dimarts, 14 d’abril del 2015

Heisenberg

L'altre dia vaig veure un alumne amb una samarreta de Heisenberg. Evidentment no hi sortia el rostre de Werner Heisenberg, físic alemany contemporani d'Einstein sinó d'en Bryan Cranston, actor que protagonitza Breaking Bad.

Say my name

Pels qui no l'heu vist mai, aquesta sèrie narra les peripècies d'un professor de química d'institut que, empès per circumstàncies extremes, s'acaba convertint en productor i distribuïdor de drogues de síntesi.


Suposo que hi ha qui pensa que Breaking Bad estigmatitza la Química. No negaré que més d'un cop m'han dit, mig en broma, que em podria forrar fent amfetamines. Però si seguiu aquest blog, ja he parlat més d'una vegada de qui crec que estigmatitza la ciència en general i la química en particular: els anticientífics quimiòfobs.


Jo crec que una sèrie protagonitzada per un professor de Química ens ajuda. Algun cop he fet referència a escenes de la sèrie per il·lustrar una classe i he vist que els alumnes s'enganxen. A més, el carisma de tipus dur d'en Walter White es pot transmetre una mica als profes de Química. I això, en unes classes cada cop més salvatges, no va malament del tot. Més encara quan els alumnes més conflictius s'identifiquen amb en Jesse Pinkman, exalumne d'en Walter White amb qui acaba cuinant amfetamines en una caravana al mig del desert.


En Werner Heisenberg és famós pel principi d'incertesa, que diu que és impossible saber simultàniament i de forma precisa, la posició i el moment lineal* d'una partícula. Que si vols saber amb més precisió la posició, perds precisió en la mesura del moment i viceversa. Són aquelles lleis una mica marcianes de la Quàntica.

Enèsim intent fallit de conèixer simultàniament a posició i el moment d'una partícula. xkcd.


El professor de Quàntica de la Universitat ens ho explicava amb un acudit:

-Per què diuen que els físics quàntics no saben fer l'amor?
-Perquè quan troben la posició no troben el moment. I quan troben el moment no troben la posició.

I nosaltres rèiem perquè érem químics.

En Heisenberg, com en Walter White, també era un tipus perillós. No traficava amb drogues però treballava en un projecte per construir una bomba atòmica per Hitler. S'ha especulat molt sobre què podia haver passat si ho hagués aconseguit abans que els americans. Afortunadament, un error en un càlcul del seu company de recerca Walther Bothe va ajudar a impedir que els alemanys guanyessin una cursa en la qual partien amb avantatge. (Podeu llegir els detalls d'aquesta apassionant història a la Pizarra de Yuri.)

Podia haver aconseguit en Heisenberg una bomba atòmica per als nazis? Bé, la Història, com el principi de Heisenberg, també té les seves incerteses.


*: El moment lineal d'una partícula és el producte de la seva massa per la seva velocitat. Per tant, el principi d'incertesa de Heisenberg ens diria que no podem saber al mateix temps on està una partícula i a quina velocitat es mou. Bé, en mecànica quàntica és més complicat...

13 comentaris:

  1. Portaves bastants dies de lletres, ja tocava alguna cosa de ciències!

    Gran sèrie Breaking Bad! La tinc en una merescuda vuitena posició. Sobre en Heisenberg científic no el tinc tan controlat, potser algun dia faré una llista dels meus científics preferits, però realment no hi ha certesa que ho faci ;)

    "I nosaltres rèiem perquè érem químics." <= millor moment del post.

    PD: Què passa en aquest blog, fins que jo no comento no comenten els altres? Fins ara com que sempre comentava al cap de poc de sortir el post no em preocupava massa, però aquest l'he deixat refredar i mira, cap comentari encara, això vol dir que em deixen passar davant per deferència!

    PD2: Posa-li l'enllaç al del xkcd home! Que aquest fa relativament poquet que va sortir publicat.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Certament, aquest blog pateix ponsdependència pel que fa als comentaris.

      Ara m'has fet buscar l'enllaç. L'havia agafat del twitter, que el vaig veure quan ja havia escrit el post i no sabia quin número era.

      Elimina
  2. En resposta a en Pons, n'hi ha que tenim feina. Sabedors que el post en aquest blog no serà curt, sempre el deixo per quan tinc una estona de tranquil·litat, i no és que ara en tingui massa, però almenys he pogut llegir i comentar.

    No sóc fan de Breaking Bad, vaig veure una temporada sencera i no em va convèncer. Tothom diu que després millora molt, ja ho sé, però no m'ha vingut de gust continuar. No sé si beneficia els químics o no, però no en deu quedar cap a qui no hagin dit si cuina metamfetamines, i ho dic perquè a mi mateix m'ho han dit sent bioquímic, i poca cosa té a veure una cosa amb l'altra (encara que sembli mentida). La broma us deu fer tanta gràcia com quan jo dic que sóc casteller i em pregunten si faig d'enxaneta. La incultura del personal, o la gracieta fàcil, pot estar bé les 100 primeres vegades que t'ho diuen. Després ja tal.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Home, sent bioquímic, les amfetes que cuinis segur que són "naturals" i, per tant, molt més saludables.

      Jo Breaking Bad la vaig veure perquè anava d'un químic, que no hi ha gaire sèries que ho puguin dir, la veritat. També veig sèries que vagin d'escriptors, tot i que estan uns graons per sota de Breaking Bad.

      Elimina
  3. No he vist mai aquesta sèrie...És possible que el noi de samarreta no sabés qui era l'autèntic Heisenberg. Els no químics no haurien entès l'acudit???
    Bon vespre.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Avui curiosament tornava a portar la samarreta. El proper dia potser li ho pregunti.

      Els no químics podien haver entès l'acudit, suposo. La frase no anava per aquí sinó pel fet que els que no haurien rigut eren els físics. Hi ha una mica de rivalitat entre químics i físics.

      Elimina
    2. No sabia que hi hagués una mica de rivalitat, entre químics i físics, com que ho estudiàvem tot junt...

      Elimina
  4. No he vist mai Braking Bad, no m'atrau, potser perquè la química, buf,... la tinc tan rovellada. Però contestant la M. Roser, segur que no ho sabia.

    ResponElimina
    Respostes
    1. De fet no cal saber res de química per veure Breaking Bad. Com passa amb la majoria de sèries, està pensada per al públic en general.

      Elimina
  5. Gràcies Sergi, un post molt didàctic.

    Em sembla tan ben parit el personatge Heisenberg professor-de-química convertit-en-traficant que mai m'havia preocupat d'indagar res sobre el personatge Heisenberg real. Potser caldria continuar l'esforç de rescatar-lo de l'anonimat i donar-lo a conèixer entre altres semi-incultes científics com jo. Que com? Doncs aquí la opció friqui:

    ¿Què tal una sèrie amb títol "Breaking Good" però de factura alemanya, en què el malèvol científic nazi encarregat de desenvolupar la bomba atòmica, degut a circumstàncies extremes, es convertís en profe d'institut dedicat a "cuinar" lliçons i exàmens d'allò més insulsos? D'aquesta manera el vell Heisenberg li hauria tornat la jugada, al nou Heisenerg... tot i que la sèrie seria insofrible, suposo. Com la gran majoria de sèries alemanyes.

    Aprofito per completar aquest post amb un link indispensable:

    https://www.youtube.com/watch?v=BUmpTKXpIdM

    PD: Tot i que ets químic i professor, certament no se m'havia acudit mai associar-te amb la figura d'en Walter White. Potser faria bé de llençar una línia de samarretes amb el teu rostre abans que se m'avanci algú altre...

    ResponElimina
    Respostes
    1. Molt creativa aquesta proposta de sèrie alemanya per narrar la vida d'un Heisenberg rehabilitat. Pensa que també tindria molta tensió sexual, amb això de no trobar simultàniament el moment i la posició.

      Hi ha pelis i sèries sobre profes que han aconseguit un cert èxit, no veig per què aquesta hauria de fracassar.

      Elimina
  6. Em va agradar molt Breaking bad, però no tant com per a portar una samarreta com aquesta! Hehehe... I aquests tipus de lleis que et fan reflexionar, i que potser no ténen solució... també m'encanten! Perquè realment, no podem tindre la certesa absoluta de quasi res en el món! Bé si, d'una cosa, del pas del temps...
    Bon acudit!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Certament, si no passés el temps, no hi hauria velocitats, llavors, segons el principi d'incertesa:
      -O bé sabríem on és cada partícula (no hi hauria incertesa)
      -O bé no ho sabríem (no hi hauria principi d'incertesa).

      Així que sí, parlar d'incertesa sense pas del temps ens porta a conclusions força absurdes i/o incongruents.

      Elimina