dimarts, 2 d’abril del 2013

Proposta per Sant Jordi (1)

Fa cosa d'un any vaig publicar un article sobre Sant Jordi que no tothom va encaixar bé. Amb una barreja de sinceritat i ironia, descrivia alguns dels punts foscos del personatge i de la tradició. No és difícil trobar incoherències i aspectes políticament incorrectes a les llegendes que s'arrosseguen des de fa segles. Però malgrat això, alguns lectors em van fer notar que les tradicions basades en fets èticament qüestionables o en falsedats terriblement òbvies poden ser útils per a les persones o per a la societat en general.

Per això aquest any he decidit fer una campanya a favor de Sant Jordi, en tant que Sant Jordi i aquest blog comparteixen un ferm compromís amb la cultura catalana. I, de pas, intentaré ajudar una mica, en la mesura de les meves limitades possibilitats, a autors, editors i llibreters que intenten sobreviure contra les inclemències de la crisi econòmica i cultural.

Aquest Sant Jordi es vendran tones de les 50 versions del Grey, biografies del Rei i les infantes, llibres de Cuina d'algun programa de la tele i pamflets de mil pàgines de revisionisme històric d'algun assalariat de la FAES. Un munt de llibres que poc tenen a veure amb l'esperit de la festivitat de Sant Jordi. Ni són cultura, ni són en català, ni probablement seran llegits per la majoria dels qui els comprin. En definitiva, arbres malaguanyats. Que sí, que tothom té dret a produir i comprar aquests productes però coi, hi ha 364 dies a l'any per fer-ho.

http://www.tressisens.net/web6/santjordi/santjordi.gif
Jo podré tenir moltes coses en contra de Sant Jordi però respecto uns límits. Si decidim fer-li una festa per reconèixer el mèrit de jugar-se la vida enfrontant-se a un drac amb transtorns d'alimentació i una mica de mal geni, el mínim que podem fer és honorar la seva memòria comprant llibres en català d'una certa qualitat. Font de la imatge.

El dia de Sant Jordi hi ha milers d'autors catalans poc coneguts, que tenen moltes esperances en aquesta diada per tal de vendre alguns exemplars que els obrin les portes d'una propera publicació i que veuran com la gent passa de llarg sense fixar-se en els seus llibres. Per què? Doncs precisament perquè són poc coneguts.

I això és el que m'agradaria poder evitar amb la vostra ajuda. Fem que aquests petits autors siguin més coneguts!

La setmana vinent vull publicar un post amb ressenyes de llibres en català, d'autors no mediàtics. Poden ser d'amics vostres o simplement autors que creieu que mereixen més reconeixement del que tenen. 

El format podria ser:

Títol:
Autor:
Sinopsi (de 3 o 4 línies):
El recomano perquè (1 o 2 línies):
El podeu trobar a (llibreries i parades de Sant Jordi): 
Més informació (enllaç a un lloc web amb informació més completa del llibre):

I els requisits:
Escrit en català per un autor no gaire conegut pel gran públic. I que creieu que el llibre és prou bo com per llegir-lo, comprar-lo o regalar-lo a algú que us caigui bé.

Podeu fer suggeriments a través dels comentaris d'aquest mateix post, el meu email (sergi.fsi@gmail.com), facebooks, whatsapps... o personalment, si és que em coneixeu en persona.

10 comentaris:

  1. Bé, he de dir que em moc força pel boca-orella, sobretot pel que llegeixo en els blogs o em recomana gent de confiança, així que no faig massa cas d'autors menys mediàtics per això que dius, perquè no els conec. Però si et serveix d'alguna cosa, al meu blog de llibres ja he ressenyat tres llibres d'autors poc coneguts que m'han demanat que els faci una ressenya per tenir visibilitat. Un d'ells és en Maurici, de qui des d'aquí continuo recomanant la seva lectura. Un altre, incomprensiblement per mi, perquè era força nefast, ha acabat triomfant i publicat en diverses editorials. A hores d'ara encara no ho entenc. Bona iniciativa la teva, i a veure si agafem bones idees.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola, Xexu. Segurament sí que em servirien, mentre compleixin els criteris (no gaire estrictes) que he fixat (llibre en català d'autor no excessivament conegut i, si pot ser, que t'hagi agradat o que creguis que pot agradar a algú).

      Això sí, per participar, has de fer la sinopsi i les recomanacions, com marca el format (no ho faré jo sense haver llegit el llibre).

      Elimina
  2. Bona inciativa, Sergi! Hi pensaré...

    ResponElimina
  3. Soc el tipus de lector més horrible de tots, soc un lector mainstream total, ho sento, no et puc ajudar.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Doncs ja és curiós que fent un blog tan original siguis tan poc original llegint. Ho deixo com a reflexió.

      Elimina
  4. Respostes
    1. Si en Josep treu un llibre el proposo per a la llista ;)

      Elimina
  5. Jo recomano el del Maurici, també, té tres contes que trobo genials.
    Si se m'acut algun altre, hi torno (molt bona lectora no és que sigui, realment...)
    I el teu per quan és?

    ResponElimina
    Respostes
    1. Em sembla bé que recomanis el llibre del Maurici. Però "necessito" que m'ompliu la fitxa, com ja han començat a fer alguns dels autors que s'han posat en contacte amb mi.

      (El meu es farà esperar, com tot allò que és bo ;)

      Elimina