dijous, 18 d’abril del 2013

Especial Sant Jordi: propostes per fomentar la bibliodiversitat en català (2).

El concepte de bibliodiversitat s'explica per si sol, suposo. De la mateixa manera que la biodiversitat enriqueix els ecosistemes, la bibliodiversitat enriqueix el panorama editorial. Imagineu-vos que a Barcelona poguéssim triar entre tenir 150.000 coloms (situació actual) o 150.000 ocells de 3.000 espècies diferents. No seria molt més interessant? De la mateixa manera, aquest Sant Jordi ens deixaran triar si volem unes llibreries amb centenars o milers de llibres diferents o uns punts de venda al Mercadona amb 10 o 20 best-sellers clònics. Allò que llegim (i comprem) decidirà el futur dels propers llibres.

Per tant, avui seguim amb les propostes de llibres que m'heu fet arribar per diferents canals. Aquestes obres són una petita mostra de la bibliodiversitat existent en el panorama editorial català. Més enllà de l'èxit que desitjo a totes les obres que hem recomanat en aquesta minicampanya, m'agradaria que m'ajudéssiu a divulgar la idea que Sant Jordi, a més de fomentar la lectura, també podria servir per potenciar la nostra riquesa cultural.




Títol: ELS HOMES DEL SAC

Autor: DAMIÀ BARDERA

Sinopsi: Els homes del sac és un recull de narracions els protagonistes de les quals són personatges de la tradició popular redefinits. L'obra és un còctel de psicosis, escatologia, picades d'ullet als contes de la nostra infància, tot amanit amb unes gotes de filosofia i mesclat amb mestria.

El recomano perquè: En Bardera té un estil propi que farà les delícies d'aquells que gaudeixen amb la literatura en estat pur, sense mitges tintes, ni tendències passatgeres, ni tics generacionals. Una obra atemporal.

El podeu trobar a: Hauria de ser a totes les llibreries gironines, i a algunes de BCN.

Més informació.




Títol: La vall de la matança.

Autor: Josep Masanés Nogués.

SinopsiCreus i Ciurana seran cridats per l’Estat Major i se’ls hi encomanarà una difícil missió. En el compliment d’aquesta coneixerem Ulldevidre, Reimann, l’inoblidable Homs i la resta d’homes escollits per a l’expedició. Coneixerem les seves temences, els seus anhels i els seus amors. I també els seus enemics, personificats en la diabòlica figura del comandant Marín. 

El recomano perquè: Ben escrit i interessant. Una història de la Guerra Civil espanyola com mai abans no te l’havien contat.




Títol: La bruixa de pedra.

Autor: Miquel Fañanas.

SinopsiPere Freixenet aconsegueix accedir als arxius més reservats de la catedral de Girona, on troba la història de Guisla Recasens, la llegendària Bruixa de la Catedral, immortalitzada en una de les gàrgoles. Així demostrarà que la popular llegenda té una protagonista i coneixerem la seva història en una Girona on els enfrontaments entre cristians i jueus i la persecució de la Inquisició a les bruixes estava a l'ordre del dia.

El recomano perquè: Guanyadora del premi Nèstor Luján. Com a novel·la està molt bé.




EL VESTIT MÉS BELL. La nuesa en catorze relats, i algunes idees.Títol: El vestit més bell.

AutorJeremies Soler.

SinopsiCatorze relats en els quals la nuesa hi juga un paper essencial, identitari o alliberador; i una col·lecció d'articles que reflexionen sobre la innocència de la nuesa a la natura.
La nuesa com a indumentària natural i com a actitud davant la natura i la vida.
La nuesa com a força alliberadora front les cadenes mentals que menen a la por i al fetitxisme.

El recomano perquèL'autor té un estil molt personal, amb un vocabulari ric, que sempre busca una sonoritat harmònica. Sovint els relats tenen un rerefons reflexiu que apunta a la idea central de la seva filosofia vital: que el món pot ser un lloc meravellós quan els humans decidim que així ho volem.

El podeu trobar a: L'autor l'ha editat a Bubok sense cap benefici econòmic per a ell. Així que el podeu descarregar gratuïtament en format digital o demanar que us l'enviïn en paper a "preu de cost".


I això és tot el que havia de dir-vos per aquest Sant Jordi. Que gaudiu del dia i dels llibres!

8 comentaris:

  1. Respostes
    1. De res. He recollit la proposta d'un autor de Relats en Català.

      Espero que vagi molt bé aquest Sant Jordi.

      Elimina
  2. es normal que cap em soni absolutament de res, oi?

    ResponElimina
    Respostes
    1. Home, sí. En primer lloc són bastant nous. Després també són d'autors que no surten al Polònia (no serien llibres-coloms per dir-ho així).

      Però qui sap, potser d'aquí un parell de setmanes algun d'ells salti a la fama i pugui sortir al blog d'en Pons.

      Elimina
  3. Moltes gràcies per incloure'm entre les recomanacions. És un honor sortir en aquest blog; i una satisfacció fer-ho amb un llibre que em fa molt content, perquè és per a mi un acte absolut de sinceritat, i un intent d'augmentar la felicitat dels qui em llegeixin. Només l'existència del llibre, ja em fa content, al marge que estigui més o menys bé; això anirà a gustos.
    El llibre camina pels tres gèneres: narrativa de ficció o semificció, assaig i poesia. I me l'imagino arran de mar, en mans d'algú que escolta les onades i que descobreix sensacions. Espero que us agradi.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Segur que es tracta d'un llibre ben especial. Recomano a tots els lectors d'aquest blog que es descarreguin el teu llibre gratuïtament i que, si els agrada, en demanin una còpia impresa per llegir aquest estiu a la vora del mar.

      Elimina
  4. Gràcies, Sergi, Sant Jordi és una bogeria i la veritat és que acabo comprant una mica el colom que tinc més a mà, però m'agrada descobrir altres espècies, no cal que sigui el mateix dia J...
    Feliç St Jordi!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Pensa que els llibres-colom es venen per milers i no cal comprar-los perquè sempre trobaràs tres o quatre persones conegudes que se l'hagin comprat i te l'acabin deixant.

      Elimina