dijous, 18 de juny del 2015

Transhumanisme. 1. L'humanisme.

Recordo el primer cop que vaig veure la paraula "Humanista". Va ser en una papereta electoral del Partit Humanista. Des de ben petit els meus pares em portaven a això de "La Festa de la Democràcia" perquè aprengués el valor d'unes llibertats que no feia tant de temps que havien tornat al nostre país.

Li vaig preguntar al meu pare què era això de l'humanisme i, mirant-se la butlleta, va dir "aquests són una secta". Bé, la veritat és que no m'he preocupat mai de saber què o qui hi ha darrere del Partit Humanista però l'Humanisme, com a moviment històric sí que té una importància que cal reivindicar de tant en tant.

L'Humanisme sorgeix a finals de l'Edat Mitjana i és un dels motors que van fer sortir Europa d'aquesta era. La revolució humanista consisteix en col·locar l'Home com a centre de totes les coses, desplaçant Déu d'aquesta posició de privilegi.

L'home de Vitrubi, de Leonardo da Vinci, marca les proporcions de l'home. L'humanisme agafarà l'home com a mesura de les coses.

Això no vol dir que els humanistes deixessin de creure en Déu però sí que volen apartar l'home de bona part de la influència religiosa (laïcitat). Inspirat en l'humanista Erasme de Rotterdam, Martí Luter va crear el protestantisme que introdueix canvis importants en la relació de l'home cristià amb la seva religió.

L'humanisme també connecta amb els antics filòsofs i artistes grecs (fins aleshores pagans) i els rescata, donant lloc al Renaixement.

Leonardo, Donatello, Rafael i Michelangelo, artistes del Renaixement. Curiosament, aquestes tortugues mutants van agafar el nom d'uns homes que representaven una important mutació de la Humanitat.


Per l'expansió del pensament humanista és molt important l'aparició de la impremta. Aquest invent va permetre crear còpies de llibres (i de les idees que contenien) de manera molt ràpida, abaratint la seva distribució.

Els canvis impulsats per l'humanisme van arribar també a la visió que l'home tenia de l'Univers. Copèrnic canvia el centre de l'Univers de lloc i això revoluciona la religió, la filosofia i la ciència. Galileu, amb el telescopi, comença a mirar més enllà del que l'home podia veure només amb els seus ulls. I allò que veu fa que canviï la visió que tenia del Cosmos.

El telescopi, en si mateix, es podria considerar un instrument transhumanista, ja que permet a l'home millorar les seves aptituds innates. I potser també ho seria la impremta. Aquesta simbiosi entre l'home i la tecnologia transhumanista marca els començaments de la ciència moderna.

Però del transhumanisme en parlaré la setmana que ve. I potser també us doni una notícia important relacionada amb aquest tema. (Tranquils, no faré com en XeXu que va insinuar que explicaria no sé quina notícia i ja tothom se n'ha oblidat ;)

16 comentaris:

  1. En Sergi, un professor d'història frustrat

    En Xexu sempre diu aquestes coses per fer-se l'interessant però després res. Trucs d'escriptor de bestseller per mantenir l'audiència sense contingut

    ResponElimina
    Respostes
    1. Tenia alguns dubtes amb aquest post però veig que com a mínim hi ha qui ha arribat al final. :)

      Elimina
    2. Encara no he llegit el post i ja us esteu ficant amb mi?? I ara veig que em menciones al post i tot. No vaig insinuar res, només vaig anunciar una cosa que és molt important per mi, en cap moment vaig dir que l'explicaria, veu ser vosaltres qui vau donar per fet que hi hauria continuïtat en aquell cliffhanger. Però no, de moment no. Ah, però el tema tira endavant, això sí. Aviat serà un fet.

      Elimina
    3. Primer llegeixes els comentaris i després el post? I si en Pons posa spoilers?

      Bé, tu sabràs què fas però tens tot el teu públic pendent d'una notícia. O potser no, potser ja se n'han oblidat. En qualsevol cas, no sé si has fet un bon ús del cliffhanger.

      Elimina
  2. Espere que arrele l'humanisme en aquesta societat, que des de fa uns anys ha entrat en el món del Homo-econòmicus, aquell que només veu solucions i sentits en l'economia, jo sé que estem a les darreries del sistema èxtim capitalista, però cal que l'humanisme, l'Home com a finalitat de totes les coses, torne al món, a la cultura i com no, a la política. Si no ens pot passar com a aquells dinosàures que van morir per tenir un lloc massa domesticat, però ignot, totalment ignot.

    Vicent

    ResponElimina
    Respostes
    1. Sí, potser els diners han substituït l'home com a centre de totes les coses. I sobretot com a mesura de totes les coses.

      Elimina
  3. De veres que ho recordes? Caram!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Bé, potser l'havia vist abans però no ho recordo ;)

      Elimina
  4. Doncs esperarem tant el transhumanisme com la notícia. Qui sap, potser és la mateixa que hauria de donar jo, encara que, insisteixo, no vaig dir en cap moment que la donaria.

    ResponElimina
  5. Llegint el teu post he recordat que no fa massa parlant amb un desconegut vaig dir: "sembla que en molts aspectes ens estiguem deshumanitzant..." Sorprenentment no em va entendre, però a l'intentar explicar-li què volia dir, jo vaig entendre que sí que tenia clar els drets i els deures dels éssers humans. Però la paraula humanitzar o deshumanitzar no me l'entenia... i jo em vaig quedar amb el dubte de si l'home sabia què volia dir "Home, Humanisme, o Humanitat..." Em vaig quedar amb la idea de que en general parlem amb conceptes consensuats per la cultura i la història, però no és així del tot a la realitat arran de camins on no hi ha ni transport públic encara... i els mots ens poden jugar males passades segons la procedència o l'experiència humana de cadascú.

    ResponElimina
    Respostes
    1. És habitual que moltes vegades utilitzem les mateixes paraules que l'altre però no amb el mateix significat. De fet, molts cops, quan consultes un diccionari per una paraula que creies entendre t'enduus una sorpresa.

      Elimina
  6. Dolça introducció, suau com la mar calma... És el preludi d'algun trasbals filosòfic que ha d'arribar en els propers posts?

    ResponElimina
    Respostes
    1. Sí. És el primer d'una sèrie. Hi vols participar? ;)

      Elimina
  7. Gràcies per la lliçó sobre l'humanisme...Tot i que em embla que com ha dit algú el centre de l'humanisme cada vegada és menys l'home i més les peles!
    Espero l'explicació del transhumanisme...Deu ser això, que l'humanisme com les ovelles se'n va a pasturar a altres indrets...
    Bon vespre Sergi.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Molt bo això del transhumanisme. Tot i que entenc que has volgut fer un acudit amb la transhumància, no tinc clar si vas del tot desencaminada...

      Elimina