dilluns, 25 de febrer del 2013

Especialització i desespecialització

En un món sobresaturat de continguts, molts han optat per l'especialització. Per exemple, amb els canals de la TDT o de les plataformes digitals, en veureu alguns que s'han especialitzat en música, en pel·lícules, en esports, en dibuixos animats o en cuina. També n'hi ha que fan una mica de tot; són els canals generalistes, que acostumen a ser els que tenen més pressupost i més audiència. I finalment hi ha canals que han optat per la desespecialització i/o la reespecialització. El cas més paradigmàtic és la MTV, que més que ser un canal de música era EL canal de música. De ser la referència de la indústria discogràfica mundial durant dècades ha passat a ser una plataforma de realitiy shows. Salvant les distàncies és com si Apple d'aquí uns anys deixés el negoci dels ginys electrònics i es dediqués a vendre palanganes.



Si Google ha triomfat amb YouTube, Apple podria intentar-ho amb l'iTub, la banyera que revolucionarà el nostre concepte d'higiene.

En l'àmbit dels blocs, també hi ha qui  ha optat per especialitzar-se. Per exemple, el bloc Coses de Barcelona (de què diríeu que va?), el Xarel·10 (bloc sobre enigmes) o La Bona Confitura (que recull microrelats de diferents autors) s'han especialitzat clarament. A l'altre extrem trobem blocs que no s'han especialitzat o s'han especialitzat en si mateixos. Pons's blog és un bloc especialitzat en la persona del Pons. I a mig camí trobem tota una sèrie de blocs que estan una mica especialitzats però costa dir en què. Nuesa literària va de literatura i de nudisme però també inclou moltes reflexions profundes sobre la visió del món del seu autor.

Sospito que Àtoms i lletres també s'hauria d'enquadrar en el grup dels mig especialitzats. O més ben dit, dels que semblen especialitzats en alguna cosa però és difícil de dir en quina. A mi mateix m'ha costat molt definir la idea del bloc. Volia fer un bloc de literatura però sense fer ressenyes de llibres, ni fer simplement un recull de relats propis (per això ja tinc el meu espai a Relats en Català), ni tampoc explicar simplement teoria sobre com s'ha d'escriure. Volia fer un bloc de literatura diferent.

Al món editorial també cal decidir si un s'especialitza o no. El meu profe de novel·la em va dir que si escrivia ciència-ficció em podria anar bé, que als "nínxols" es viu bé. Això últim sona una mica estrany perquè això de "nínxols" sona a cementiri, que no sembla precisament el lloc més agradable i adequat per viure. El que suposo que volia dir és que escrivint literatura mainstream sembla que arribis a més públic (el teu públic objectiu és pràcticament tothom que llegeix) però en un mercat saturat és millor especialitzar-se.

A partir d'aquell moment em va quedar un rum-rum al cap. A veure si ara tindré la sort de publicar la novel·la i que vagi més o menys bé i llavors estaré condemnat a escriure només ciència-ficció. I si un dia m'aixeco amb una gran idea per una novel·la que no sigui de ciència-ficció i ja estic encasellat? Podré fer com la MTV i canviar radicalment d'especialització?

14 comentaris:

  1. Un cop siguis molt exitós amb la teva novel·la de ciència-ficció, no pateixis que podràs canviar de gènere. Mira la JKRowling!
    És cert que el meu blog és dels que està molt especialitzat (per cert, gràcies per la menció) o sigui que suposo que....tinc un nínxol molt definit!!
    Sigui com sigui, segueix escrivint el que més et vingui de gust, que segur que és la millor manera de fer-ho bé!

    ResponElimina
    Respostes
    1. La meva impressió és que si tens molt d'èxit (com la Rowling) o gens d'èxit, pots fer el que vulguis. Ara, si en tens una mica (per exemple, si aconsegueixes 10000 lectors fidels), aleshores és possible que desenvolupis tota una sèrie de lligams i servituds.

      I sí, també pots escriure només per a tu però part de la gràcia és que et llegeixi algú, no?

      Elimina
  2. Jo no sé si el meu blog està gaire especialitzat o no, però el que tinc clar és, com a mínim en aquell espai, mano jo! ;)

    ResponElimina
    Respostes
    1. El teu no el tenia clar i no l'he volgut ficar com a exemple. Diria que es tracta d'un bloc com el del Pons, especialitzat en el seu autor. Podria haver estat especialitzat en relats però veig que de tant en tant publiques fotos, cartes al diari i coses així.

      Elimina
  3. Doncs m'agradarà llegir la teva novel.la de ciència-ficció, és un gènere (per tu nínxol) que m'agrada, encara que no n'he llegit molta (no he llegit molt de res, de fet). El teu blog jo diria que és bàsicament reflexiu, reflexiones sobre la literatura, l'humor, etc. i encara que hi ets (podries no ser-hi?), amb el teu punt de vista, no ets el tema central, diria... però bé, pel que fa a l'especialització, diuen que sí, que sobretot ara amb les noves tecnologies el millor és trobar un nínxol (pocs lectors però fidelitzats). Sort!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Realment això del nínxol és lleig, i també et poden desnonar (com vaig veure fa poc en un cementiri), passa de nínxols!

      Elimina
    2. Gràcies, Gemma! Ja ets la tercera persona (no familiar ni coneguda directa) que manifesta en públic el seu interès per llegir la meva novel·la. Això promet ser tot un èxit!

      Les reflexions que fas sobre el bloc em semblen interessants. Això del caràcter reflexiu deu donar un cert prestigi, no? No sé si a la gent li interessen gaire les reflexions dels altres però sempre vesteix bé.

      Elimina
  4. Això d'especialitzat en el Pons sembla molt egocèntric, no? Amb lo modest que soc...

    Per cert, aquest any la mitjana de visualitzacions en un dia de publicació en el meu bloc sol es de 97, i pensava que gràcies la teva publicitat em faries pujar visites, però no! n'he tingut només 72! m'has portat visites negatives! Ets un cas!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Home, crec que el teu bloc és, de llarg, el que més permet conèixer a e Pons, no?

      Sobre aquesta acusació absurda que fas, suposant que les dades que dones siguin certes, t'ofereixo una teoria plausible. El 50% de les visites al teu bloc, les fan robots (i d'aquestes, la meitat corresponen a l'Ahse). Ahir hi havia un congrés de telefonia mòbil a Barcelona i aquest és un tema que interessa molt als robots. Així que probablement no van tenir temps de visitar el teu bloc per aquest motiu.

      Elimina
  5. Mira, el diumenge va ser el dia de la Transfiguració de la Matèria i com li vaig dir a la Helena Bonalds i em va dir l'Olga Xirinacs, no a mi, si no en general i a la primera és un moment per a fer amb l'escriptura com també va dir l'Helena transcendir la paraula i el cos, i el bloc, la part o la banda tangible del fet de la paraula pot arribar a ser de qualsevol manera només cal que la intenció siga bona, de fet amb un Bon dia, quin sol fa hui no? ja es poden dir tantes coses com en tot una novel·la, però cal que hi haja de tot en tots llocs i com no la novel·la no pot morir mai perquè com l'assaig o la poesia és part del Verb i de l'ànima humana i per tant som, ets lliure de fer el que vulgues amb el bloc, nosaltres si més no inconscientment no llegirem l'especialització sinó les teues darreres intencions, així jo, a no ser que faces un bloc de matemàtiques de cinquè de carrera et seguiré. He,he, he...

    Vicent

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Vicent,

      Aprecio les teves bones intencions i agraeixo que m'hagin acompanyat des dels inicis d'aquest bloc, fa quasi un any. Si aquest bloc pogués transfigurar-se en persona, amb cos i sentiments, estic segur que ara et faria una abraçada sincera.

      Elimina
  6. Jo em vaig haver d'especialitzar tant durant els anys d'estudiar la carrera que ara cada cop m'estic intentant desespecialitzar més. Va arribar a un punt que em va fer por centrar-me en un trosset tan concret de pensament. Tot i que a la llarga ho acabem fent igualment perquè parlem del que ens agrada i tendim a repetir-nos encara que sigui de formes diferents.

    A mi el teu bloc em va cridar l'atenció per les reflexions interessants que feies. No el vaig considerar especialment especialitzat, però ara penso que sí que ho és força.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Veig que potser seria bona idea ressaltar l'aspecte reflexiu del bloc (per cert que ara em penso que ja hem de dir blog, no?).

      El teu blog (ufff, com em costarà aquest canvi) és més especialitzat que aquest. I encara ho seria més si portés un altre títol. Això de "Fent Punyetes" és un element que actua a favor d'aquesta idea de "sembla que està especialitzat però no sé ben bé en què".

      Elimina
  7. Pot semblar que t'especialitzes o el que pot passar és que t'encasellis. Mira els actors. N'hi ha que estan avessats aun tipus de personatges, uns fan comèdia, altres drames,.... i de vegades volen canviar el registre. De vegades els surt bé, de vegades, no.
    O per exemple el Clint Eastwood. Qui li hauria dit a aquell actor de western que seria fanàstic director dramàtic i d'històries personals?

    Tu fes la novel·la, que l'important és el que ens expliques.

    Amb tot, el que dius de les especialitzacions de blogs o canals de televisió és ben cert. Però crec que és xq des del ppi han estat creats específicament per a un tipus de temes.

    ResponElimina