dimarts, 8 de maig del 2018

Un submarí de 750 milions que no sura tindrà el nom d'un inventor de submarins que va morir en la pobresa

La història dels submarins podia haver començat quan Arquímedes va enunciar el seu famós principi. L'empenta que fa emergir els submarins s'explica com la força ascensional que ell va descriure. De tota manera, sovint les grans invencions pateixen camins tortuosos entre la descoberta dels principis en els quals es basen i la construcció d'aplicacions comercialment viables.

Si preguntem pel carrer qui va inventar el submarí, molts espanyols diran Isaac Peral. Molts catalans diran Narcís Monturiol. I, de fet, no està clar quin dels primers artefactes submergibles construïts per l'home hauria de considerar-se com el primer submarí. Però hi va haver un enginyer de Logronyo que va construir un submarí abans que ells.

En Cosme García Sáez va tenir una vida... interessant. Sembla que sense estudis superiors, va idear diversos invents, però centrem-nos en el submarí que va patentar el 1860.

El bateau plongeur podía albergar 2 passatgers.


Després d'una primera prova amb èxit, va construir un segon submarí i el va presentar a la reina Isabel II, que el va elogiar però que no va voler finançar-lo perquè tenia massa despeses per culpa d'una guerra a l'Àfrica. Anys més tard, el seu fill tornaria a oferir el submarí a l'armada espanyola per lluitar en la guerra de Cuba però es va desestimar l'oferta. Durant tots aquests anys, ningú va semblar entendre que un submarí podia ser útil per finalitats militars.

El submarí, que estava ancorat al port d'Alacant, va convertir-se en una nosa i el fill de l'inventor va haver d'aparcar-lo al fons del mar, on encara hi és. La moral d'en Cosme també es va enfonsar i aquest brillant inventor va acabar els seus dies com a captaire, pels carrers de Madrid.

Però no tot li va anar malament. A la Rioja han intentat recuperar la seva figura i hi ha un Institut amb el seu nom. I el ministeri de Defensa té previst posar també el nom d'en Cosme Garcia a un submarí de nova generació. L'únic problema és que encara no sura.

Probablement, el reconeixement serà vist amb bons ulls pels milers d'investigadors espanyols que, com en Cosme Garcia en el seu temps, veuen com el govern renuncia a finançar els seus projectes perquè ha de destinar quantitats obscenes de diners a projectes ruïnosos.

6 comentaris:

  1. Això passava en l'època del tal Cosme Garcia, segueix passant a dia d'avui, i em temo que seguirà passant si segueixen governant els que governen. I si no... també.

    ResponElimina
  2. M'has fet pensar amb l'estació de l'AVE tan moderna que han fet, però on no si pararà cap tren, aeroports sense passatgers...Quines ironies!
    No sabia la història d'aquest senyor, però si el submarí no sura, malament rai...
    Bona tarda Sergi.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Pensa que un submarí pot tenir dos grans problemes: que no suri o que no s'enfonsi. De moment sembla que el submarí sí s'enfonsa, i això ja és feina que tenen feta. Uns quants milions més i segur que acaba surant.

      Elimina
  3. Mail país espanya per dedicar-se a la ciència, molt millor ser... que se jo... funcionari :P

    ResponElimina