dimecres, 7 d’agost del 2019

Barcelona World, la solució a la massificació del turisme.

Sovint, no sé si amb raó o no, sentim a dir que a Barcelona hi ha massa turistes. Que s'està fent malbé la ciutat per culpa de la pressió del turisme, que no es pot circular pel carril bici per culpa dels bicitaxis, que les Rambles són un parc temàtic...

A mi, la veritat, em sembla un problema fàcil de solucionar. Qualsevol cunyat que hagi estudiat al bar de la facultat d'economia sap que hi ha una corba que relaciona la demanda amb el preu. Fixeu-vos-hi.

Quan diem que la economia no està clar si és una ciència o no, ho diem per coses com aquesta: la corba que relaciona demanda i preu és una recta. Font.

Resumit: apuges els preus als turistes i en vindran menys. I els que vinguin, gastaran més diners perquè els preus són més cars. O encara millor, apuges la taxa turística i treus més diners per cada turista. En general, el problema d'apujar preus és que tens menys clients però si el teu problema és que tens massa clients, la solució que proposo em sembla més que òbvia.

El preu de la taxa turística es pot anar ajustant any a any als turistes que vols tenir. Però la meva proposta va més enllà perquè conec barcelonins que creuen que el nombre ideal de turistes és zero. I és clar, aquí es perdrien molts diners. O no? Podríem conservar els ingressos reduint la pressió turística sobre Barcelona a zero? Escolteu la meva proposta.

Amb els diners de la taxa turística es construeix Barcelona World. I no parlo de posar 4 casinos i quatre bordells sinó de fer una rèplica de la ciutat. Potser no cal replicar tota la ciutat sinó només les parts més turístiques.

Com es va gestar el projecte de Barcelona World després que Madrid s'endugués Eurovegas (dramatització). 


La idea no és meva, ja funciona des de fa anys a Altamira, on els turistes paguen per visitar la rèplica de la cova prehistòrica. Al final, tot és conscienciar el turista que en realitat no busca res autèntic i tampoc ho sap distingir d'allò que ha estat creat expressament per a ell.

Així doncs, a mesura que els diners de la taxa turística de la Barcelona real es fessin servir per construir Barcelona World, el nombre de turistes aniria minvant progressivament, fins que tots els turistes haguessin d'anar a visitar la rèplica de Barcelona World.

Una derivada interessant d'aquest plantejament és que la Sagrada Família, que s'està finançant amb els diners del turisme, quedaria inacabada (oh, sorpresa!). Però en canvi, la rèplica de la Sagrada Família que es construiria a Barcelona World sí que es podria acabar en temps rècord. I es donaria la paradoxa que els barcelonins que volguessin veure la Sagrada Família acabada haurien d'anar a Barcelona World.


6 comentaris:

  1. Em sembla una idea perfecte, sense cap problema. Fa un parell d'anys vaig anar a Altamira i efectivament mirant la rèplica en vaig tenir suficient, no sóc tant expert com per apreciar la diferència.

    Una altra solució seria fer el cas contrari. Construir una altra Barcelona pels residents actuals de Barcelona i deixar aquesta només pels turistes, tal com passa amb Venècia.

    PS: Sense Futurama els teus posts quedarien visualment més buits

    ResponElimina
    Respostes
    1. Una vegada van venir uns amics estrangers i volien veure flamenco. Jo els vaig contestar que no en soc molt fan però que coneixia dos llocs: un d'autèntic i un per turistes. Van voler anar al primer i es van avorrir com ostres. Després, un altre dia vaig convèncer-los per anar al segon (un d'aquests de les Rambles) i s'ho van passar pipa.

      PS: Treus Futurama i xkcd i què en queda d'aquest blog?

      Elimina
  2. Un Barcelona resum que es pugui visitar tot en un dia, una rèplica de les coses més interessants per veure. La meva pregunta és: recrearia també la brutícia de la Barcelona real? Els apunyalaments i els robatoris? Entenc que tots els delinqüents especialitzats en turistes es desplaçarien a Barcelona World, així que encara és un pla millor. Però saps què estaria molt millor? Que es crei una tarifa per residents, per residents, perquè la gent de la ciutat no pot suportar el preu turista tota la vida. Llavors entraríem en una discussió que em sembla que ja hem tingut, on poses el límit de què és un turista i què és un resident...

    ResponElimina
    Respostes
    1. Sí, seria com a Port Aventura. Hi hauria la Barcelona modernista, la platja, la Barcelona quinqui, la Sagrada Familia... per sectors. No tinc clar si els delinqüents serien extres pagats per BCN World o si serien delinqüents de veritat. Però realment importa?

      Elimina
  3. Jo també dic que a Barcelona( i a d'altres llocs) hi ha massa turistes i molts a mig civilitzar...Jo si que apujaria els preus i si aleshores en venen menys, doncs ja tenim una petita solució.
    No sóc pas del parer de construir una Barcelona World, potser val més conformar-se en veure menys coses, però sempre les originals, sinó quina gràcia té, ja puc mirar un vídeo, o una foto...
    A Venècia molta gent se'n va perquè se senten envaïts per tants turistes, una mica penós, de fora vingueren i de casa ens tragueren!
    Bon vespre, Sergi.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltes ciutats s'estan convertint en parcs temàtics. Venècia, Florència... Per tant, la meva idea és crear parcs temàtics d'aquestes ciutats. De fet, ara que hi penso, no cal ni que estiguin en el mateix continent que la ciutat original.

      Elimina