rídicul però tenia un motiu per fer-ho.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Als Simpsons hi ha força personatges i situacions estúpides. Potser és un dels punts forts de la sèrie.

      Recordo un capítol amb un os que arriba a Springfield i la població s'esvera molt i l'alcalde acaba dient, davant la gentada alguna cosa com "estan només esverats o també són estúpids?" (odio no recordar les paraules exactes, que recordo que eren molt millors) i el seu ajudant li diu que totes dues coses. Al final, la successió d'esdeveniments acaba en una onada xenòfoba i l'expulsió d'immigrants. És a dir, que realment mostra fins a quin punt l'estupidesa pot generar tants o més danys que la maldat.

      Elimina
    2. "Ni feos, ni hermosos, no queremos más osos"

      Elimina
    3. Quimby: La turba se está volviendo más tonta o simplemente más ruidosa?
      Asistente: [mira su portapapeles] Más tonta, señor.

      Elimina
    4. Impressionant. Veig que la teva memòria (robòtica?) funciona de forma fotogràfica. Almenys pel que fa als Simpsons.

      Ja m'agradaria a mi aquest superpoder.

      Elimina
  5. Aquests dies estic coneixent a fons al que podríem clasificar, crec, com un dels personatges més estúpids de la historia: Pol Pot.
    La seva acció de "govern" no només va suposar la pèrdua directa o indirecta de més d'un terç de la població del seu país (els braços i les cames d'una nació), sinó que a més el va endarrerir i inculturitzar massacrant intel·lectuals de manera sistemàtica. Per acabar-ho d'adobar, ni tan sols sembla que hagués tret molt de benefici personal de la seva "revolució": després de gairebé quatre anys al poder el van fotre fora i van enviar-lo a refugiar-se a la selva, en territori minat i aïllat de tot, on segurament va continuar tenint somnis megalomaníacs fins que la va dinyar.
    Un cop més la realitat supera la ficció. I com diu en Sergi, el cas d'aquest pallús il·lustra que l'estupidesa pot arribar a ser molt més perillosa que la maldat. Si no és que tenia una mica de les dues coses...

    ResponElimina
    Respostes
    1. És un bon exemple: un governant malvat hauria fet menys mal, probablement, perquè seria capaç d'entendre les conseqüències dels seus actes. Un estúpid, en canvi, no té límits.

      Elimina
  6. En alguns canals de tv (extensible a alguns diaris i ràdios), la medalla a l'estupidesa, se l'han de rapartir espectadors amb tertulians i/o pseudoperiodistes.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Bé, en aquest cas, els tertulians i altres bestioles de la tele reben altes sumes de diners, així que sí que reben un benefici dels seus actes.

      Mirar un d'aquests programes potser sí que seria estúpid perquè fas del món un lloc una mica pitjor (si els programes tenen audiència, continuen) i et converteixen en una persona més barroera, plena d'odi o d'incultura.

      Elimina
  7. També em semblen exemples d'estúpids els "esbirros", les mans dretes dels malvats, que compleixen ordres i ja està, d'aquests n'hi ha uns quants al cinema. Ara estic pensant que hi ha uns quants exemples d'estúpids complint ordres de dolents a la història i a la vida, em temo...

    ResponElimina
    Respostes
    1. Bé, se suposa que els esbirros reben alguna mena de sou per part dels seus amos malvats. Així doncs no serien del tot estúpids, ja que fan el mal per obtenir un bé per si mateixos.

      Elimina