dijous, 19 de juliol del 2018

Com no es fa un experiment científic? 3-El doble cec.

Com tots sabeu, la Justícia es representa amb una bena als ulls perquè se suposa que no pot jutjar correctament uns fets de forma objectiva si sap certes coses sobre els acusats (si són rics o pobres, si són blancs o negres, si són famosos per tenir unes idees diferents que les del jutge, etc). 

Quan era més jove, jo entenia que quan es representava la Justícia amb els ulls embenats era perquè no n'encertava ni una. Ara la meva impressió és que es tapa els ulls per no veure el que es fa en el seu nom i que, si pogués, se'ls arrencaria com Èdip. Font.


Amb la ciència, que com la Justícia busca esbrinar la veritat d'uns fets, pot passar el mateix. Els prejudicis poden fer que tractem les proves de diferent manera en funció de si han de confirmar o refutar el nostre prejudici.

Per aquesta raó, s'han ideat els assajos cecs. Es tracta que la persona que extreu informació d'una prova no sàpiga si el resultat que està traient confirma o refuta la hipòtesi inicial.

En el cas que inspira aquesta sèrie, si la persona que avalua la bellesa dels cristalls sap quin s'ha congelat en el recipient que diu "t'estimo" i quin en el que deia "imbècil", probablement això condicionarà el seu criteri a l'hora d'avaluar-ne la bellesa.

Per tant, un assaig cec seria que qui ho valora desconegui aquesta informació. I seria un doble cec si qui ha congelat les mostres també desconeix en quina hi ha cada paraula. I un triple cec si la valoració de les dades la fa algú que tampoc sap quin cristall hi havia en cada recipient.

Com més cec sigui l'experiment, més objectives seran les conclusions que se n'extreguin.

Va fer l'Emoto algun experiment cec? Sí. Va fabricar 3 mostres de cristalls. Uns tractats amb energia positiva, que va comparar amb uns de control a la mateixa sala sense cap energia i uns altres de control en una altra sala, també sense cap energia. Els resultats van ser:

1,9 sobre 6: mostres de control sense cap energia, a una sala diferent.
1,8 sobre 6: mostres tractades amb energia positiva.
1,6 sobre 6: mostres de control sense cap energia, a la mateixa sala.

Quines conclusions extraieu d'aquest experiment? L'energia positiva ha funcionat o no? El senyor Emoto va opinar que sí perquè l'aigua tractada va donar millors resultats que l'aigua no tractada de la mateixa sala. Hi esteu d'acord?

5 comentaris:

  1. El truc està clarament en una sala, deixa't estar de collonades de energies positives, tu dedicat a fer cristalls en la sala diferent també coneguda com sala màgica del cristalls guapos.

    ResponElimina
  2. Estic d'acord en això que que justícia porta els ulls tapats perquè no vegi què es fa en el seu nom!!!
    Això dels assajos cecs, és una bona idea, per no deixar-se influenciar per l'entorn, però veig que els resultats no difereixen massa...Jo diré paraules boniques i segur que sortiran uns cristalls preciosos, d'aquells que reflecteixen la llum, com si fossin estels; no tan científic, l'experiment, però molt poètic!!!
    Bon vespre, Sergi.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Ai, a la meva justícia li ha sortit un "que" de més enlloc d'un "la"...

      Elimina
    2. L'has encertada. Realment els resultats no difereixen massa. Això serà tema d'un proper capítol.

      Elimina