dimecres, 20 de maig del 2015

La paradoxa del turista que passa massa temps a la ciutat

L'altre dia vaig veure una pintada al Raval que deia "TOURIST GO HOME". Suposo que els autors d'aquests missatges es devien inspirar en el clàssic "Yankees go home" que durant tants anys ha servit a l'esquerra antiamericana per demanar als EEUU que retiressin tropes d'aquí o d'allà.

El moviment barceloní "Tourist go home" compta amb diverses pintades, algunes pancartes i un grup de facebook. Font1. Font2.

De tota manera, demanar als turistes que marxin a casa seva em sembla innecessari. Un turista, per la seva naturalesa, tendirà a marxar a casa al cap d'uns dies o setmanes. No sé, és com si un dia tens calor i crides "Sol, pon-te!". Ja ho tenia previst i ho farà, però no perquè tu li hagis dit.

És probable que l'autor de la pintada sigui una persona preocupada per l'allau de turistes que rep la ciutat cada any. I aquí enceto la reflexió d'avui: hi ha turistofòbia a Barcelona? No és l'odi als turistes una xenofòbia tan irracional i injusta com l'odi als immigrants?

Ara potser desperto algunes antipaties però tinc la impressió que l'esquerra benpensant que porta anys alliçonant moralment tothom sobre la xenofòbia ara comet els mateixos pecats amb els turistes. Pensem en els problemes que diuen que causen els turistes. Brutícia, soroll, incivisme, alteració social de barris "de tota la vida"... no són pràcticament els mateixos que s'atribuïen als immigrants? No es culpabilitza també injustament al col·lectiu de problemes relacionats amb uns individus concrets d'aquest col·lectiu?

No, és clar, que no es critica el turisme en general, només el model massiu i de baix nivell. Però, aquesta excusa era vàlida amb els immigrants? Dir "jo vull immigrants en les quantitats que fan falta i del nivell sociocultural que a mi m'interessa"? No, d'això en dèiem xenofòbia i classisme.

La impressió que dóna tot plegat és que la xenofòbia hi és, que es desperta com a resposta a uns certs conflictes socials i que cristal·litza com a "odi a l'immigrant" o "odi al turista" segons si ets de dretes o d'esquerres.

I aquí, com passa sovint, la posició d'esquerres entra en una sèrie de contradiccions. Quan arriba un turista a la teva ciutat, li agafes mania i li dius que marxi al seu país. El vas odiant durant dies, setmanes, mesos... però si s'hi està massa temps arriba un punt que ja l'has de considerar immigrant i llavors l'has de defensar de la xenofòbia que sempre has combatut.

12 comentaris:

  1. Hi ha turistofòbia a Barcelona? Les pintades demostren que algo hi ha.

    No és l'odi als turistes una xenofòbia tan irracional i injusta com l'odi als immigrants? Totalment

    La gràcia amb els immigrants es que les esquerres queden bé defensant als pobres immigrants perquè tenen pocs recursos. En canvi defensar el turista que en principi es una classe que es permet "luxes" tals com viatjar seria defensar la burgesia.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Llavors, si un immigrant pobre és ajudat per les polítiques d'esquerres i esdevé prou ric per viatjar a un altre país com a turista, se l'hauria d'odiar fins que decidís establir-se en aquell país i tornar a ser pobre? I si després allà també l'ajudessin i vingués aquí de visita?

      Elimina
    2. Els turistes venen de sobrats
      Els immigrants obligats
      Els nadius som en general uns mitjamerdes poc viatjats

      Elimina
    3. Jo intento no jutjar personalment ningú. Cadascú té els seus motius i les seves circumstàncies.

      En tot cas el que cal fer és dissenyar unes normes de convivència dirigides a millorar la manera com ens relacionem els uns amb els altres. I en aquest disseny hi ha d'entrar tothom: nadius, immigrants i turistes.

      Elimina
  2. Mossegar la mà que et dóna de menjar: un pecat imperdonable, ara, aleshores, aquí i a tot arreu.

    M'agradaria saber si els il·luminats que pengen les pancartes i fan les pintades tenen un model econòmic alternatiu per mantenir el prestigi internacional que s'ha guanyat la ciutat. Quan viatjava, i també el temps que he viscut a fora, he pogut comprovar que molts estrangers senten admiració per Barcelona. Això s'hauria aconseguit sense el volum de visitants que rebem? No ho crec.
    Independentment de tot això, d'indesitjables sempre n'hi ha de tota mena, dels que vénen de visita i també dels que han viscut al barri tota la vida.

    Quina ment més closa s'ha de tenir! Ja ho claves bé equiparant-ho a la xenofòbia!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Com es nota que treballes a Vueling! :)

      Tens raó amb això dels indesitjables. Anava a posar al post (se m'ha quedat al tinter per no allargar-me massa) que vivint al Raval he patit la plaga d'un altre tipus de turista: el pijo-progre que viu a l'Eixample/Gràcia/Diagonal però li agrada venir al Raval de botellón, a tocar els timbals o la guitarra per la nit, a pixar als portals i després, és clar, tornar a dormir al seu carrer net, polit i silenciós.

      Elimina
  3. La reflexió és bona, certament. Entenc que les esquerres no estan en contra del turisme, sinó dels aldarulls que aquest pot generar, i de la mala pràctica de llogar pisos a turistes i coses d'aquestes. El que defensen és la gent autòctona, la que viu als pobles i ciutats del país, i això inclou tant els nascuts aquí com els immigrants. Els immigrants viuen aquí i no hi són per molestar, hi són per intentar viure. Els turistes que venen a muntar el sidral molesten tant a uns com a altres, i penso que està bé estar-hi en contra, o aplicar mesures perquè això no passi. No és classisme, sinó exigir als visitants un respecte al lloc que els acull per uns dies, que segurament al seu país no van en pilotes pel carrer, o trencant mobiliari urbà, o el que sigui que fan. Doncs aquí tampoc ho han de fer, encara que vinguin buscant festa, es pot sortir, es poden fer moltes coses sense molestar ni generar aldarulls.

    No et negaré que hi pot haver un punt de xenofòbia en tot plegat, però no tan marcat com dius. El turisme és necessari perquè és part important de la nostra economia, no veig res dolent en fomentar-lo, però tampoc en exigir-li unes normes bàsiques de convivència.

    ResponElimina
    Respostes
    1. T'imagines que algú digués que llogar pisos a immigrants és una mala pràctica?
      Per què els turistes han de respectar el lloc que els acull uns dies i als immigrants no se'ls pot demanar el mateix?
      Molesta més una dona passejant per la Rambla en biquini que una passejant en niqab?
      Causen els turistes més destrosses al mobiliari urbà que els manifestants d'esquerres que periòdicament cremen contenidors i trenquen aparadors? Cometen més delictes per càpita que els immigrants o que els autòctons?
      Una última reflexió. Fa uns anys es va fer a Barcelona una ordenança de civisme per intentar que TOTHOM (turistes, immigrants i catalans de primera, segona i enèsima generació) complís un mínim de normes de convivència a la ciutat. Qui diries que es va oposar a aquesta ordenança?

      Elimina
  4. Jo no parlaré dels immigrants, és un tema massa delicat i complex...Que no se'm mal interpreti, és per respecte...Només parlaré dels turistes.
    Jo no estic en contra de què vinguin, sempre que es comportin com ho farien al seu país. Trobo que no es pot permetre que aquí facin les bretolades que vulguin, quan seria impensable que les fessin a casa seva. També signaria aquestes pancartes en alguns casos...Us imagineu a l'inrevés que nosaltres els visitéssim i no ens sabéssim comportar? Ens aguantarien? Jo diria que no!
    Bon vespre.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Estem d'acord que el problema no són els turistes sinó els comportaments d'alguns d'ells. Però és que aquests comportaments no són exclusius dels turistes. Per tant, el que s'hauria d'intentar és evitar aquests comportaments, vinguin de qui vinguin, no?

      Elimina
  5. És l'odi a allò femení, transmutat inconscientment en odi a allò lleig, roí, brut, xicotet, odi a la diferència, però no parteix només del que rep a un immigrant o a un turista, parteix d'ells també i potser caldria, abans d'entrar una persona fer-li un examen de bondat, sí de "bondat" de si ha paït la seua aversió contra allò femení que tots tenim, però en la mesura en què la sabem pair podem ser "bons" o "roïns". Jo crec que és un problema universal i caldria si més no mirar a qui acollim a la nostra casa, si no ens pot passar que vulguem importar-nos, per altra banda com nosaltres ho vam fer, i pot ser siga una reacció del Cosmos, vulguen dic, importar-nos llengua, religió, costums o la mateixa llibertat en pos d'un Pare que ja hem domesticat fa molt de temps ací a les nostres contrades i que ens ve molt cruel del Nord d'Àfrica.

    Vicent

    ResponElimina
    Respostes
    1. Entenc que aquests perills que comentes estan més relacionats amb la immigració que no pas amb el turisme. Són temes que vaig tractar en un altre post sobre el nacionalisme i sobre si teníem dret a protegir la nostra cultura davant l'afany globalitzador de cultures més potents.

      Elimina