dilluns, 10 de setembre del 2012

Propostes de normalització lingüística: volem mems en català!

En posts anteriors he opinat sobre la direcció que haurien de prendre els esforços per normalitzar el català. Em segueix semblant obvi que el català ha de saber estar a la primera línia de la modernitat.

Una altra de les batalles que s'està perdent en aquest camp és la dels mems. Si sabeu què són els mems, sabreu que tinc raó, que la presència del català en aquesta nova subcultura emergent és insignificant. Si no sabeu què són, doncs encara és més obvi que no anem bé però per això estic jo aquí, per explicar obvietats.

Segons la Viqui, els mems són la unitat mínima de transmissió cultural. Es fa un paral·lelisme amb els gens, que són la unitat mínima de transmissió de vida. I llavors s'hi apliquen els conceptes darwinistes. Així doncs, un mem seria una idea que lluita per sobreviure i reproduir-se dins les ments dels humans. Les religions, les cultures o les llengües serien exemples de macromems.

Però això no és el que ens interessa discutir ara. Els mems que triomfen a la xarxa són aquests:

Imatge extreta d'una notícia que explica que hi ha gent que es tatua mems.Podeu fer clic per ampliar-la i veure quina pinta fan els mems.


Es tracta de dibuixets més o menys simpàtics que la gent utilitza de forma coordinada. Cadascun d'ells vol simbolitzar un concepte, actitud o forma de ser bastant arquetípica. I a partir d'aquests conceptes, simbolitzats en mems, es construeix una forma de comunicació sorprenentment expressiva.

La broma dels mems va agafar força en anglès, amb pàgines com 4chan i es va exportar al castellà, amb iniciatives com Cuanto Cabrón. La gràcia del tema és que es tracta d'eines col·laboratives. Els mems no són de ningú, pertanyen a la comunitat. Quan neix un nou mem, és la comunitat qui decideix durant quant de temps sobreviurà.

Com deia abans, la presència del català a l'univers mem és residual. Buscant per internet he trobat alguns intents de generar alguna cosa semblant a les versions anglesa o castellana, com "Els memes en català!" però sembla que no han gaudit de gaire bona acollida.


Aquests dos mems són probablement la major contribució catalana a l'univers mem. El primer és el Núñez del Crackòvia i s'utilitza per expressar l'entusiasme per les coses gratis (molt català, sí...). El segon és en Francesc Satorra, que va assolir la fama mundial en ser immortalitzat per la fotografia que recull el moment en què Mourinho va ficar el dit a l'ull a Tito Vilanova. Aquest segon mem, ja en desús, es va fer servir com un personatge que ho veia tot, una mena de Gran Germà.


Algú pot pensar que el tema dels mems és menor, que és una cosa friqui i frívola, un joc que els adolescents fan servir per procrastinar i no fer els deures. Però no és precisament aquí on ens juguem el futur del català? A les noves formes d'entreteniment i cultura dels més joves?

Doncs per acabar us proposo un repte. Un repte difícil, per desgràcia. Si no coneixeu l'univers mem, feu-hi una ullada. Després intenteu fer alguna vinyeta amb mems*, pengeu-la al vostre bloc o al bloc d'algun amic. A veure si podem generar un moviment mem en català prou digne de la nostra cultura.

*: Ja sé que sembla difícil. Cal tenir una mica d'enginy, saber fer anar el Paint o el Photoshop... però també es pot agafar una vinyeta ja feta i traduir-la. El plagi no està mal vist a l'univers mem. Al contrari, és una eina més que tenen els mems per seguir sobrevivint.

21 comentaris:

  1. L'objectiu és lloable, i he llegit amb interès això dels mems perquè el que jo entenia per a mem era diferent, tot i que la definició que coneixia sí que era la mateixa. Feia molt temps que veia aquestes il·lustracions però no les relacionava amb els mems, i he de dir que no em fan massa gràcia. Sempre ho havia entès com una cosa no pròpia de la meva/nostra generació, sinó de la que ve darrere. Però bé, ja li prestaré més atenció. Em sembla, però, que no em veig amb cor de crear res semblant, no sé com tenen aquestes idees.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Sí, és una moda cultural de la generació que ve darrere. Precisament la postura que defenso és que si volem normalitzar el català, cal invertir esforços en les generacions més joves i en les noves formes de comunicació. Si deixem que l'anglès i el castellà s'estableixin entre els joves com les "llengües modernes i guais", el català perdrà una batalla important.

      Elimina
    2. Això no és problema, jo tinc moltes idees!!

      Elimina
  2. Hola, m’estreno comentant, que no vol dir llegint el blog.

    M’ha fet gràcia això dels mems i crec que tens tota la raó. Cal una normalització en tots els aspectes i aquest, actualment, n’és un. A casa fem servir les trucades perdudes dels mòbils per indicar-nos coses, prèviament pactades. Abans els meus fills em deien “et faig una perdi” i ara he aconseguit, no que em diguin que em fan una perduda però si que em diguin “Et faig una pedu”. Fa una mica de ràbia, però normalitzar i actualitzar déu voler dir això, també.
    Encara que sóc una mica dolenta i lenta, pensaré amb això dels mems.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies per comentar i llegir el bloc. Sort amb aquesta tasca tan dura amb els fills. Avisa'm si finalment t'engresques amb això dels mems.

      Elimina
  3. Són com emoticones però amb un referent cultural? No sé si ho acabo d'entendre... No hi veig el problema, si són imatges. Si no n'hi ha de catalanes deu ser perquè aquesta novetat encara no ha arrelat prou. El que no entenc és que els dos mems que ens presentes duguin escrit el significat en anglès. Qui els ha proposat com a mems? un anglès? I els mems han de dur necessàriament text incorporat?

    ResponElimina
    Respostes
    1. El que no hi ha són pàgines o fòrums en català on es facin servir els mems. Bé, n'hi ha algun, com "memes en català", que he esmentat al post, però sembla que no va acabar de triomfar.

      Tampoc he fet cap estudi seriós però crec que la novetat (que ja no ho és tant) sí que ha arrelat entre molts joves catalans però davant de la falta d'oferta, han escollit visitar i col·laborar en pàgines en castellà o en anglès. Fent el paral·lelisme amb el cinema (cavall de batalla de la normalització) és com si diguéssim que el cinema no ha arrelat entre els catalans perquè no van a veure pelis en català.

      El nom dels mems acostuma a estar en anglès perquè és una eina molt globalitzada. Però això no impedeix que després cada usuari pugui fer servir el mem en la seva llengua.

      El fet de qui hagi proposat un mem és indiferent. És com si preguntes qui ha estat el primer infectat per un virus. El que importa és el virus en sí, la seva manera d'actuar i d'escampar-se pel món. Amb els mems passa una mica el mateix: fan servir els humans com a vehicle de transmissió. No importa gaire qui és l'autor de res.

      Elimina
    2. Ok, ja ho tinc més clar! És que no n'havia sentit a parlar i m'he estressat, hehe. És una bona iniciativa!

      Elimina
    3. És el que dèiem abans: és una cosa de les generacions posteriors a la nostra. Però com deia en Rimbaud, "cal ser absolutament modern".

      Elimina
  4. Tot el que siga per a fer perviure la llengua de mon pare en aquest món que sembla que se'ns enfonsa es benvingut.

    Una abraçada

    vicent

    ResponElimina
    Respostes
    1. Bé, i si ho fem amb una mica d'optimisme, crec que qualsevol iniciativa té més probabilitats d'èxit.

      Elimina
  5. jo penso que és una bona idea, i estic pensant-me en començzar a fer una pàgina de mems, però ara mateix no tinc gaire temps, i també tinc el dubte de si tindrà visites o nomès les meves, això no m'agradaria gens.....

    ResponElimina
    Respostes
    1. Això seria fantàstic. Avisa'm quan la facis, que m'encantarà veure com te'n surts!

      Elimina
  6. escolteu: tinc pensat en fer una pàgina bona, per això no he publicat la pàgina encara, potser que la tingui preparada pel gener de 2013. La pàgina en català ha de ser igual o més bona encara que les pàgines en castellà o en anglés....i no serà feta de qualsevol manera en un domini gratuit de wordpress ni de blogspot, i menys encara tindrà només que còpies del mems en castellà i en anglés....i a més a més, al gener ja hauré aconseguit tenir el nivell D de català, és imprescindible que la pàgina no tingui faltes d'ortografia ni massa castellanismes....
    Jo sóc de la generació del mems i conec molt bé aquest món.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Em sembla molt bé que et proposis fer aquesta pàgina i que ho vulguis fer bé. Des d'aquest humil bloc faré el que pugui per donar-te difusió i animar la gent a participar-hi.

      Elimina
  7. disculpeu-me: hauria d'haver escrit gratuït, amb dièresi.

    ResponElimina
  8. Gon dia! Ja he començat a fer la pàgina de memes en català.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Veig que t'hi has posat seriosament! Em fa molta il·lusió el naixement d'aquesta pàgina teva. Quan pugui et faig una mica de promoció.

      (Per cert, si m'escrius al correu, tinc un parell de consells que potser et serveixin.)

      Elimina
    2. No,encara no, m'hi posaré més seriosament encara quan hagi acabat els examens, és a dir, després del dia 13 de desembre. No trobo el teu correu, i ara no puc cercar-lo perquè he d'anarme a l'escola.

      Elimina
  9. Bon dia, la pàgina de memes ja té una setmana de vida i 25 visites diàries. Si us agrada i voleu ajudar a que sigui més coneguda, podeu fer un petit article en els vostres blocs, amb un enllaç clicable. Això és el que ha fet un home rus, que no conec, però fa que vinguin visites des de el seu perfil de una red social, encara que no sé que diu de la pàgina perquè està en rus...hahahaha.
    Recordeu: http://memes.cat

    Estic preparant un editor de memes i un corrector.

    ResponElimina