dimarts, 4 de setembre del 2012

Blocs revelació dels premis c@ts

Com ja us vaig explicar l'altre dia, aquest bloc ha tingut l'honor de ser nominat als premis c@ts, que s'atorguen a blocs escrits en català, per diferents motius. Vaig entendre que la intenció dels premis és donar difusió al que escrivim els que fem blocs en català i per això vaig decidir fer un post parlant dels altres cinc candidats a bloc revelació.

I aquests són els altres finalistes:


L'autor d'aquest bloc es diu Aitor i diu que viu a Barcelona. De seguida descobrim que el títol del bloc està molt ben trobat: realment cada post parla de coses de Barcelona. Que si una plaça, que si un esdeveniment, que si un instant... tot amb el denominador comú de Barcelona.

Els posts són curts i bilingües (primer hi ha el text en català i després el mateix en castellà), amb una foto a la capçalera. De vegades ens explica una mica d'història d'un indret. D'altres és només una curiositat o una opinió personal.

Molt interessant per a tots aquells que, per alguna raó que no acabo d'entendre, estan enamorats de Barcelona. I també interessant per als qui ens agrada descobrir curiositats del nostre entorn.

Un bloc per descobrir coses que encara no coneixem de Barcelona.


Com en el cas anterior, el títol també ens dóna una bona aproximació del que hi trobarem. És, efectivament, un dietari. La seva autora, que signa com a Violant d'Atarca, ens ofereix relats de ficció, poemes, pensaments o opinions. En la majoria de casos, els escrits són creació seva, tot i que també en podem trobar algun d'aliè, convenientment citat.

Els posts venen regularment encapçalats per una imatge i el disseny del bloc (colors i fonts) està molt personalitzat. Jo no opinaré sobre si això millora o empitjora l'estètica perquè amb prou feines sé combinar la roba que porto però sí sé veure que l'autora s'hi deu haver passat una bona estona per posar-ho tot al seu gust.

Els textos són de mida variable, de vegades molt llargs pel que estem acostumats. És un d'aquests escassos blocs on, si un post ha de durar 8 minuts, doncs els dura. Potser perquè hi ha una intenció literària al darrere o potser perquè no és un bloc molt prolífic. Hi ha més o menys una entrada cada mes, així que el lector té temps de sobra per llegir-se els posts, encara que siguin una mica llargs.
Una oportunitat per descobrir noves sensacions a partir dels relats, poemes i pensaments de la Violant.

El racó de sa lluna

Aquest bloc té moltes semblances amb l'anterior: també ofereix escrits literaris, pensaments i poemes de l'autora, la seva estètica està molt personalitzada i el títol també està ben trobat. Sa lluna es com es fa dir la seva autora i aquest és el seu racó, que fa servir per expressar-se com li ve de gust. Se m'acut que visitar el seu bloc és una mica com anar a casa seva, que pots anar xafardejant per aquí o per allà i trobes tota mena d'objectes que t'expliquen com és l'amfitriona.

Sa lluna (mallorquina, per si us ho preguntàveu) és una gran contribuent de la Catosfera i s'adhereix o participa en diverses activitats promogudes per altres blocs. Veiem que diu participar del moviment Slow Blog, als Relats Conjunts i sovint trobem als seus escrits referències a altres autors de la Catosfera.

Els textos acostumen a ser curts, amb molta presència de part visual i multimèdia (vídeos, sons) i el ritme de publicació és força àgil. Una fórmula que li ha proporcionat un nombre gens menyspreable de visites.

Quan sa nit cau sobre Mallorca, sa lluna surt per l'horitzó de la catosfera.


La Sílvia té molt clar com cal fer un bloc. S'adapta al format del bloc com ningú (escrits curts, intensos, lingüísticament impecables i amb un segell molt personal), interactua sovint amb altres autors i iniciatives de la Catosfera, té un ritme d'entrades bastant alt, respon tots els comentaris que li fan,... En definitiva, si penseu "per fer un bloc exitós caldria..." estic quasi segur que, digueu el que digueu, la Sílvia ja ho ha pensat abans i, si és una bona idea, ja l'haurà posat en pràctica.

Potser, per trobar-li una incorrecció a aquest bloc, penso que el títol no li escau gens. Això de fer punyetes sona massa vulgar, massa poc fi, molt d'estar per casa. I l'estil de la Sílvia és excepcionalment pulcre, elegant i ric en matisos. Sospito que algun cop ella mateixa deu haver pensat que el títol no li escau però ara el bloc ja té un nom i una tirada i deu fer mandra canviar-lo.

Els escrits acostumen a enquadrar-se en el gènere del fals diari. És a dir, explica en primera persona coses que probablement no li hagin passat, almenys tal i com les explica. Són històries molt curtes però també molt riques gràcies a l'estil amb què estan escrites.

Un bloc que fa literatura a petites dosis, amb un estil delicat i ple de matisos.

Quaderns de bitàcola

L'Enric i la Cèlia van inaugurar aquest bloc fa poc més d'un any, coincidint amb una experiència que els canviaria la vida: la volta al món en 200 dies. Hi ha alguns posts creats mentre eren de viatge i uns altres, amb més calma, un cop van tornar.

El disseny del bloc es veu molt professional, fins i tot s'han agafat un domini, l'han connectat al twitter i al facebook i tenen alguna joguina multimèdia que altra, com un mapa interactiu del seu viatge.  Entenc que la idea del bloc és "marxem a voltar pel món. Ens hi voleu acompanyar?". I per l'elevat nombre de visites, sembla que Catalunya s'hagi quedat buida.

Evidentment al bloc hi trobareu narracions dels seus viatges, fotografies i comentaris de les experiències viscudes. Però també entrevistes d'altres viatgers com ells, concursos i alguna guia de viatge per si algú s'anima a seguir els seus passos. En definitiva, un bloc per aprendre a gaudir d'un gran viatge.

A més de la categoria revelació, aquest bloc també competeix a "catalans pel món" i "aficions".

Després de fer la volta al món han descansat una mica i ara tornen a ser de viatge. Tot el que es pot explicar d'un gran viatge, ho trobareu a aquest bloc.


* * *

Bé, m'ha costat una mica fer aquestes petites descripcions. He intentat ser sincer i alhora imparcial i potser en algun cas he amagat massa el meu entusiasme per algun dels blocs. O no l'he sabut amagar prou, que amb això costa agafar les mesures. Si algun dels blocaires esmentats ha notat com un zum-zum a les orelles, teniu els comentaris a la vostra disposició per desfogar-vos.

Per a la resta, si sou demòcrates i us agrada votar, ja ho podeu fer aquí. Però us demano que us informeu abans de votar, que això no és com les eleccions europees; aquí s'està decidint alguna cosa important. Espero que gaudiu dels blocs i us animeu tots a participar en aquesta festa de la democràcia blocaire.




17 comentaris:

  1. Ostres, has fet unes bones aproximacions als blocs! Ara falta la teva, eh?! Jo no sé si sabria resumir-ho tan bé com has fet, destacar pros i contres no sempre és fàcil. Pel que fa al títol del meu bloc, no ho havia pensat (encara que sospitis que sí) que no s'adeia al contingut. Sempre ho he vist claríssim, jo faig punyetes! Moltes gràcies per dedicar-te a investigar i fer aquest post. Ara me'n vaig corrents a votar ;)

    ResponElimina
    Respostes
    1. Fent punyetes és un títol que m'agrada molt, curt i desacomplexat. S'hi escau. Ella mateixa, en començar el bloc ja va explicar què vol dir aquesta expressió...

      Elimina
    2. Bé, podem discrepar del que percebem o del que ens transmet un bloc o un títol. Si jo dic que no em quadra gaire aquest títol no és tant pel seu significat sinó pel registre.

      Tot i que he de confessar que després de llegir els motius de la Sílvia, hi he trobat algunes subtileses que m'havien passat per alt.

      Elimina
  2. Jo si haguera de fer una aproximació al teu perfil de blocaire diria que ets una persona que ha fet un bloc per a pensar, no li diguem intel·lectual ni culte, sinó només per a pensar, perquè sé que a tu aquestes dues paraulotes no t'agraden i també diria que has intentat conjuminar allò pràctic amb allò ideal, el yin i el yang, àtoms i lletres, fer la gran unió o simplement intentar arribar a la comunicació.

    Jo em quedaria ací, però ben expressat i potser ho deixaria crípticament, donaria més de sí.

    Bé, et done les gràcies per acosatar-nos aquests blocs que ara ja són al nostre abast i dir-te que estàs fent una gran tasca blocaire.

    Una abraçada valenciana

    Vicent

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies pels compliments, Vicent! Tinc la impressió que de vegades estem dient les mateixes coses però amb llenguatges diferents.

      No és que no m'agradin aquestes paraulotes que dius però tens raó que no em sento còmode al seu costat. Cadascú s'expressa com vol o com pot i jo intento emprar aquest bloc per expressar idees que crec interessants de manera que tothom les pugui entendre (i crec que encara i així, de vegades no ho aconsegueixo).

      Elimina
  3. Em sembla que t'haurem de fitxar perquè facis la presentació dels blogs nominats, ànims que només et queden 11 categories per fer! No, de veritat, has fet una molt bona aproximació als teus companys de nominació. Molts els conec i els has descrit perfectament. Ara falta que algú et descrigui a tu, a veure si algú s'hi atreveix, t'ho deuen, no? Hi ha nivell aquest any, segurament no tots compten amb les mateixes opcions, sempre passa, però hi ha nominats que, de continuar endavant, els anys posteriors estaran optant a altres categories segur.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola, XeXu! En principi no tenia pensat entrar a molestar a gent d'altres categories però, si us interessa molt, estic obert a escoltar ofertes ;)

      Suposo que tens raó que no tots comptem amb les mateixes possibilitats de guanyar el premi. Però sí que és possible que gràcies a participar als premis, tots els blocs aconsegueixin algun lector més. I amb aquest post pretenia ajudar a aquest propòsit.

      Elimina
  4. Caram, caram! quan vaig fer les propostes ja vaig explicar que en aquesta categoria no havia pogut fer propostes, doncs darrerament he descobert pocs blogs, i aquí l'amic que comenta just abans ja em va dir que n'hi havia i de molt bons.

    He de sortir de l'hivernació dels blogs que connec i descobrir-vos!! crec que m'estic perdent molt bons blogs!!

    Felicitats per la nominació!!

    Per cert, ets de sants???? aquí una emigrada a Poblenou però amb el cor encara santsenc!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies per la teva visita, rits. Els nous blocs de vegades serveixen per conèixer nova gent i noves maneres d'entendre el món.

      Felicitats a tu també per la teva nominació.

      M'has deixat una mica descol·locat amb això de ser de Sants. He treballat dos anys a Sants però el que és viure-hi, no hi he viscut mai.

      Elimina
  5. Ja que no ho fa ningú intentaré descriure el teu bloc. Es un bloc fresc, sense condicionants, amb ganes d'agradar i potser de culturitzar (encara que amb això no n'estaràs d'acord).
    Es de cops divertit, te algun punt d'ironia, de sana ironia que cal (ara en diuen pillar).
    Fa pensar, sobretot quan treus temes en els que no hi havies caigut mai i et preguntes perquè.
    De la mateixa manera es informatiu, formatiu i divulgatiu, quantes coses s'aprenen llegint els escrits o posts!
    Atrau gent, doncs només cal veure els comentaris, jo en el meu bloc no aconsegueixo tanta participació quan penjo un post. Fa temps que et vull fitxar, però no et deixes, ets independent i això es bo (o no, com diria el simpàtic d'en Rajoy.
    Es actual, diferent i mordaç. Com es conjuminen ciència i literatura, àtoms i lletres, números i texts, equacions i relats?
    Suggestiu, "Àtoms i lletres" i penses: que hi trobaré? i quan t'hi endinses, enganxa i passes uns dies esperant la nova publicació.
    Regular, compromès i gentil, com ho demostra el fet de posar pels núvols els competidors. Només vols guanyar si realment et valoren, no et val el guanyar per guanyar. Honest.
    Sort i ja tens el meu vot!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Bé, doncs sembla que ja tenim la descripció "imparcial" del meu bloc :)

      Gràcies per les floretes. Algunes podrien semblar una miiiica exagerades però tenen la virtut de basar-se en coses que tenen la seva part de raó. Quan necessiti un representant, un coach o community manager (no sé què és el que necessitaré exactament) ja et faré un truc.

      Elimina
  6. Gràaaaaacies Sergi!
    Això de resumir ho faig fatal, i m´encanta veure que has tret el que hi ha al meu bloc d´una manera molt encertada.
    I què he de dir del teu, que m´encanta i crec que amb això ja ho dic tot.
    Aquí ens deixem una part de nosaltres, agradi més o menys, però és el que sentim cada cop que omplim un fol.

    Una aferrada ben forta i endavant!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. M'alegra que t'hagi agradat l'explicació del teu bloc. A mi sí que m'agrada resumir (malgrat faci de vegades posts tan llargs) però igualment ha estat una feina complicada pels molts condicionants subjectius.

      Crec que el valor del teu bloc és això mateix que dius: hi poses molt de tu en cada post. I això és el que fa del teu un bloc irrepetible.

      Elimina
  7. Hola! Moltes gràcies per la feina de descripció dels blogs!
    Es nota que hi has posat temps i ganes!
    Per mi, que el meu blog hagi estat nominat ja és tot un premi, especialment perquè la resta de blogs de la categoria em semblen molt bons.

    Gràcies i ens anem llegint!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Coincideixo amb tu. El que dóna més valor a aquesta nominació és el nivell dels altres blocs de la categoria. I, opinió subjectiva, estem a una de les categories amb més nivell, si no la que més.

      Elimina
  8. Hola Sergi!

    Tot un honor compartir nominació amb el teu bloc i els de la resta dels nominats. Felicitats per la nominació i pel teu bloc, que tot just hem descobert fa unes setmanes gràcies als C@ts.

    Gràcies també per la descripció dels blocs, amb la nostra ens hi sentim plenament identificats. Només un aclariment: possiblement la meitat de les visites al bloc durant el nostre viatge eren de les nostres mares ;-)

    Ara que et coneixem, t'anirem seguint amb molt de gust!

    Felicitats i sort!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Enric i Celia!

      L'honor és meu i de la resta de nominats. Potser és massa honor i tot perquè heu fet un bloc de factura molt professional.

      Molta sort en aquest viatge tan llarg que heu encetat amb el vostre bloc!

      Elimina